Obiective Turistice România

Tarifele afișate pe hartă sunt minimele în LEI PE PERSOANĂ valabile astăzi.

264 oferte de Obiective Turistice în România

sortate după:

Castelul Bran

Obiective Turistice Bran, Principală nr. 28, DN73
Castelul BranCastelul Bran se situează la mai puțin de 30 km de Brașov, pe șoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu și care leagă Brașovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adăpostește în acest moment muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colecții de ceramică, mobilier, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.În anul 2000, castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii castelului[2]. În luna mai 2006, aceștia au devenit proprietarii castelului și ai domeniului aferent în urma unei decizii guvernamentale de retrocedare[2]. Statul român a păstrat administrarea castelului pentru încă 3 ani, până în 18 mai 2009[2]. Înaintea retrocedării, Ministerul Culturii a dispus mutarea colecțiilor aparținând statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală. Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.

Piața Sfatului Brașov

Obiective Turistice Orasul Brașov, Piața Sfatului
Piața Sfatului BrașovPiața Sfatului era, în Evul Mediu, locul în care în Brașov se organizau târguri atât pentru negustorii sași și români cât și pentru cei veniți din Ungaria. Se ajungea în piața prin strada Vămii (actuala Mureșenilor), iar lângă stradă erau vămuite mărfurile.

Casa Sfatului din centrul pieței, era locul unde fiecare negustor trebuia să-și așeze marfa, iar funcționarii orașului se asigurau ca aceste locuri sa fie respectate.

În apropierea pieței se află Biserica Neagră, bastioanele Fierarilor și Graft, turnurile Turnul Alb și Turnul Negru precum Poarta Șchei, Poarta Ecaterinei.

Piața Sfatului este probabil cel mai cunoscut și vizitat loc al Brașovului, unde sunt organizate diverse evenimente cultural artistice, concerte în aer liber ca „Cerbul de Aur”, etc.[1]

Biserica Neagră, Brașov

Obiective Turistice Orasul Brașov, Curtea Johannes Honterus
Biserica Neagră, BrașovBiserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche, în maghiară Fekete Templom) este biserica evanghelică aflată în centrul municipiului Brașov. Edificiul a fost construit în jurul anului 1380 (probabil începând cu 1377) în stil gotic. Biserica, inițial catolică, a fost cunoscută mai întâi sub numele de Biserica Sfânta Maria (Marienkirche). Clădirea a fost parțial distrusă după marele incendiu din 1689, când a primit numele actual. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România datând din secolele XIV-XV.

Construcția bisericii a început serios în anul 1384 și a fost finalizată în anul 1477. O inscripție descoperită în zidul bisericii îl atestă ca prim ctitor pe Thomas despre care aflăm că a murit în anul 1410.

Grav avariată după incendiu, Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meșteri veniți din orașul hanseatic Danzig, pentru că meșterii locali nu mai știau să închidă bolți de dimensiuni atât de mari. Noile bolți, însă, sunt în stil baroc, nu gotic.

Planul utilizat de către arhitecți a fost acela de bazilică cu trei nave, egale ca înălțime, înscriindu-se în tipul de biserici–hală preferate în secolele XV-XVI în spațiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecți și meșteri.

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 89 de metri lungime și 38 de metri lățime. În această biserică încap circa 5.000 de persoane.

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale ci și prin alte lucruri: astfel, în clopotniță se află cel mai mare clopot din spațiul românesc, un clopot din bronz care cântărește 6 tone.[1][2] Corul susținut de contraforți exteriori decorați cu edicole care adăpostesc statui de sfinți constituie unul din puținele exemple de acest tip din Transilvania. Colecția de covoare orientale a Bisericii Negre este cea mai bogată de acest tip din România.

Orga principală a bisericii a fost construită de Carl August Buchholz din Berlin în perioada 1836-1839 și este cea mai mare din cele 140 de orgi construite de maeștrii familiei Buchholz. Orga are 4 manuale cu câte 56 de taste și un pedalier cu 27 de taste și dispune de 63 de registre sonore. A fost inaugurată la 17 aprilie 1839, organist fiind chiar Buchholz care a prezentat improvizații și cantate ale compozitorilor Friedrich Schneider și Johann Lucas Hedwig. Orga a fost restaurată în perioada 1997 - 2001. Atunci toate cele 3993 de tuburi (cel mai mare având o înălțime de circa 13 metri) au fost demontate și restaurate. Orga se încadrează în categoria orgilor baroce și a supraviețuit perioada de la construcție pînă în prezent aproape neschimbată.

A doua orgă a fost construită de Carl Hesse și dispune de un manual și pedalier și 8 registre. A fost restaurată in 1997.

Începând din anul 1953 au loc recitaluri de orgă, tradiție începută de organistul Victor Bickerich și continuată de Hans Eckart Schlandt.

Cetatea Râșnov

Obiective Turistice Râșnov, DN1E
Cetatea RâșnovCetatea Râșnov este o cetate țărănească veche din orașul Râșnov (județul Brașov). Este una dintre cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania și a fost construită în secolele 13-14 de către locuitorii așezării cu același nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor tătarilor.

Biserica din Piatră de la Aluniș, Buzău

Obiective Turistice Buzău, Aluniș, DC 85
Biserica din Piatră de la Aluniș, BuzăuBiserica și chiliile din piatră de la Aluniș sunt săpate în muntele de piatră. Păcat de geamuri - s-au pus termopane!

Muzeul Chihlimbarului din Colți, Buzău

Obiective Turistice Buzău, Colți
Muzeul Chihlimbarului din Colți, BuzăuMuzeul de chihlimbar este unic în țara noastră și printre puținele în lume. Ideea organizării muzeului se datoreazã faptului cã la Colți se găsește chihlimbar în sol, în strate dezvelite, la suprafață sau în adâncime. Exploatarea chihlimbarului s-a oprit acum. Localnicii încă mai pot găsi chihlimbar după ploi puternice sau după alunecări de teren.

Colecția de aici este compusã din: roci cu chihlimbar, chihlimbar brut si prelucrat, unelte folosite la extragerea si prelucrarea chihlimbarului.

Castelul Peleș Sinaia

Obiective Turistice Sinaia, Aleea Peleşului
Castelul Peleș SinaiaCastelul Peleş, reşedinţa de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I ( 1866-1914) şi regina Elisabeta, a fost construit între 1873 și 1914, la dorința suveranului, după planurile arhitecților Johannes Schultz şi Karel Liman. Edificiul a fost decorat de celebrii creatori, J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena. Castelul Peleș este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istorist din România, având caracter de unicat și prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa.

Mănăstirea Curtea de Argeș

Obiective Turistice Curtea de Argeș, Bulevardul Basarabilor, DN7C
Mănăstirea Curtea de ArgeșMănăstirea a fost construită de Neagoe Basarab (1512 - 1517) pe locul vechii mitropolii (1359). Pictura interioară, realizată de zugravul Dobromir, a fost terminată în anul 1526, în timpul domniei lui Radu de la Afumați. Ea este păstrată fragmentar în Muzeul Național de Artă din București. Reparată de câteva ori, biserica a fost restaurată (1875 - 1886) de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, discipol al lui Eugène Viollet-le-Duc, care i-a adus și unele modificări care au diminuat valoarea istorică a monumentului. Construită din piatră fățuită și profilată, biserica are un plan triconc, inspirat din planimetria bisericii Vodița II, reluat ulterior și în alte construcții (mitropolia din București, biserica fostei mănăstiri Cotroceni, mănăstirea Tismana etc.).

Printre cele mai vechi așezări de care vorbește istoria noastră se numără și Curtea de Argeș cu împrejurimile ei. În veacul al XIII-lea, înalta cetate a Poenarilor, cu fortificațiile sale de piatră și puțul care o lega direct cu albia râului de jos, făcuse să ajungă, până departe, faima acestor locuri; iar pe la jumătatea secolului următor, curtea Basarabilor și biserica "Sfântul Nicolae Domnesc" răsfrâng această faimă asupra întregii așezări adunată cu timpul în preajma lor: Curtea de Argeș de mai târziu.

Prima Școală Românească și Biserica Sfântu Nicolae din Șchei

Obiective Turistice Orasul Brașov, Piața Unirii
Prima Școală Românească și Biserica Sfântu Nicolae din ȘcheiAici, în Șcheii Brașovului, în zona locuită de români - în afara cetății germane deci - a luat ființă prima școală în limba română în 1583.

Tot aici găsim și tiparnița diaconului Coresi.

Muzeul școlii poate fi vizitat. Tot aici găsim și Muzeul Junilor Brașoveni.

Partii de Schi

Obiective Turistice Bran,
Partii de SchiLocalitatea Bran este unul dintre cele mai importante puncte turistice din Județul Brasov si dispune de 3 partii de schi
- Partia Bran 1 - lungime 700 metri, grad de dificultate - Usor
- Partia Bran 2 - lungime 700 metri, grad de dificultate - Mediu
- Partia Zanoaga - lungime 650 metri, grad de dificultate - Mediu

Toate partiile au acces la instalatia de teleschi

Schitul Bran

Obiective Turistice Bran, Simon, Jud. Brasov
Schitul BranSchitul Bran se afla pe varful dealului Balaban, intr-o zona deosebit de frumoasa si cu o panorama impresionanta a muntilor Piatra Craiului si Bucegi.
Din primavara anului 2007 au fost incepute lucrarile de constructie ale ansamblului monastic care va cuprinde noua chilii, biblioteca, ateliere, trapeza, bucatarie si paraclis de iarna.
Pentru moment nu exista spatii de cazare disponibile pelerinilor.

