Obiective Turistice Hunedoara

Tarifele afișate pe hartă sunt minimele în LEI PE PERSOANĂ valabile astăzi.

22 oferte de Obiective Turistice în Hunedoara

sortate după:

Partii de Schi

Obiective Turistice Straja,
Partii de SchiStatiunea Straja este una dintre cele mai noi statiuni din Romania, situata la aproximativ 9 Km de localitatea Lupeni si la o altitudine de 1400 metri.

Partii de Schi:
Partia Straja - lungime 8000 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Lupului - lungime 750 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Canal - lungime 1200 metri - Grad de dificultate - Greu
Partia Platoul Constantinescu - lungime 1740 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Sfantu Gheorghe - lungime 700 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Mutu - lungime 1270 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Platoul Soarelui - lungime 400 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Telescaun - lungime 3200 metri - Grad de dificultate - Mediu

Instalatii de Transport pe Cablu
- 7 instalatii Teleschi
- Instalatie telescaun Varfu Straja
- telegondola

Instalatie de Nocturna
- Partia Platoul Constantinescu
- Partia Lupului
- Partia Mutu
- Partia Sfantu Gheorghe

Tunuri de Zapada
- Partia Straja
- Partia Lupului
- Partia Paltoul Constantinescu
- Partia Sfantu Gheorghe
- Partia Mutu

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Obiective Turistice Densuș, Densus, Jud. Hunedoara
Biserica Sfântul Nicolae din DensușBiserica Sfântul Nicolae este un lăcaș de cult din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea). De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni.

Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu.
Valoroasele fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți, vădesc strânse legături stilistice cu picturile de epocă din Țara Românească.

Autorul fotografiei este Jancsi Farkas.

Mănăstirea Dealu

Obiective Turistice Aninoasa, Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005
Mănăstirea DealuPrintre monumentele de seamă ale patriei noastre, la loc de cinste se află şi biserica Mănăstirii Dealu – împreună cu întregul ansamblu arhitectural restaurat cu mai bine de cincizeci de ani în urmă. Ea îmbogăţeşte patrimoniul cultural românesc, numărându-se printre cele mai vechi ctitorii domneşti, suferind puţine modificări de-a lungul timpului, deşi nu a fost cruţată de vremurile vitrege ce au afectat Ţara Românească. 

Prima biserică datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, din timpul lui Mircea cel Bătrân. Pe locul ei domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) a construit o prea măreaţă biserică din cărămidă placată cu piatră şi împodobită în chip deosebit. 

Ea avea să fie luată ca exemplu de către urmaşul lui Radu, Neagoe Basarab (1512-1521), atunci când a ridicat biserica episcopală din Curtea de Argeş. Numai că sobrietatea clasică a vocabularului decorativ întâlnit la Dealu avea să fie abandonată în favoarea unei încărcături de tip baroc – dar care a încântat în chip deosebit pe contemporanii lui Neagoe şi pe urmaşi deopotrivă. 
Acesta a fost unul dintre motivele pentru care biserica Mănăstirii Dealu, comparativ cu cea a Mănăstirii Argeşului sau a altor ctitorii, s-a bucurat de mai puţină publicitate şi este mai puţin cunoscută. Dar, în toate studiile consacrate, este subliniată importanţa acestui locaş de rugăciune, puternic centru de artă şi de cultură, care a jucat un rol de seamă pe scena istoriei Ţării Româneşti, dovedindu-se demnă de atributul de ctitorie domnească.

Adresa: Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005

Mănăstirea Viforâta

Obiective Turistice Aninoasa, sat Viforâta,Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005
Mănăstirea ViforâtaFoarte aproape de Târgovişte, se găseşte Mânăstirea Viforâta, o altă bijuterie a artei eclesiastice din Tara Românească, care alături de alte mănăstiri, precum Mânăstirea Dealu, Mânăstirea Stelea, Mânăstirea Nucet, etc. întregesc patrimoniul cultural bisericesc al acestor meleaguri pline de istorie. Aceste monumente de artă bisericească reprezentative ale Arhiepiscopiei Târgoviştei, unele dintre ele deja restaurate, iar alte în curs de restaurare, se constituie într-o frumoasă mărturie a bogăţiei vieţii spirituale şi culturale de pe aceste plaiuri încărcate de istorie, cultură, civilizaţie şi trăire în adevăratul duh al Ortodoxiei.