Vama Medievala Bran

Obiective Turistice Bran, Jud. Brasov
Vama Medievala BranVama Medievala din Bran este un monument istoric situat langa drumul principal, in partea de sud a Castelului Bran.
In anul 1413, Mircea cel Batran a stabilit, printr-un privilegiu acordat negustorilor brasoveni, vama Tarii Romanesti de la Turciu (Bran).
In 1987 Vama a fost transformata in muzeu iar odată cu retrocedarea Castelului Bran către familia de Habsburg vama a fost renovata si acum pastreaza exponate din Castelul Bran si o colectie de documente istorice si comerciale.

Pestera Valea Cetatii

Obiective Turistice Râșnov, Rezervatia Valea Cetatii
Pestera Valea CetatiiPestera Valea Cetatii din Rezervatia Valea Cetatii din Rasnov, se afla la o altitudine de 790 de metri si la 1.5 Km din dreptul cetatii Rasnov.
Pestera a fost descoperita cu 60 de ani in urma iar in 2010 a fost reamenajata la standarde Europene.
Pestera este deschisa zilnic intre orele 10:00 si 18:00.
Tarife:
- 10 Lei pentru adulti.
- 5 Lei pentru copii.
- 8 Lei persoana pentru grupuri de adulti
- 4 Lei persoana pentru grupuri de copii

Gradina Zoologica Brasov

Obiective Turistice Orasul Brașov, str. Brazilor, nr.1
Gradina Zoologica BrasovGradina Zoologica din Brasov va asteapta in fiecare zi intre orele 8:00 si 19:00.

Pentru informatii sunati la: 0268 337 787

Evenimente Muzee

Obiective Turistice Brașov,
Evenimente MuzeeMuzeul Casa Muresenilor
program: luni - sambata 9.00-17.00
bilete: 2 lei - elevi, 3 lei - pensionari, 5 lei - adulti
Piata Sfatului nr. 25, Brasov

Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului
program: Marti - Duminica 09.00-17.00, Luni inchis
bilete: 2 lei - elevi, 3 lei - pensionari, 7 lei - adulti
Piata Sfatului nr. 15, Brasov

Muzeul Judetean de Istorie Brasov
Casa Sfatului
Bastionul Graft
Bastionul Tesatorilor
Program: Marti-Duminica 10.00-18.00
bilete de la 1 leu la 7 lei elevi, pensionari, adulti
persoanele cu deficiente - gratuit

Muzeul de Arta Brasov
B-dul Eroilor 21, Brasov
Poarta Schei

Obiective Turistice Orasul Brașov, str. Poarta Schei
Poarta ScheiPoarta Schei a fost construita in anul 1827 pentru a facilita intrarea in oras a populatiei din zona Schei.
Poarta are doua arcuri pentru pietoni si unul mai mare pentru vehicule.

Poarta Ecaterinei

Obiective Turistice Orasul Brașov,
Poarta EcaterineiPoarta Ecaterinei se afla intre Bastionul Tesatorilor si cel al Fierarilor. In 1559 a fost ridicat si turnul portii, compus din 3 nivele iar pe acoperis are 4 turnuri mici ce simbolizau \"Jus Gladii\", un privilegiu dat Brasovenilor.
In anul 1827 poarta a fost daramata si un an mai tarziu a fost construita Poarta Schei. Din poarta Ecaterinei a mai ramas doar turnul.

Cetatea Medievala Sighisoara

Obiective Turistice Sighișoara, Dealul Cetatii
Cetatea Medievala SighisoaraIn Cetatea Medievala Sighisoara - parte a Patrimoniului UNESCO, amenajata incepand din secolul al XIV-lea, pot fi admirate 9 turnuri, doua bastioane, o parte din zidul de incinta, cinci biserici si o multitudine de locuinte considerate monumente istorice.

Turnurile erau plasate in locurile vulnerabile ale cetatii si erau prevazute cu galerii de tragere si cu bastioane de artilerie. Dintre acestea, Turnul cu ceas cu o inaltime de 64 m, simbolul orasului Sighisoara, este cel mai impresionant fiind unul din marile monumente ale Transilvaniei. Ceasul din turn este prevazut cu doua cadrane de 2,40 m in diametru si cu o instalatie rotativa cu papusi din lemn pictat. Insatalatia se misca la miezul noptii, aducand la fereastra dinspre Orasul de Jos, figurina specifica zilei care incepe.

Tot in Sighisoara puteti vedea Scara Scolarilor, care inlesneste accesul la Liceu si la Biserica din Deal mai ales pe vreme de iarna, constructia este cea mai mare de acest fel in Transilvania.

Din secolele XIV-XVIII in care existau 9 biserici functionale se mai pastreaza trei: Biserica Manastirii, Biserica din Deal si Biserica “leprosilor” unde pot fi admirate piese rare de sculptura si pictura religioasa, dar si funerara.

Majoritatea caselor de locuit din Cetate, aproximativ 160, sunt considerate monumente istorice, avand peste 300 de ani vechime.


Obiective turistice:

Vechea Scoala
Biserica din Deal
Biserica Manastirii Dominicane
Vechea Biserica
Scara Scolarilor
Turnul cu ceas
Turnul Macelarilor
Turnul Tabacarilor
Turnul Franghierilor
Turnul Croitorilor
Turnul Cizmarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Fierarilo
Turnul Cositorarilor

Cetatea Sighisoara ramane cel mai frumos si mai bine pastrat ansamblu arhitectural medieval din centrul si sud - estul Europei, in ciuda modificarilor arhitecturale din secolul XIX.

Mausoleul de la Mateias

Obiective Turistice Rucăr, 10 Km de Campulung
Mausoleul de la MateiasMausoleul de la Mateias este un monument istoric dedicat eroilor razboiului 1916-1918.
Monumentul este situat pe DN 73 la aproximativ 10 Km de Campulung in directia Rucar.

Ruinele Cetatii Oratia

Obiective Turistice Rucăr, 5 Km nord de Rucar
Ruinele Cetatii OratiaCetatea se presupune ca a fost construita intre anii 1368-1377 si folosita ca punct vamal intre Transilvania si Tara Romaneasca.

Alte Puncte de Interes

Obiective Turistice Rucăr,
Alte Puncte de InteresAlte Puncte turistice accesibile din zona Rucar:
- Masivul Iezer-Papusa
- Lacul de acumulare Pecineagu
- Lacul de acumulare Rausor
- Pestera Dambovicioarei
- Schitul Dragoslavele

Alte Puncte de Interes

Obiective Turistice Râșnov,
Alte Puncte de InteresAlte puncte de interes din zona Rasnov
- Biserica Evanghelica
- Biserica ortodoxa cu hramul "Sfântul Nicolae"
- Cheile Rasnoavei

Partii de Schi

Obiective Turistice Predeal,
Partii de SchiStatiunea Predeal este una din cele mai cautate statiuni de schi din Romania. Situandu-se la o altitudine de 1030 metri are o clima montana cu ierni reci si o medie de 50 de cm. a stratului de zapada.

Partia Subteleferic - 1200 metri - Grad de dificultate - Dificila
Partia Varianta Subteleferic - 650 metri - Grad de dificultate
Partia Clabucet - 2400 metri - Grad de dificultate - Medie
Partia Clabucet - 200 metri - Grad de dificultate - Medie
Partia Clabucet Sosire 800 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Varianta Clabucet - 750 metri - Grad de dificultate - Medie
Partia Garbova - 900 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Incepatori - 400 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Copii - 200 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Polistoaca - 2500 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Cioplea - 200 metri - Grad de dificultate - Usoara
Partia Trei Brazi - 300 metri - Grad de dificultate - Usoara

Instalatii de nocturna
- Partia Clabucet Sosire

Tunuri de zapada
- Partia Clabucet Sosire
- Partia Subteleferic

Instalatii de Transport pe Cablu
- Un telescaun
- Doua instalatii teleschi

Partii de Schi

Obiective Turistice Azuga,
Partii de SchiStatiunea Azuga este o statiune Climaterica cu 6 partii de schi, una dintre ele fiind Sorica, prima partie de schi din Romania care a fost omologata de Federatia Internationala de Schi.

Pârtia Cazacu Varianta - 400 metri - Grad de dificultate - Mediu
Pârtia Cazacu - 2000 metri - Grad de dificultate - Mediu
Pârtia Sorica - 2100 metri Grad de dificultate - Mediu
Pârtia Sorica Nocturna - 750 metri Grad de dificultate - Mediu
Pârtia Sorica Sud - 770 metri Grad de dificultate - Usor
Partia La Stana - 900 metri Grad de dificultate - Usor

Instalatii de transport pe cablu
- Telescaun - Partia Sorica
- Teleschi - Partia Sorica
- Teleschi - Partia Sorica Sud
- Telescaun - Partia Cazacu
- Teleschi - Partia Cazacu Varianta
- Teleschi - Partia La Stana

Instalatie de nocturna
- Partia Sorica

Tunuri de zapada
- Partia Sorica
- Partia Cazacu
- Partia Cazacu Varianta

Partii de Schi

Obiective Turistice Bușteni,
Partii de SchiPartia Kalinderu - 1400 metri Grad de dificultate - Mediu
Partia Kalinderu 2 - 1100 metri Grad de dificultate - Mediu

Instalatii de Transport pe cablu
- Telescaun - Partia Kalinderu 1 si 2

Tunuri de zapada
- Partia Kalinderu

Nocturna
- Partia Kalinderu

Partii de Schi

Obiective Turistice Sinaia,
Partii de SchiStatiunea Sinaia este situata pe raul Prahova la o altitudine de 750-1050 metri.

Partia Valea Dorului 1 - altitudine: plecare 2040 m - lungimea partiei: 770 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun

Partia Valea Dorului 2 - altitudine: plecare: 2049 m - lungimea partiei: 800 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun

Partia Valea Dorului Variantă - altitudine: plecare: 2033 m - lungimea partiei: 900 - Grad de dificultate Medie
- telescaun

Partia Traseu Variantă 1 - altitudine: plecare 2090 m - lungimea partiei: 500 m - Grad de dificultate
- telescaun

Partia Traseu Variantă 2 - altitudine: plecare 1820 m - lungimea partiei: 1000 m - Grad de dificultate
- telescaun

Partia Partia Noua - altitudine: plecare: 1416 m - lungimea pârtiei: 1800 m - Grad de dificultate Medie
- Telegondola Sinaia

Partia Valea Soarelui 1 - altitudine: plecare 2035 m - lungimea partiei: 1190 m - Grad de dificultate Medie
- Telescaun Soarelui

Partia Valea Soarelui 2 - altitudine: plecare: 1960 m - lungimea pârtiei: 1200 m - Grad de dificultate Usoara
- Telescaunul Soarelui

Partia Valea cu Brazi - altitudine: plecare: 1500 m - lungimea pârtiei: 300 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun și telecabină

Partia Scandurari - altitudine: plecare: 1969 m - lungimea partiei: 500 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun și teleschi

Partia Drumul de Vară - altitudine: plecare: 2045 m - lungimea partiei: 2970 m - Grad de dificultate Medie
- telescaun

Partia Traseu Drumul de Vară - altitudine: plecare: 1650 m - lungimea partiei: 400 m - Grad de dificultate
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Papagal - altitudine: plecare: 2045 m - lungimea partiei: 2970 m - Grad de dificultate Dificila
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Tarle - altitudine: plecare: 1870 m - lungimea partiei: 540 m - Grad de dificultate Dificila
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Traseu Târle - altitudine: plecare: 1870 m - lungimea partiei: 530 m - Grad de dificultate
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Carp - altitudine: plecare: 2056 m - lungimea pârtiei: 1380 m - Grad de dificultate
- telescaun și telecabină, tronsonul 2

Partia Incepători - altitudine: plecare: 2062 m - lungimea pârtiei: 170 m - Grad de dificultate Usoara

Partia Lăptici 1 - altitudine: plecare: 2090 m - lungimea pârtiei: 1900 m - Grad de dificultate Usoara
- Telescaunul Soarelui

Partia Lăptici 2 - altitudine: plecare: 2090 m - lungimea pârtiei: 900 m - Grad de dificultate Medie
- Telescaunul Soarelui

Partia Gondola - altitudine: plecare: 1026 m - lungimea pârtiei: 150 m - Grad de dificultate Usoara
- Telegondola Sinaia și teleschi


Tunuri de zapada
- Partia Gondola
- Partia Valea cu Brazi
- Partia Noua

Instalatie de nocturna
- Partia Gondola

Strada Sforii

Obiective Turistice Orasul Brașov, str. Poarta Schei
Strada SforiiStrada Sforii este printre cele mai inguste strazi din Europa si cea mai ingusta din Brasov. A fost construita in special pentru a usura accesul pompierilor.


Strada are 83 metri lungime, si o latime ce variaza intre 1,10 si 1,35 metri

Turnul Negru

Obiective Turistice Orasul Brașov,
Turnul NegruTurnul Negru a fost construit in secolul XV ca turn de observatie si pentru protectia zidurilor orasului. Turnul are o inatime de 11 metri iar la baza zidurile au o grosime de aproximativ 2 metri.
Datorita incendiului din 1689 zidurile turnului s-au inegrit si astfel turnul si-a capatat denumirea de Turnul Negru.
Ultima restaurare a turnului a avut loc in 1996.

Muzeul National Brukenthal

Obiective Turistice Sibiu, Piaţa Mare, Nr. 4 - 5
Muzeul National BrukenthalMuzeul National Brukenthal

Unul dintre principalele puncte turistice din Sibiu este Muzeul National Brukental. Acesta ocupa etajele I si II ale palatului ce a fost construit in anul 1779 in stil vienez si a apartinut baronului Samuel Brukenthal.

Program de vizita
-Orar de vara-21.03-21.10
Marti-Duminca 10:00-18:00 (Luni si prima zi de Marti din fiecare luna:inchis)
-Orar de iarna21.10-1.03
Miercuri-Duminica 10:00-18:00(Luni si Marti: inchis)

Pentru informatii in legatura cu pretul puteti vizita www.brukenthalmuseum.ro

Podul Minciunilor

Obiective Turistice Sibiu,
Podul MinciunilorPodul Minciunilor
Acesta a fost recontruit in 1859.
Este primul pod din Romania si al doilea din Europa confectionat din fonta turnata.
Podul este un loc plin de legenda, insa cea mai credibila varianta pare a avea la origine o omonimie de cuvinte. Find primul pod ce nu are piloni de sprijin i s-a spus "podul culcat". Iar in dialectul sasesc "culcat"(ligenmarchen) este omonimul cuvantului "minciuna", si de aici batranii din cauza zgomotelor scoase de pod in timpul traversarii unui asa zis mincinos au dezvotat tot felul de legende, ca podul ar cunoste astfel de oameni si "geme" intr-un fel ce iti da fiori.

Podul se afla intre cele doua sectoare ale Pietei mici si faciliteaza legatura dintre Orasul de sus si Orasul de jos.

Catedrala Evaghelica din Sibiu

Obiective Turistice Sibiu, Piata Albert Huet
Catedrala Evaghelica din SibiuCatedrala Evaghelica din Sibiu a fost construita in anul 1520, pe locul unei vechi bazilici romane.
Contructia in stil gotic se remarca printr-un turn pe 7 nivele ce atinge inaltimea de 73,34m, prin forma acestui turn si in special prin cele 4 turnuri mai mici de pe colturile turnului mare, se facea cunoscut faptul ca orasul avea dreptul si puterea de a candamna zis si "dreptul sabiei".

Fiind cea mai mare contructie din Romania medievala, cladirea este si cea mai inalta catedrala din tara. In interiorul ei se remarca impunator marea orga in stil baroc realizata in 1671 de un mester slovac.

Biserica se poate vizita Luni-Sambata 09.00 - 20.00 si Duminica 11:00-20:00.
Pe perioada de vara, in fiecare miercuri seara, aici au loc concerte de orga.
Pret vizitare: 1 leu

Turnul Bisericii poate fi vizitat Sambata si Duminica intre orele 10-17;
In restul saptamanii intre orele 12-15 numai pentru grupuri organizate de minim 5 persoane.
Pret: adulti: 3 lei, copii: 2 lei

Sinagoga Neologa Brasov

Obiective Turistice Orasul Brașov, Str. Poarta Schei nr. 29
Sinagoga Neologa BrasovSinagoga Neologa Brasov este unul dintre locurile de cult ale evreilor din Romania.
A fost ridicata in decursul anilor 1899-1901, in stil neogotic cu accente maure.
In curtea acesteia se afla si un restaurant ritual, un cabinet medical si un serviciu de asistenta la domiciliu.
La inceput au fost 10 familii apoi dupa anul 1940 numarul lor a ajuns la 6000.
Comunitatea s-a divizat in evrei de rit ortodox (traditionalisti) si cei de rit neolog.
In perioada celui de-al doilea razboi mondial acestia, desi nu au fost deportati in lagare, au fost puternic prigoniti.

Dupa terminarea razboiului numarul lor scazand pana la doar 1759 de evrei, si continuand sa scada pana in prezent.


Program de vizita: Luni - Joi: 09:00 -16:00
Preţ adulţi: 5 RON
Preţ copii: 2,5 RON

Obiective turistice Arieseni

Obiective Turistice Arieșeni,
Obiective turistice ArieseniPestera Ghetarul de la Scarisoara

Groapa Ruginoasa

Pestera Ursilor

Ghetarul Focul Viu

Pestera Poarta lui Ionele

Dealul cu melci

Cetatile Ponorului

Cascada Varciorog

Galeriile Romane Rosia Montana

Izbucul Tauzului

Coloanele de Bazalt de la Racoș

Obiective Turistice Racoș,
Coloanele de Bazalt de la RacoșColoanele de bazat de la Racoș și Lacul de Smarald se află pe teritorul comunei Racos, județul Brașov si alcătuiesc o arie protejată de interes național. Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 1,10 hectare. Aici se găsesc coloane masive de bazalt, cu o geologie caracterizată prin prezența scurgerilor de lavă.
Formele de tip poliedru pot atinge înălțimi de până la 12 metri.

Lacul de Smarald

Obiective Turistice Racoș,
Lacul de SmaraldLacul de Smarald se afla in Rezervatia Naturala Racos si sa format in urma precipitatiilor si a topirii zapezilor. Lacul este format intr-o fosta cariera si se spune ca are o adancime de ~10 metri. Numele lacului este dat de culoarea apei.

Centrul de Echitație Cristina

Obiective Turistice Râșnov, DN73 spre Paraul Rece
Centrul de Echitație CristinaInfiinţat în anul 2014 intr-o baza ecvestră modernă, Centrul de echitatie Cristina situat in Rasnov DN73 spre Paraul Rece, judetul Brasov se doreşte a fi un loc unde iubitorii de cai pot veni să se relaxeze, sa se plimbe călare pe câmp sau prin pădure, să inveţe să călărească, sau doar să privească pe alţii.

Tel 0762 009 030/ 0785 240 669

Partii de schi in Poiana Brasov

Obiective Turistice Poiana Brașov,
Partii de schi in Poiana BrasovPoiana Brasov dispune de 10 partii de schi cu grade diferite de dificultate printre care si partia Drumul Rosu, una dintre cele mai lungi din tara, cu o lungime de aproximativ 4500 metri.