Sfânta Mănăstire Viforâta este situată la nordul oraşului Târgovişte, vechea Cetatea de Scaun a Ţării Româneşti, la o distanţă de 4 km, în partea de miazănoapte a satului cu acelaşi nume, comuna Aninoasa, judeţul Dâmboviţa.

Aici, printre dealuri, îmbrăcate cândva în livezi şi podgorii, locuitorii s-au adăpostit de viforul care uneori bântuia aprig această largă câmpie ialomiţeană şi mai cu seamă la adăpostul zidurilor mănăstirii. 

Ruinele și Biserica Brâncovenească din Doicești, Dâmbovița.

Obiective Turistice Aninoasa, comuna Doicești, județul Dâmbovița.
Ruinele și Biserica Brâncovenească din Doicești, Dâmbovița.Domnitorul Constantin Vodă Brâncoveanul a construit la Doiceşti şi Biserica Nașterea Maicii Domnului „…dă piatră, unde altădată n-au fost…”, construită în plan de navă dreptunghiulară şi boltită cu două calote semicilindrice.

Biserica Nașterea Maicii Domnului este construită în plan de navă dreptunghiulară, cu două calote semicilindrice. La vremea construirii, pictura exterioară plasa biserica din Doiceşti între cele mai frumos decorate lăcaşuri brâncoveneşti înveşmântate la exterior. La exterior, prezintă faţadele împarţite în doua registre, separate printr-un brâu median încadrat de doua şiruri de zimţi din cărămida. 

Din castelul lui Mateiaș, ridicat în 1706, au rămas numai ruine: fragmente din zidul de incintă al curții și fundațiile palatului. Cum toate castelele brâncovenești au elemente în comun, se presupune că și acesta a avut o scară impunătoare, foișor și loggie, pivnițe înalte, grădină, anexe, grajduri, baie. Încă se mai văd în vest urmele unde se aflau grajdurile și locuințele celor ce deserveau moșia. 

Biserica Medievala Ostrov

Obiective Turistice Râu de Mori, loc. Ostrov
Biserica Medievala OstrovBiserica Medievala din Ostrov este unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania.
Biserica a fost construita in secolul XIV si a fost închinată praznicului "Pogorârii Duhului Sfânt". Este înconjurată de 208 pitre romane cu epigrafe latine, deliberat rânduite într-o veritabilă colecție în prima jumătate a secolului al XVI-lea.
Lăcașul, fostă capelă de curte, are aspectul unei construcții dreptunghiulare alungite. Nava (4,50 x 5,20 m), boltită cu scânduri, este prelungită spre răsărit printr-o absidă semicirculară nedecroșată; la apus este mărginită de un turn suplu

Biserica Cnezilor Cândea

Obiective Turistice Hateg, Sântămăria-Orlea, Jud. Hunedoara
Biserica Cnezilor CândeaBiserica Reformată-Calvină Sântămăria-Orlea se afla pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara. Fosta biserica catolica este printre cele mai vechi din Romania fiind construita la sfarsitul secolului al XIII-lea.

Alcătuită dintr-o navă tăvănită, din turn pe fațada de vest și un altar dreptunghiular boltit în cruce pe ogive, prezintă forme arhitectonice specifice tranziției de la romanic la goticul timpuriu. În interior se află un valoros ansamblu de pictură murală.

Castelul Kendeffy

Obiective Turistice Hateg, Sântămăria Orlea, Jud. Hunedoara
Castelul KendeffyCastelul Kendeffy se află în localitatea Sântămăria Orlea din județul Hunedoara. A fost construit de către familia Kendeffy în 1782, o familie de nobili foarte bogați la acea vreme, care aveau nevoie de o reședință în Țara Hațegului. Edificiul a fost naționalizat în 1946 de către comuniști, iar din anul 1982 castelul a fost preluat de către administrația județeană Hunedoara și transformat în hotel.