Partii:
- Drumul Rosu - 4700 metri - Grad de dificultate - Usor
- Partia Lupului - 2600 metru - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Sulinar - 2800 metri - Grad de dificultate - Mediu
- Sub Teleferic 1 - 2200 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Stadion - 600 metri - Grad de dificultate - Usor
- Partia Ruia - 550 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Slalom - 550 metri - Grad de dificultate -
- Sub Teleferic 2 - 480 metri - Grad de dificultate - Dificil
- Partia Bradu - 450 metru - Grad de dificultate - Usor
- Partia Kanzel - 300 metri - Grad de dificultate - Dificil

Instalatii de nocturna
- Partia Bradu
Tunuri de zapada
- Partia Bradu

Instalatii de Transport pe cablu
- Telecabina Capra Neagra
- Telecabina Kanzel
- Telegondola Postavarul
- Telescaun Ruia
- Telescaun Lupului
- Teleschi Bradul
- Teleschi Ruia
- Teleschi Kanzel
- Teleschi Stadion

Pestera de Lapte

Obiective Turistice Poiana Brașov, Poiana Brasov
Pestera de LaptePestera de Lapte se afla pe partea nordica a Masivului Postavarul, la o altitudine de aproximativ 1300.
Denumirea pesterii provine de la calcitul ce se scurge pe peretii pesterii, acesta are culoarea si consistenta laptelui.
Pestera are aproximativ 170 de metri lungime, cu acces usor in primi 30 de metri dupa care veti avea nevoie de o lanterna

Partii de Schi

Obiective Turistice Păltiniș,
Partii de SchiStatiunea Paltinis, aflata la o altitudine de 1440 de metri, este una dintre cele mai vechi statiuni din tara si dispune de 12 partii de schi

Partia Oncesti - lungime 5000 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Oncesti 1 - lungime 1150 metri - Grad de Dificultate - Mediu
Partia Oncesti 2 - lungime 450 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Daneasa - lungime 550 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Dealul Poplacii - lungime 2200 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Santa - lungime 3000 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Gaujoara - lungime 3600 - Grad de Dificultate - Usor

Complexul Arena Platos
Partia Paltos - lungime 520 metri - Grad de Dificultate - Mediu
Partia Panorama - lungime 600 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Poiana Poplacii - lungime 600 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Arena - lungime 240 metri - Grad de Dificultate - Usor
Partia Soarelui - lungime 640 metri - Grad de Dificultate - Usor

Instalatii de Transport pe cablu
- Teleschi pe partiile Arena Platos
- Teleschi Daneasa
- Telescaun Oncesti

Instalatie de Nocturna
- Partia Oncesti 1

Partii de Schi

Obiective Turistice Rânca,
Partii de SchiStatiunea Ranca se afla in Masivul Parang la o altitudine de aproximativ 1600 metri si dispune de 5 partii de schi.

Partia M1 - lungime 610 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia M2 - lungime 510 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia M3 - lungime 710 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia M4 - lungime 350 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Ranca - lungime 860 metri - Grad de dificultate - Mediu

Instalatii de Transport pe Cablu
- Teleschi pentru partiile M1 - M4
- Telescaun 4 locuri Partia Ranca

Instalatie de Nocturna
- Partia M1

Partii de Schi

Obiective Turistice Straja,
Partii de SchiStatiunea Straja este una dintre cele mai noi statiuni din Romania, situata la aproximativ 9 Km de localitatea Lupeni si la o altitudine de 1400 metri.

Partii de Schi:
Partia Straja - lungime 8000 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Lupului - lungime 750 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Canal - lungime 1200 metri - Grad de dificultate - Greu
Partia Platoul Constantinescu - lungime 1740 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Sfantu Gheorghe - lungime 700 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Mutu - lungime 1270 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Platoul Soarelui - lungime 400 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Telescaun - lungime 3200 metri - Grad de dificultate - Mediu

Instalatii de Transport pe Cablu
- 7 instalatii Teleschi
- Instalatie telescaun Varfu Straja
- telegondola

Instalatie de Nocturna
- Partia Platoul Constantinescu
- Partia Lupului
- Partia Mutu
- Partia Sfantu Gheorghe

Tunuri de Zapada
- Partia Straja
- Partia Lupului
- Partia Paltoul Constantinescu
- Partia Sfantu Gheorghe
- Partia Mutu

Partii de Schi

Obiective Turistice Semenic,
Partii de SchiStatiunea Semenci se afla la 35 Km de Resita si la o altitudine de 1400 metri

Statiunea dispune de 6 partii de schi si o partie privata (acces cu abonament)

Partii de Schi:
Partia Slalom Urias - lungime 1200 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Slalom Special 1 - lungime 400 metri - Grad de dificultate - Usor
Partia Slalom Special 2 - lungime 800 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Crucea cu Brazi 1 - lungime 700 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Crucea cu Brazi 2 - lungime 540 metri - Grad de dificultate - Mediu
Partia Semenic - lungime 350 metri - Grad de dificultate - Usor

Partia privata - lungime 540 metri dispune si de nocturna.

Instalatii de Transport pe Cablu
- Toate partiile beneficiaza de teleschi

Instalatie de Zapada Artificiala
- Partia Crucea cu Brazi

Partii de Schi

Obiective Turistice Voineasa,
Partii de SchiPartiile Vidra sunt printre cele mai noi partii din tara, situate la aproximativ 25 Km de Voineasa

Partia 1 - lungime 2250 - Grad de dificultate - Mediu
Partia 2 - lungime 730 - Grad de dificultate - Usor
Partia 3 - lungime 730 - Grad de dificultate - Usor
Partia 4 - lungime 350 - Grad de dificultate - Usor
Partia 5 - lungime 670 - Grad de dificultate - Usor
Partia 6 - lungime 120 - Grad de dificultate - Usor
Partia 7 - lungime 1230 - Grad de dificultate - Usor

Instalatii de Transport pe Cablu
- Partia 1 Telegondola
- Partia 7 Telescaun
- Partia 2 is 3 Teleschi

Castelul Cantacuzino

Obiective Turistice Orașul Bușteni, Str. Zamora, nr. 1
Castelul CantacuzinoCu peste 150.000 de vizitatori în anul 2016, Castelul Cantacuzino din Bușteni a devenit, de-a lungul timpului, un punct de atracție atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini.

Castelul a fost construit de Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913) descendentul unei familii nobiliare bizantine, atestate din 1094. El a fost om politic, primar al capitalei (1869-1870, 1913), ministru în mai multe guverne, prim ministru (1899-1900, 1904-1907) și Președinte al Partidului Conservator (1899-1907). Castelul a fost construit între anii 1901 și 1908, pe locul unei case de vânătoare a familiei, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, în stil neoromânesc. Are forma unui patrulater, cu latura sudică deschisă. Castelul se întinde pe o suprafață de 3148 mp, iar curte și grădina pe 3,5 ha.

Domeniul, care cuprinde și 970 ha de pădure, oferă o priveliște incredibită asupra munților Bucegi, de pe terasa Castelului putând fi admirată întreaga stațiune montană Bușteni. Interioarele sunt frumos decorate, picturile membrilor familiei Cantacuzino sunt realizate pe piele de Cordoba. Ceramica este italiană, mozaicul românesc, fiind completate de tavanele sculptate, casetate și pictate cu motive florale.

Balustradele din fier forjat sau din lemn, scările din marmură de Carrara, coloanele interioare decorate în stil brâncovenesc și vitraliile compun din Castelul Cantacuzino o adevărată bijuterie arhitecturală. Unul dintre elementele principale ale Castelului se regăsește în sala de bal acolo unde poate fi admirată o colecția de heraldică, unică în țara noastră.

O altă frumoasă amintire a vremurilor trecute este și biserica aflată pe domeniul Castelului Cantacuzino, un lăcaș ridicat în perioada 1933-1936. Biserica a fost adusă de familia Cantacuzino din Maramureș și a fost sfințită în prezența Reginei Maria.

Începând din 2015, etajul superior al monumentului găzduiește Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, un spațiu unde au fost expuse atât lucrări grafice ale unor pictori precum Salvador Dali, Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, cât și pictură contemporană, unul dintre artiștii prezenți fiind Andrei Gamarț.

Pentru o experiență completă, domeniul Castelului Cantacuzino pune la dispoziția turiștilor un parc de aventură, cu un întreg traseu de tiroliene, cât și un restaurant cu specific franțuzesc.

Vizitabil
Luni - Joi: 10 - 18.00, Vineri - Duminică: 10.00 - 19.00;

Contact:
Tel : 0040-722-960-606/ 0733 501 575
0040-244-320-520;
oc@zamora-estate.com/ diana@zamora-estate.com

Răspundem în limbile:
română și engleză

Lacul Paltinu

Obiective Turistice Valea Doftanei,
Lacul PaltinuLacul Paltinu este situat pe raul Doftana, in judetul Prahova. Este un lac de acumulare format de Barajul Paltinu in zona La Tocile.

Cimitirul Vesel

Obiective Turistice Săpânța, Sapanta
Cimitirul VeselCimitirul Vesel din Sapanta, Jud. Maramures este un adevarat muzeu in aer liber, a devenit o atractie turistica datorita celor aproximatv 800 de cruci, pe care sunt sculptate diferite epitafe.
In 1935, Stan Ioan Patras a cioplit primul epitaf pe o cruce din lemn de stejar.

Manastirea Peri

Obiective Turistice Săpânța,
Manastirea PeriManastirea Peri a fost infiintata in 1997 pe locul vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, manastire ce a fost distrusa in 1783.
Biserica Manastirii este o constructie din lemn, realizata intre anii 1998 si 2003 si este una din cele mai inalte biserici de lemn din lume, turla este vizibila de la aproximativ 5 Km, intreaga biserica are 78 de metri inaltime.

Mocănița

Obiective Turistice Vișeu de Sus, Str. Alexandru Ioan Cuza
MocănițaDin anul 1932 CFF Vişeu de Sus funcţionează aproape fără întrerupere. De luni până sâmbătă trenurile de producţie transportă buşteni de pe Valea Vaserului la fabricile de prelucrare a lemnului din Vişeu de Sus. CFF Vişeu de Sus este singura din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului.

Tarife perioada: 04 octombrie – 18 noiembrie 2018
Plecarea: ora 09:00 de la Gara CFF Vişeu de Sus*
Traseul Vişeu de Sus – Paltin (Km 21,6)
Program Joi, vineri, sâmbătă, duminică
Prețul Adulţi: 55 RON/pers; Studenţi/Pensionari: 45 Ron/pers; Şcolari: 37 RON/pers
Mocăniţa special Desigur, noul pachet al acestui sezon este disponibil şi în această perioadă cu
preţurile: adulţi: 95 Ron/pers., Stud./pens.: 85 Ron/pers şi şcolari: 65 Ron/pers
Rezervări pentru grupuri de peste 15 persoane (cu avans) sau cu pachetul
Mocăniţa Special la tel. 0744 686 716 sau pe e-mail: info@cffviseu.com
Alte servicii Museum-Cafe Elefant
Sosirea Aprox. ora 14:30 în Vişeu de Sus*

În anumite zile se organizează mai multe plecări dimineața, însă cel mai bine să sunați.
În perioada sezonului de vârf (iulie-august) linia telefonică este foarte solicitată.

Muzeul Etnografic

Obiective Turistice Cluj Napoca, str. Memorandumului nr. 21
Muzeul EtnograficMuzeul Etnografic Cluj sau Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost infiintat in 1922 si este cel mai mare muzeu de acest gen din Romania.

Sediul central
Tel: +40.264.592.344
Fax: +40.264.592.148

Expozitia în aer liber (Parcul Etnografic Romulus Vuia)
Str. Taietura Turcului f.n., 400221 Cluj-Napoca
Tel. +40.264.586.776

Acces
La Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" se poate ajunge si prin mijloacele de transport în comun
Autobuze: liniile 26, 27, 28, 30, 41, coborâre statia "Piata 14 iulie"

Sân Nicoara

Obiective Turistice Curtea de Argeș, str. San Nicoara
Sân NicoaraRuinele Sân Nicoara se află in Parcul San Nicoara in apropierea centrului orasului, ele facand parte dintr-o biserică de curte din secolul XIII-XIV. Zidurile prezintă o alternanţă de şiruri de piatră de râu şi cărămidă. Săpăturile arheologice au scos la lumină resturi de ceramică smălţuită, olane pentru acoperiş, fragmente de cahle, monede de argint şi aramă, inele de argint din secolul XIV-XV, vase de sticlă şi fragmente de frescă.

Parcul Etnografic Romulus Vuia

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Taietura Turcului
Parcul Etnografic Romulus VuiaParcul Etnografic Romulus Vuia este o sectiune a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Planul tematic al Parcului a fost elaborat în anul 1929 de profesorul Romulus Vuia, pornind de la necesitatea de a se realiza un muzeu etnografic complex, în care expunerea pavilionară şi cea în aer liber să se completeze reciproc.

Expozitia în aer liber (Parcul Etnografic Romulus Vuia)
Tel. +40.264.586.776

Acces
La Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" se poate ajunge si prin mijloacele de transport în comun

Autobuze: liniile 26, 27, 28, 30, 41, coborâre statia "Piata 14 iulie"

Observatorul Astronomic

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Cireşilor nr. 15
Observatorul Astronomic Activitatea astronomică a universităţii are o tradiţie de mai bine de 80 de ani, primele observaţii de acest gen fiind făcute în primul Observator Astronomic al Universităţii, construit în 1920 şi 1934. Din 1982, observatorul îşi desfăşoară activitatea într-o nouă clădire situată în partea de sud a Grădinii Botanice.

Observatorul beneficiază şi de o bibliotecă care conţine mai mult de 16.000 de titluri şi care este deschisă zilnic.

Echipamentul tehnic cuprinde un refractor cu diametrul obiectivului de 15cm, o lunetă de pasaj, o staţie de urmărire a sateliţilor artificiali, un laborator foto, o reţea de calculatoare cu conectare la Internet, precum şi alte instrumente de măsură necesare activităţii specifice.

Tarif acces intrare: 4 lei
Tel: 0264 594592

Grădina Botanică Alexandru Borza

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Republicii, nr. 42
Grădina Botanică Alexandru BorzaGrădina Botanică din Cluj este o instituţie ştiinţifică, didactică şi educativă, subordonată Universităţii Babeş-Bolyai. Bazele acestei prestigioase instituţii au fost puse de către profesorul Alexandru Borza în 1920 . Pe o suprafaţă de 14 ha, pe un teren cu configuraţie variată, potrivit pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 de categorii specifice.

Grădina Botanică este împărţită în mai multe compartimente: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic şi medicinal.

Principalele atractii: Grădina Japoneză, Gradina Romana

Tel: 0264.592152

Biserica Manastirii

Obiective Turistice Curtea de Argeș,
Biserica Manastirii Biserica Mănăstirii Argeşului a fost construită la sf. sec. XIX, pe vremea regelui Carol I, deodată cu resturarea mănăstirii. Clădirea neobişnuită a fost construită în stil german, şi pentru a oferi o securitate sporită clopotului adus de la Mănăstirea Cozia, partea superioră a turnului a fost construită după amplasarea clopotului.

Muzeul Municipal - Curtea de Arges

Obiective Turistice Curtea de Argeș, Str. Negru Voda Nr.2
Muzeul Municipal - Curtea de ArgesMuzeul Municipal Curtea de Arges – a fost inaugurat la data de 26 mai 1969. Patrimoniul Muzeului din Curtea de Arges este destul de valoros avand in vedere cele 12000 de piese muzeistice (300 dintre acestea fac parte din Patrimoniul National Cultural).

Muzeul este organizat in doua sectii una de istorie, iar alta de etnografie si arta populara.

Expozitia de baza a sectiei de istorie este organizata, incepand cu anul 1987 intr-un local, el insusi monument istoric localizat in piateta din fata Bisericii Domnesti si reda pe baza unui bogat material documentar si arheologic, episoadele cele mai importante din istoria orasului Curtea de Arges.
Expozitia permanenta de istorie este organizata in 7 sali corespunzatoare periodizarii istoriei orasului, de la vechi la nou si expune: documente realizate in facsimil; portretele voievozilor care au domnit in Arges, realizate in bronz; replici dupa obiectele Domnilor de la Arges (paftale, inele, aplice, sigilii, sabii, etc), o bogata colectie de numismatica, de medalii si decoratii, un valoros material arheologic.

Program:

- zilnic intre orele 9.00-16.00 (inclusiv sambata si duminica)
- luni – inchis

Telefon: 0248/721446

Bastionul Croitorilor

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Baba Novac
Bastionul CroitorilorBastionul Croitorilor se afla printre putinele turnuri ce au mai ramas din fortificatiile vechii cetati a Clujului.
Bastionul este in partea de sud-est a cetatii, este construit din piatra, cu ziduri masive si a fost ocupat si intretinut de Breasla Croitorilor.
Astazi, Bastionul este muzeu, gazduieste Centrul de Cultura Urbana.

Casa Norocea

Obiective Turistice Curtea de Argeș, Str. Victor Stefanescu, Nr. 8
Casa Norocea
Casa Norocea, cumpărată de Primăria Curtea de Argeș în 1972, a aparținut pictorului si restauratorului D. I. Norocea.
Colecția de artă cuprinde în majoritate, lucrările pictorului D. I. Norocea.
Colecția de artă populară și etnografie, cuprinde piese de tezaur – ulcioare de nuntă specifice zonei; costume populare de Argeș, prosoape, țesături de interior.

Dumitru Norocea, pictor, restaurator, in perioada 1914-1924 a lucrat la restaurarea picturii Bisericii Domnesti. El a descoperit pe peretele de nord a naosului inscriptia cu anul mortii lui Basarab I la Campulung la leat 6860 adica 1352. Tot el a introdus in tara tehnica mozaicului. Intre anii 1922-1923 si-a construit o casa, care din anul 1969 gazduieste expozitia de etnografie si arta populara a Muzeului Curtea de Arges. Muzeul are o bogata colectie de obiecte ale mestesugarilor din zona, se pot admira costumele populare, cusaturi si tesaturi si obiecte folosite in gospodariile argesene. La etajul cladirii este si o expozitie cu tablourile pictorului Dumitru Norocea si se pot vedea obiectele ce au apartinut acestuia.

Adresa: Str. Victor Stefanescu, Nr. 8

Telefon: 0248 721 446

Muzeul de Arta

Obiective Turistice Cluj Napoca, Piata Unirii, nr. 30
Muzeul de ArtaMuzeul de Artă din Cluj posedă un patrimoniu deosebit de valoros de artă românească şi europeană: pictură, grafică şi artă decorativă (secolele XV-XX).
Înfiinţat în anul 1951, muzeul a beneficiat încă de la constituirea sa de unele fonduri mai vechi: o mică parte din colecţia de curiozităţi, orfevrărie, piese de mobilier şi artă plastică europeană, provenind de la Muzeul Ardelean şi mai ales colecţia cunoscută sub numele "Pinacoteca Virgil Cioflec".

De numele lui Virgil Cioflec (1876-1948), autor al unor monografii de referinţă dedicate pictorilor Ştefan Luchian (1924) şi Nicolae Grigorescu (1925), precum şi al unor scrieri despre artă pertinente publicate în presa vremii, se leagă un act de cultură de mare însemnătate pentru viaţa Clujului interbelic: donarea colecţiei sale de artă românească, Universităţii Clujene (1929-1930). Deschidrea către public a pinacotecii Virgil Cioflec (1933) însemna, de fapt, deschiderea la Cluj a primului muzeu de artă românească modernă, al cărui succesor a devenit Muzeul de Artă Cluj.

Turnul Pompierilor

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Tipografiei
Turnul PompierilorTurnul Pompierilor, cunoscut si ca Turnul Lacatusilor, a fost construit in 1574 si mai este si in ziua de azi impreuna cu o portiune din zid.