Castelul este clasat pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara

Castelul Corvinilor

Obiective Turistice Orașul Hunedoara, Str. Castelului, nr. 1-3, Jud. Hunedoara
Castelul CorvinilorCastelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor, al Corvineștilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în \"top 10 destinații de basm din Europa\"

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.
Sursa: Wikipedia

Contact: Tel: +40 786048718

Cascada Clocota

Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Geoagiu-Bai
Cascada ClocotaCascada se afla la cateva minute de Geoagiu Bai, pe raul Clocota.
Caderea de apa are aproximativ 43 metri inaltime si datorita izvoarelor termale pe care le colecteaza raul Clocota cascada nu inghiata.

Castrul Roman Germisara

Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Satul Cigmau, ~ 2 km de Geoagiu
Castrul Roman GermisaraCastrul roman Germisara, cunoscut de altfel ca și castrul roman de la Cigmău, a fost un castru de unitate auxiliară, alături de o așezare civilă, localizat la sud de satul Cigmău, în imediata apropiere de localitatea Geoagiu, județul Hunedoara.

Situl arheologic din epoca romană de la Cigmău - "Cetatea Uriașului" sau "Cetatea Urieșilor" - se află pe platoul Turiac, prima terasă a Mureșului, cca. 2 km de la Geoagiu spre Simeria, în satul Cigmău, pe malul drept al Mureșului.

Inițial, amplasamentul nu a putut fi determinat cu certitudine absolută, deoarece în zona în care există ruine antice romane nu au fost executate săpături sistematice.

Până în anul 1990 pe întreaga suprafață a castrului au fost efectuate lucrări agricole, ce au dus la distrugerea parțială sau în unele portiuni totală, a zidurilor. În decursul timpului, tot din această zonă, a fost recuperată piatră de către locuitorii așezărilor din apropiere. Abia în anul 2000 au început săpături la situl arheologic situat între localitățile Bobâlna și Geoagiu, pe malul drept al râului Mureș, la punctul Dealul Urieșilor, aflat la aproximativ 8 km de complexul termal roman Germisara, cunoscut și sub numele de "Thermae Dodonae".

În castru a fost cantonată unitatea militară Numerus Singulariorum Britannicianorum, precum și subunități ale Legiunii a XIII-a Gemina.

Sursa: Wikipedia

Cetatea Colt

Obiective Turistice Râu de Mori, Sat Suseni
Cetatea ColtCetatea se afla pe un colt de stanca la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri.

Cetatea dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendeffy.

Cetatea s-a degradat prin prăbușirea în vale a unor curtine, iar în prezent mai păstreză doar resturile de ziduri, fiind practic o ruină.

Cetatea Deva

Obiective Turistice Deva, Dealul Cetatii
Cetatea DevaCetatea romanică a Devei dateaza din anul 1269 si este declarata monument istoric.

Există trei incinte cu forme diferite, ocupând vârful și o parte din latura de Nord a înălțimii:

Prima incintă – formă ovoidală.
Incinta a doua – traseu ovoidal neregulat.
Incinta a treia – traseu aproximativ semicircular.

Ridicată în sec. XIII, devine o fortificație puternică în sec. XV, datorită lui Iancu de Hunedoara. Suferă transformări succesive sub stăpânirea lui Castaldo și Gabriel Bethlen și mai ales, prin lucrările executate de Habsburgi în sec. XVIII. Sub Gabriel Bethlen, este adăugat pe latura de SE un turn bastionar. Din 1713 încep lucrări de transformare a cetății într-o fortificație bastionară. 13 August 1849 – explodează depozitele de muniții, dărâmând toată latura de E a cetății.

Manastirea Prislop

Obiective Turistice Silvasul de Jos,
Manastirea PrislopManastirea Prislop se afla in apropierea satului Silvașu de Sus, jud. Hunedoara, este unul dintre cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica, ce datează din secolul al XVI-lea, este declarată monument istoric.