Biserica Sfântul Mihail

Obiective Turistice Cluj Napoca, Piata Unirii
Biserica Sfântul MihailBiserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Cluj Napoca. Biserica a fost terminata in 1487 si are 70 de metri lungime si 80 metri inaltime.
Ultima restaurare a avut loc intre anii 1957-1960

Langa biserica se afla si statuia lui Matei Corvin

Curtea Domneasca

Obiective Turistice Curtea de Argeș,
Curtea DomneascaCurtea Domneasca, datand din sec XIII, din care se văd numai rămăşiţele acesteia, este înconjurată de ziduri din construcţiile de odinioară. In incinta acesteia se pot observa două pivniţe de case domneşti.
Săpăturile arheologice au confirmat că a fost construită în stilul vechilor case ţărăneşti cu subsol, parter, şi cu pridvor.

Casa dinspre nord a fost locuinţa Voievodului Neagoe Basarab, cealalta fiind a lui Basarab I.

Curtea domnească a fost refăcută în jurul anului 1330, când în imediata vecinătate s-a construit şi Biserica Domnească.

Program: 8.00 - 18.00

Telefon:0248.721.446

Biserica Domneasca

Obiective Turistice Curtea de Argeș, Str. Negru Voda, Nr. 2
Biserica Domneasca Biserica Domnească Sf. Nicolae din secolul XIII, a fost înlocuită în 1352 de o ctitorie a lui Basarab I, păstrat până-n zilele noastre. Pronaosul este îngust şi boltit, are în mijloc o cupolă, iar naosul pătrat boltit are dimensiuni foarte mari. Boltirea este susţinută de patru stâlpi peste care se înalţă turla.

Pictura murală care acoperă întreaga biserică este de pe vremea lui Vlaicu Vodă (1364-1366), dar s-au păstrat şi fragmente de frescă din secolul XVIII. În total sunt cca. 130 de fresce foarte bine păstrate. Aspectul exterior este determinat de zidăria din rânduri de piatră de râu ce aleternează cu rânduri de cărămidă.
Biserica a fost timp îndelungat necropola domnitorilor munteni, aici este şi mormântul lui Vlaicu Vodă, în care sau găsit numeroase mărturii arheologice ale secolului XIV, printre care şi "paftaua de la Argeş".

În 1992, cu ocazia lucrarilor de restaurare a Curtii Domnesti de la Curtea de Arges, s-a descoperit un Grafit care precizeaza că în 6860 (adica 1352) la Câmpulung a murit marele Basarab Voievod, adică Basarab I, care a domnit între anii 1310 si 1352, şi a întemeiat statul feudal independent Ţara Românească.

În biserică se păstrează mormântul lui Radu I Basarab expus sub sticlă, aici putând fi văzute câteva resturi din vesmântul feudal cu ornamente de aur şi pietre preţioase.

Program: 8.00 - 18.00

Contact: 0248.721.446

Biserica Olari

Obiective Turistice Curtea de Argeș, Str. Cuza Voda, nr.134
Biserica Olari Olăritul, in secolele XVI şi XVII a inflorit in Curtea de Argeş.
Meşterii olari au creat prima breaslă şi au construit şi propria biserică, Biserica Olari.
Majoritatea meşterilor olari erau din Moldova, şi biserica poartă amprentele stilului moldovenesc. A fost construită pe vechea temelie a unui schit de maici din 1300. Biserica olarilor a fost amintită pentru prima dată în 1687.
Pictura întregii biserici este în stadiu avansat de degradare, picturile exterioare, printre care şi cea a morţii era acoperită cu tencuială, iar interioarele sunt înnegrite. Din dreptul faţadei porneşte o scară exterioară acoperită către turn, în locul unde se află clopotele. Acoperişul bisericii din şindrilă protejează şi faţada, unde se află şi frescele exterioare.

Program:
vineri : 8.00 - 12:00
sâmbătă: 8.00 - 12.00 şi 15.00 - 18.00
duminică: 8.00 - 13.00

Cetatea de Scaun a Sucevei

Obiective Turistice Suceava,
Cetatea de Scaun a SuceveiCetatea de Scaun a Sucevei este atestată documenter la 11 februarie 1388, ridicată în vremea domniei lui Petru I (1375 – 1391). Alexandru cel Bun (1400 – 1432) a intervenit la rândul său în sistemul defensiv al cetăţii prin întărirea cu un zid de apărarea a primei intrări situată pe latura sudică a fortului.

Aceasta a suferit modificări odată cu preluarea conducerii Moldovei de către eroul legendar Ştefan cel Mare (1457 – 1504

Cetatea de Scaun a Sucevei
Expoziţia permanentă
- adulţi 5 lei/pers
- grup copii 1,5 lei/pers

Ruinele Curtii Domnesti

Obiective Turistice Suceava, Str. Ana Ipatescu
Ruinele Curtii DomnestiCurtea Domnească din Suceava a fost construita in secolul XIV si reconstruita de Stefan cel Mare in 1457-1504 dupa ce a fost distrusa de un incendiu.
In prezent exista un proiect de reabilitare a ruinelor si de amenajare a unor rampe de vizitare a complexului arheologic in scopuri turistice.

Muzeul Satului Bucovinean

Obiective Turistice Suceava,
Muzeul Satului BucovineanOrganizat în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean pune în valoare patrimoniul arhitectonic de factură populară dinŢara de Sus. Cel mai tânăr dintre muzeele în aer liber ale României s-a înfiripat în deceniul al VIII-lea al secolului trecut, când satul bucovinean dispunea de nenumărate monumente de arhitectură populară, şi a prins contur după 1990, când noi gospodării şi instalaţii tehnice populare au fost transferate, reconstruite şi deschise publicului vizitator.

Expoziţia permanentă
- adulţi 6 lei/pers
- grup copii 1,5 lei/pers

Hanul Domnesc

Obiective Turistice Suceava, Str. Ciprian Porumbescu
Hanul DomnescClădire cu două niveluri, construită la sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul celui următor, Hanul Domnesc a fost destinat găzduirii unor dregători străini, oaspeţi de seamă şi mari negustori.

Odată cu ocuparea nordului Moldovei de către imperiul Habsburgic în 1775, Hanul Domnesc îşi schimbă destinaţia, devenind casă de vânătoare pentru membri familiei imperiale.

Expoziţia permanentă
- adulţi 6 lei/pers
- grup copii 1,5 lei/pers

Muzeul de Stiinte ale Naturii

Obiective Turistice Suceava, Str. Ștefan cel Mare, nr. 23
Muzeul de Stiinte ale NaturiiClădirea în care funcționează în prezent Muzeul de Științele Naturii din Suceava a fost construită între anii 1811-1814, având inițial rolul de sediu al Școlii populare (Hauptschule) din Suceava. Aici au funcționat în decursul timpului mai multe instituții de învățământ sucevene. [1]

În anul 1976 imobilul a fost preluat de către Muzeul Județean Suceava, care l-a restaurat. Aici a fost organizat între anii 1976-1977 Muzeul de Științele Naturii. [2] Clădirea a fost restaurată și modernizată între 1992–2000.

Str. Ştefan cel Mare nr. 23, Suceava, 720003
Tel. +40-0230-216439
Tel +40-0230-213775
Fax +40-0230-522979

Podul lui Traian

Obiective Turistice Drobeta Turnu Severin,
Podul lui TraianPodul lui Traian a fost unul dintre cele mai lungi poduri din lume la acea vreme. A fost construit intre anii 103-105 de catre Apolodor din Damasc pentru a usura transportul trupelor si al proviziilor necesare campaniilor militare de cucerire a Daciei.

Castrul Roman Drobeta

Obiective Turistice Drobeta Turnu Severin,
Castrul Roman DrobetaCastrul Roman Drobeta a fost prima cetate ridicata in Dacia de catre imparatul Traian, un castru de aparare si paza a podului peste Dunare.

Cetatea Medievala a Severinului

Obiective Turistice Drobeta Turnu Severin,
Cetatea Medievala a SeverinuluiCetatea Severinului a fost construita in vecinatatea Castrului Roman Drobeta de catre Regatul Maghiar pentru sprijin militar împotriva Taratului Bulgar de Vidin.
Cetatea dispunea de 6 turnuri de aparare, era inconjurata de doua valuri concentrice de piatra si un sant cu apa.

Muzeul Regiunii Portilor de Fier

Obiective Turistice Drobeta Turnu Severin, Str. Independentei, nr. 2
Muzeul Regiunii Portilor de FierDrobeta Turnu Severin este un oraş tânăr, înfiinţat la 1883. Încă din primii ani de existenţă a lui, autorităţile locale au fost preocupate de strângerea şi păstrarea obiectelor antice apărute în timpul diferitelor lucrări ce proveneau de la construcţiile romane sau feudale. Aceste construcţii sunt:

- castrul roman Drobeta
- podul construit de Apollodor din Damasc la ordinul împăratului Traian
- termele romane
- fortificaţia poligonală din sec. XIII d. Chr.
- Biserica mitropoliei Severinului.

În 1912, prof. Al. Bărcăcilă înfiinţează „Muzeul Istoric al Liceului Traian”, care se va muta în 1926 în clădirea nou construită de lângă castrul roman, care, încă de la început, trebuia să adăpostească şi un muzeu ce se va numi, de acum, „Muzeul de istorie şi etnografie din Turnu Severin”.

După 1945, muzeul creşte în importanţă şi îşi lărgeşte arealul de cercetare, fiind numit Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

La 15 mai 1972 s-a deschis muzeul în forma actuală având două secţii: istorie şi ştiinţele naturii cu un acvariu în care sunt prezentate specii de peşti dunăreni. Ulterior au mai fost create secţiile de etnografie şi de artă.

Program:
- zilnic 9-16;
- luni închis
Tel:
- 052/312.177

Statuia lui Decebal

Obiective Turistice Dubova, Intre Dubova si Eselnita
Statuia lui DecebalStatuia Regelui Decebal are 55 de metri inaltime, 25 metri latime si este sculptata intr-o stanca de pe malul Dunarii in dreptul Cazanelor Mici.
Este cea mai inalt statuie de piatra din Europa. Proiectul a fost promovat si finantat in perioada 1994-2004 de catre omul de afaceri si istoricul Iosif Constantin Drăgan.

Lacul Vidraru

Obiective Turistice Vidraru,
Lacul VidraruLacul Vidraru este un lac de acumulare de pe raul Arges, lac format de barajul Vidraru, construit in 1965.
Lacul are o suprafata de aproximativ 890 de hectare, o lungime de 10 Km iar adancimea maxima este de 155 metri (langa baraj)

Lacul Balea

Obiective Turistice Bâlea,
Lacul BaleaLacul Balea este cel mai mare lac glaciar din muntii Fagaras, situat in apropierea drumului Transfagarasan, la o altitudine de 2035 metri. Lacul are 4,6 hectare si o adancime maxima de 11,35 metri.

Cascada Balea

Obiective Turistice Bâlea,
Cascada BaleaCascada Balea mai este numita si Urlatoarea Balei este situata in apropierea drumului Transfagarasan (aproximativ 45 minute de Cabana Balea Cascada), la o altitudine de 1200 metri.
Cu o inaltime de 60 de metri Cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte din Romania

Fantana lui Manole

Obiective Turistice Curtea de Argeș, B-dul. Basarabilor Nr. 1
Fantana lui ManoleFântâna Meşterului Manole se afla in apropierea mănăstirii.
Legenda spune că Meşterul Manole pentru a opri dărâmarea pereţilor şi-a zidit în zidurile mănăstiri soţia. Când el a văzut minunata construcţie i-a întrebat pe cei 10 meşteri dacă mai pot construi o mănăstire şi mai frumoasă decât aceasta. Meşterii au răspuns afirmativ, iar domnitorul, pentru a împiedica construirea unei mânăstiri mai frumoase, a dispus demolarea schelelor, iar meşterii au rămas blocaţi pe acoperiş. Ei şi-au făcut aripi din şindrile şi s-au aruncat, dar toţi au murit.

În locul unde s-a prăbuşit Meşterul Manole, a apărut un izvor care astazi se numeste Fântâna Meşterului Manole.

Grota Sulfuroasa

Obiective Turistice Balvanyos,
Grota SulfuroasaTraseul catre Grota Sulfuroasa incepe in zona Hotelului Grand Balvanyos, traseul cu punct rosu sau albastru.

Grota Sulfuroasa (Galeria unei foste mine de sulf) este situata in partea sud-vestica a Muntelui Puturosu, la o inaltime de 1052 metri.
Prin gura grotei iese la suprafata o cantitate mare de gaz mofetic, peste 3000 de metri cubi, cel mai mare debit din Europa pentru o emanatie postvulcanica.
Compozitia gazului: 95,82%dioxid de carbon, 0,38% hidrogen sulfurat, 0.14% oxigen, 2,6% Azot.
Aerul grotei are o radioactivitate de 980,0 pCi/l, este cel mai ridicat nivel de radioactivitate dintre toate mofetele din Carpatii Orientali.

Terapia sulfuroasa are multe efecte benefice si poate fi folosita in tratarea mai multor afectiuni.

ATENTIE! Cititi cu atentie instructiunile de la intrarea in grota inainte sa intrati.

Ruinele Cetatii Balvanyos

Obiective Turistice Balvanyos,
Ruinele Cetatii BalvanyosCetatea Balvanyos se afla la o inaltime de 1030 metri si este una din cele mai vechi cetati din aceasta zona.
Se pare ca ea a fost construita intre secolele XII-XIII, dar dupa unele izvoare, constructia cetatii Balvanyos ar fi avut loc in secolul XI. Aici s-au gasit, ca urmare a sapaturilor arheologice, obiecte din fier si de ceramica din perioada medievala.
Luandu-se dupa o scrisoare a regelui Sigismund datat in anul 1402, Apor Peter sustine ca cetatea a fost construita in secolul XI, pe timpul domniei regelui Sfantul Stefan (1000-1038). Dupa el, peretele interior ar fi fost construit pe timpul domniei Bela IV, in 1235, iar cel exterior pe timpul domniei lui Ladislau IV, intre 1272 si 1290.
Ceea ce este sigur este faptul ca in secolul XIV era deja proprietatea familiei Apor si se crede ca a fost un dar din partea regelui.

Lacul Rosu

Obiective Turistice Lacu Roșu,
Lacul RosuLacul Rosu sau Lacul Ghilcos s-a format la inaltimea de 980 de metri datorita unui baraj natural.
Se presupune ca barajul natural s-a format printr-o alunecare de teren in urma cutremurului din ianuarie 1838

Cheile Bicazului

Obiective Turistice Lacu Roșu, DN 12 C
Cheile BicazuluiZona Cheile Bicazului a fost formata de raul Bicaz pe o distanta de aproximativ 6 Km intre Lacul Roșu si localitatea Bicazul Ardelean.

Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș.

Barajul Izvorul Muntelui

Obiective Turistice Bicaz, DN 15
Barajul Izvorul MunteluiBarajul Izvorul Muntelui cunoscut si ca Barajul Bicaz formeaza lacul de acumulare Izvorul Muntelui pe raul Bistrita la cativa Km mai sus de orasul Bicaz.

Lacul are 40 de Km lungime si o suprafata de 33 Km patrati, adancimea maxima este de 97 de metri.

Barajul a fost construit între 1950 și 1960, are o înălțime de 127 m, o lungime de 435 m și o lățime maximă la bază de 119 m.
Apa acumulată în lac este folosită pentru producerea de energie electrică în centrala hidroelectrică "Bicaz-Stejaru”.

Muzeul de Etnografie

Obiective Turistice Baia Mare, Str. Dealul Florilor, nr. 1
Muzeul de Etnografie În cadrul expozitiei pavilionare este prezentat tezaurul creatiei populare materiale din cele patru zone etnografice, cunoscute de-a lungul istoriei ca "tari" si anume: Tara Maramuresului, Tara Chioarului, Tara Lapusului si Tara Codrului.

Expozitia este organizata în patru sali, în care sunt prezentate ocupatiile traditionale, mestesugurile artistice, instalatiile tehnice, portul popular si obiectele de cult.

Tel: 0262276895

Muzeul Satului

Obiective Turistice Baia Mare, Str. Dealul Florilor
Muzeul Satului În anul 1984 este inaugurat Muzeul Etnografic în aer liber, în peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor. Prin tematica elaborata si achizitiile facute, Muzeul Etnografic în aer liber acopera muzeistic realitatea civilizatiei si culturii populare din spatiul administrativ al Judetului Maramures si partial al fostei Regiuni Maramures zonele etnografice: Lapus, Maramuresul Istoric, Chioar, Codru, Oas.

Muzeul de Arta

Obiective Turistice Baia Mare, Str. 1 Mai, nr. 8
Muzeul de Arta Începând din secolul XIX si în secolul XX în Europa au existat aproximativ 40 de Colonii artistice ca de exemplu cele Interior din expozitiede la Barbizon si Pont - Aven - Franta, St. Ives - Anglia, Lare - Olanda, Skagen - Danemarca, Worpswede, Darmstadt - Germania, Ascona - Elvetia sau Szolnok în Ungaria.
Printre aceste colonii se numara si Colonia de la Baia Mare întemeiata în 1896 - prin deschiderea "Scolii particulare de pictura" condusa de Simion Hollosy (1857-1918), fapt ce s-a dovedit a fi un reusit "transplant cultural", devenind una dintre cele mai reputate coloniiInterior europene si printre putinele în care viata artistica s-a desfasurat neîntrerupt timp de mai bine de un secol. Pe parcursul existentei sale în Colonia baimareana au lucrat peste 3000 de artisti plastici din tara cât si din spatiul central si est european.

Telefon: 0262213964

Muzeul de Arheologie

Obiective Turistice Baia Mare, Str. Monetariei, nr. 1-3
Muzeul de ArheologieDe la inaugurare, la cumpana dintre secolele XIX si XX, Muzeul din Baia Mare si-a propus colectarea de obiecte valoroase si variate din diferite domenii de activitate, din cele mai vechi timpuri pâna în epoca moderna.
Colectia incipienta de arheologie, astazi doar partial pastrata, poate fi reconstituita pe baza primelor registre de inventar si publicatii ale muzeului. Ea continea piese extrem de diverse ca factura si provenienta, dar si ca importanta stiintifica, documentara si muzeistica, obtinute în cea mai mare parte prin donatii.
Alaturi de piese egiptene, grecesti sau romane, au fost adunate si numeroase obiecte preistorice, cele mai multe însa fara indicarea localitatilor lor de provenienta. Doar foarte putine dintre ele, cum erau topoarele de piatra neolitice de la Ilba, erau descoperiri locale. Totusi, în straduinta de a ilustra si istoria locala, au fost executate atunci si mulaje ale unor piese gasite în zona, dar pastrate în alte colectii publice, precum toporul de cupru de la Baia Mare, topoarele de bronz de la Gaura (Valea Chioarului) si Ilba, spada de bronz de la Iedera sau inelul de aur de la Seini. De mare importanta a fost si achizitionarea tezaurului de la Baia Mare, gasit în anul 1904, care cuprindea, printre altele, si tiparul sigiliului mare octogonal al orasului din secolul XIV.

Telefon/Fax: 0262211927

Planetariu

Obiective Turistice Baia Mare, Str. George Cosbuc, nr. 16
Planetariu1 iulie 1969 - constituie un eveniment deosebit pentru municipiul Baia Mare , inaugurarea primului Planetariu din tara noastrã. În anul urmator s-a dat în folosintã si cladirea Observatorului Astronomic. Institutia a fost dotata in acest sens cu cu un aparat de proiectie ZKP - 1, de productie Carl - Zeiss Jena, aparat care functioneazã si acum la parametrii optimi , un telescop si doua lunete.