Se consideră că prima mănăstire cu acest nume ar fi fost construită de Nicodim de la Tismana. Există o singură mărturie care este consemnată despre prezența lui Nicodim de la Tismana, în Ungaria medievală. Ea este însemnarea de pe Evangheliarul său: \"Această Sfântă Evanghelie a scris-o popa Nicodim în Țara Ungurească în 6913 (1404-1405)\". Pe la jumătatea secolului XVI, Mănăstirea Prislop ajungând aproape în ruină, în anul 1564 a fost zidită \"din temelie\" de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Țara Românească.
Este posibil ca vechiul lăcaș, despre al cărui urme se scria la mijlocul secolului al XIX-lea, să fi existat undeva în pădure, în vecinătatea clădirilor actuale.

Baile Termale Romane

Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Str. Germisara
Baile Termale RomaneBaile Termale Romane, numite si Termae Dodonae se afla in Geoagiu-Bai, in punctul numit Dambul Romanilor. Mamelonul de travertin si tuf calcaros pe care au fost identificate termae-le are o forma circulara cu diametrul de 90-95m. În perioada romana complexul a functionat în doua faze: una exclusiv de suprafata si a doua în subteran si suprafata.

În centrul mamelonului se afla o cavitate naturala, rezultat al activitatii apelor termale din subteran, ce în antichitate era plina cu apa termala. Romanii au amenajat o retea de canale de dirijare a apei de la sursa spre bazinele sapate în pamânt si captusite cu scândura, aflate la baza mamelonului sau în imediata vecinatate. Din acest moment lacul devine un loc de cult, aici fiind descoperite statui, mai multe monede de bronz si argint si opt placute din aur dedicate zeitatilor tamaduitoare si protectoare ale apelor termale.

Drumul Roman

Obiective Turistice Geoagiu-Bai,
Drumul RomanPorțiune din vechiul drum roman, care avea rol de legătură cu castrul roman de la Cigmău, fiind un drum pavat cu dale poligonale (latină via silica strata) iar în unele locuri arheologii au descoperit ca adâncimea drumului are şi 70 cm, fapt care explică păstrarea intactă până acum. Drumul era prevăzut şi cu rigole care colectau apele pluviale. Porțiunea bine conservată, cu lungimea de 165 m, din vechiul drum roman se află în paralel cu drumul ce leagă stațiunea Geoagiu-Băi de cătunul Poienari si poate fi vizitata de turisti.

Sursa: Wikipedia
GPS
45.9278
23.1856

Cetatea Orastie

Obiective Turistice Orăștie, Str. Nicolae Balcescu
Cetatea OrastieCetatea Orăștie este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Orăștie.
Cuprinde un spațiu restrâns, încât poate fi considerată mai degrabă o biserică fortificată decât o incintă orășenească. Incintă din piatră de formă rectangulară, prevăzută cu turnuri, șanț cu apă și pod ridicător.
Biserica fusese proiectata sa fie la fel de mare ca Biserica Neagra din Brasov. A avut initial si un turn înalt de aproape 60 de metri (prabusit în secolul XlX în urma unui cutremur). A doua biserica a fost ridicata de sasi, pe la 1830, dupa ce maghiarii nu i-au mai primit în vechea biserica. Ambele edificii sunt adevarate valori istorice, culturale si arhitecturale.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara

Obiective Turistice Orăștie, Piata Aurel Vlaicu, nr. 1
Muzeul de Etnografie si Arta PopularaSituat în centrul orașului, Piața Aurel Vlaicu, nr.1, muzeul din Orăștie a fost înființat în vara anului 1952, din inițiativa unui grup de entuziaşti locali care s-au constituit într-un "colectiv voluntar". Patrimoniul inițial cuprindea cca 800 de exponate rezultate din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de viață a locuitorilor acestor meleaguri.

Tel: 0254 247 300

Rezervatia de Zimbri Silvut

Obiective Turistice Hateg,
Rezervatia de Zimbri SilvutRezervaţia din pădurea Slivuţ este printre puţinele locuri din Europa unde trăieşte zimbrul (bison bonasus).
A fost înfiinţată în toamna anului 1958, când o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – a fost adusă din Polonia. Acesta a fost primul loc de pe teritoriul României unde zimbrul european şi-a făcut apariţia.

Accesul la rezervaţie se face de pe drumul naţional E79 dintre Haţeg şi Simeria, pe sensul de mers dinspre Simeria. De la drumul naţional mai ai de mers încă vreo 3 km până la parcarea de la intrarea în Rezervaţie unde laşi maşina.

Muzeul Mineritului

Obiective Turistice Petroșani, Str. N. Bălcescu nr. 2
Muzeul MinerituluiSediul muzeului este într-o clădire construită în 1920, care este monument istoric (HD-II-m-B-03409). Sunt prezentate piese care atestă istoria mineritului în Valea Jiului: documente originale, fotocopii, schiţe, aparate, utilaje miniere, insigne, obiecte specifice vieţii din regiune. Cuprinde o secţiune de geologie reprezentată prin roci şi fosile vegetale şi animale, evoluţia tehnicii miniere în Valea Jiului reprezentată prin unelte şi maşini alături de diferite aparate de profil. Toate acestea se completează cu prezentarea evoluţiei vieţii sociale din Valea Jiului din cele mai vechi timpuri până în prezent, evidenţiată prin documente, fotografii şi carte veche.

Program 9:00 - 16:00; luni: închis

Muzeul Momârlanului

Obiective Turistice Petroșani, Str. Slătinioara, nr. 64
Muzeul MomârlanuluiÎntr-un peisaj neschimbat de generaţii, în satul Slătinioara, situat pe coasta Parângului şi anexat între timp oraşului din punct de vedere administrativ, Muzeul Momârlanului îşi aşteaptă vizitatorii. Momârlanii de pe Valea Jiului, populaţia de păstori ce trăia pe dealuri după cutumele străvechi, într-o evidentă distanţare faţă de oamenii veniţi din toate părţile să lucreze la mină, şi-au găsit o bună reprezentare la Muzeul Momârlanului din Slătinioara. Soţii Elena Mălinesc şi Petru Gălăţan sunt momârlani din Livezeni şi respectiv Dâlja Mare, sate din jur care au fost încorporate în municipiul Petroşani.

Deschis abia în 2005, Muzeul Momârlanului mai are multe de arătat. Proprietarii doresc să integreze în muzeu o cămară tradiţională, construită pe o fundaţie de piatră cu beci, odată cu casa, o bucătărie de vară cu afumătoare, ca să poată transforma, cu încetul, Muzeul într-un ecomuzeu. Mai este prevăzută transformarea unui garaj într-o sală cu multiple funcţii, conţinând un punct de informare, o sală pentru expoziţii temporare, care să pună în valoare şi alte exponate, deocamdată ţinute în depozit, şi un punct unde localnicii meşteri să poată vinde turiştilor obiecte locale. Tot pentru a înzestra Muzeul cu cele necesare, proprietarii au ridicat şi câteva căsuţe din lemn, unde să-i poată caza pe cei dornici să rămână o vreme, să cunoască mai bine viaţa momârlanilor.

Informatii 0723 290 175

Sursa: cimec.ro

Peștera Bolii

Obiective Turistice Petroșani,
Peștera BoliiPeștera este situată în partea de nord orașului Petroșani, la 6km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.
Numele peșterii vine probabil de la familia Bolia care a avut înca din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă.

Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza și 10 m înalțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevarate săli spațioase. Formațiuni de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboara dor 3 m. La eșire din peștera pârâul poartă numele de Galbina.

Prin anii '60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Peștera a fost abandonată până de curând când speologii locali de la Asociația PETRO-AQUA, au trecut la reamenajare. Au fost montate podețe care ușurează parcurgerea întregului gol subteran fără pericol.

Tarife actualizate incepand cu 01.03.2018: adulți 10 lei, pensionari și studenți 5 lei, elevi 2,50 lei

PROGRAMUL DE VIZITARE zilnic intre orele 9.30 - 18.30

Sursa: Wikipedia

Hunedoara
languages ro en de hu fr es it