Destinat tuturor categoriilor de vizitatori Planetariul este cel mai de pret ajutor, atât pentru cei care vor sa cunoasca marile adevaruri despre universul astral, cât si pentru cei ce vor sa stie mai multe despre bolta înstelata si fenomenele pe care deseori avem ocazia sa le vedem acolo.

Telefon: 0262275206
Orar de vizitare: zilnic 9 - 16 (luni - inchis)

Castelul Huniade

Obiective Turistice Timișoara, Piata Iancu Huniade
Castelul HuniadeCastelul Huniade din Timisoara, astazi Muzeul Banatului, este cea mai veche cladire din Timisoara, monument istoric construit de Ioan de Hunedoara in 1443-1447 pe locul unui vechi castel din timpul regelui Carol Robert de Anjou.

Contact Muzeul Banatului
Tel: 0256491339

Palatul Baroc

Obiective Turistice Timișoara, Piata Unirii, nr. 1
Palatul BarocPalatul Baroc adaposteste astazi Muzeul de Arta din Timisoara.
Palatul Vechii Prefecturi, denumit şi „Palatul Baroc”, reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente istorice ale Timişoarei .

Odată cu anul 1751, când în Banat începe separarea administraţiei camerale de cea militară,inginerii militari devin preocupaţi de găsirea unui spaţiu în interiorul Cetăţii pentru reşedinţa casei guvernatorului. În momentul avansării lucrărilor la Dom şi fixării formei Pieţei Principale (astăzi Piaţa Unirii) s-a ales şi poziţia locuinţei guvernatorului civil. Clădirea era cunoscută în anul 1752 ca şi Casa Camerală Veche, iar în 1754 se transformă, fiind amenajată ca reşedintă pentru preşedintele administraţiei civile, contele de Vilana Perlas. Noua denumire a monumentului este Palatul Preşedintelui. Motivele decorative trădează o filiaţie vieneză strânsă, în care se recunoaşte îndeosebi modelul „Palatului Kinsky” din Viena .

Palatul Preşedintelui apare drept una dintre cele mai reprezentative construcţii din Timişoara secolului al XVIII-lea şi confirmă preocuparea administraţiei vremii pentru înfrumuseţarea oraşului. De altfel, aspectul clădirii este menţionat elogios în lucrarea lui Francisc Griselini, Istoria Banatului Timişean, aparuta la Bucureşti in 1926.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, arhitectul Jacques Klein transformă Palatul Preşedintelui – devenit între timp Casa Comitatului – şi elimină elementele de decoraăie barocă, mai ales la nivelul faţadelor. Clădirea îşi păstrează, în mare, această formă şi în ziua de astăzi.


Program
Mar - Dum: 10:00 - 18:00
Biletele se pot achiziţiona la casieria Palatului Baroc
Preţ intrare: 10 Ron
Elevii, studenţii şi pensionarii au gratuitate

Contact
Muzeul de Artă Timişoara
Tel. 0256-491592
Fax. 0256-491582

Domul Romano-Catolic

Obiective Turistice Timișoara, Piata Unirii
Domul Romano-CatolicDomul Romano-Catolic sau Catedrala Sfântul Gheorghe este o cladire in stil baroc, construita intre anii 1736 - 1744 cu un interior ce se remarca prin cele 9 altare decorate in stil rococo si baroc (sculptate de Johan Müller), icoane vechi, orga in stil Ludovic al XVI-lea si multe altele.

Catedrala Mitropolitana

Obiective Turistice Timișoara, Bulevardul Regele Ferdinand
Catedrala Mitropolitana Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost construita in 1936 si a devenit un simbol al orasului. Cladirea este construita in stil Bizantin de arhitectul Ion Traianescu. Stilul arhitectural al catedralei este atât unic cât și neobișnuit pentru un lăcaș de cult ortodox de asemenea dimensiuni. Acesta îmbină tradiția religioasă română cu cea bizantină-moldovenească.

Gradina Zoologica

Obiective Turistice Timișoara, Str. Avram Imbroaie
Gradina ZoologicaGrădina Zoologică Timişoara este cea mai nouă grădină zoologică din România şi este amplasată în partea de nord-est a Municipiului, în Pădurea Verde, pe o suprafaţă de 6,34 ha teren, aflat în proprietatea Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

În anul 2007, Grădina Zoologică a fost modernizată, cu această ocazie, s-au amenajat 16 habitate care adăpostesc 29 de specii şi un număr de 144 de animale.

Muzeul Satului Banatean

Obiective Turistice Timișoara, Str. Avram Imbroane nr. 1
Muzeul Satului BanateanMuzeul nostru, MUZEUL SATULUI BĂNĂŢEAN, îşi ţine poarta larg deschisă ca să-i păşiţi pragul şi să intraţi curioşi într-un spaţiu pregătit să vă ofere imagini culturale adunate laolaltă despre lumea de odinioară a satului bănăţean.

Program de vizitare
Orar de vară Orar de iarna
Luni închis Luni închis
Marţi-sâmbătă 10- 18 Marti – sâmbătă 9-16
Duminică 12—20 Duminică 10-16
Casieria se închide la 17. 15 Casieria se închide la 15.15

Sugestii pentru vizitare
Vizita liberă
Vizita comentată cu ghid specializat
Vizita tematica programată pentru prescolari, elevi
Programare la tel. 0256.274016 0733.313575

Cetatea Aradului

Obiective Turistice Arad, Str. Eugen Popa
Cetatea AraduluiActuala cetate a Aradului este unul din cele mai importante monumente istorice existente, în momentul de faţă, în zona de vest a ţării.
Ridicată în a doua jumătate a secolului al XVII -lea, cetatea a fost considerată ca una dintre cele mai impresionante fortificaţii militare ale timpurilor respective.

Cetatea Oradea

Obiective Turistice Oradea,
Cetatea OradeaMenţionând funcţia de avanpost al Transilvaniei, călătorul turc plasează cetatea la o lovitură de tun de malul Crişului, la câmpie, având forma unui pentagon, “clădire solidă şi pompoasă”. Şanţul cetăţii avea o lăţime de 120 de picioare şi “afunzime” ca o mare, fiind umplut cu apă de Criş.

Circumferinţa cetăţii avea 2 500 de paşi. Existau cinci bastioane prevăzute cu tunuri, care erau acoperite cu “pături” de culoare roşie. Nu se putea comunica între bastioane ca în cazul altor cetăţi. Fiecare bastion avea o poartă proprie, căpitan şi santinele. Având forma unui triunghi, bastioanele aveau cupole din piatră, folosite ca puncte de observare.

Zidul cetăţii avea 40 de “rifi” înălţime (circa 10 metri) şi 10 lăţime (circa 2,50 metri), fiind construit din piatră solidă, pe care s-a “aruncat” un val de pământ în forma unui dâmb. Începând de la bastionul de est, de jur împrejur, zidul cetăţii era încins cu un brâu din piatră cioplită. La poartă se afla un orologiu.

În cetate erau 10 prăvălii, 150 de case mai mici din piatră, o cameră pentru soldaţi, trei mori şi o temniţă “afundată ca un iad”. Palatul princiar măsura 1 500 de paşi în perimetru având cinci turnuri dintre care două lucrate din “ceramică roşie". Trei turnuri slujeau drept magazii pentru muniţie, aici locuind aga ienicerilor. Palatul avea patru porţi din care numai una era folosită. Biserica din interior a fost transformată în geamie. Sub administraţia turcească, atât cetatea cât şi oraşul au fost reconstruite. Un amănunt interesant este faptul că turcii au rebotezat bastioanele cetăţii: Tzinghine Tabiesi (bastionul Ţiganilor = actualul bastion Ciunt), Koperdan Tabiesi (bastionul Auriu), Juram Tabiesi (bastionul Crăişor), Kukuk Tabiesi (bastionul Bethlen) şi Aga Tabiesi (bastionul Roşu).

Venerabilul Celebi, 1660

Gradina Zoologica din Oradea

Obiective Turistice Oradea, Calea Matei Basarab 30
Gradina Zoologica din OradeaGradina Zoologica din Oradea a fost deschisa in 1962, pe o suprafata de 3,2 hectare iar ultima renovare a fost finalizata in 2013, redeschiderea pentru public a fost anuntata pentru data de 1 Mai.

Telefon:0259 434 547

Farul Genovez

Obiective Turistice Constanța, Str. Remus Opreanu
Farul GenovezFarul Genovez este situat pe str. Remus Opreanu, langa Statul Major al Fortelor Navale, la cativa metri de faleza din Constanta.
Farul a fost construit de catre negustorii genovezi in jurul anului 1300 si are o inaltime de 8 metri.

Acvariu

Obiective Turistice Constanța, Faleza
AcvariuAcvariul Constanţa, prima secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, amplasat la malul mării pe faleza Cazinoului, în imediata vecinătate a acestuia, este şi primul acvariu public din România şi a fost inaugurat la 1 mai 1958.

Acvariul constănţean a rămas cea mai mare instituţie de acest gen din ţară, deşi ulterior şi alte muzee de ştiinţe ale naturii au înfiinţat secţii cu acelaşi profil.
Spaţiul expoziţional este destinat prezentării expoziţiei permanente de faună şi floră acvatică în 57 de bazine, dar şi expoziţiilor temporare cu tematici de biologie, ecologie acvatică şi pescuit marin.

Instituţie muzeală inedită pentru muzeele de ştiinţe naturale din ţară datorită patrimoniului său expoziţional format în exclusivitate din organisme vii, acvariul constănţean deţine şi colecţii naturalizate de peşti şi nevertebrate marine şi dulcicole, aparţinând diferitelor zone geografice ale globului.
Pentru a facilita prezentarea vieţuitoarelor dar şi accesul vizitatorilor la informaţii, patrimoniul expoziţional este reprezentat de peste 100 specii (1300 exemplare ), de vieţuitoare acvatice este structurat pe mai multe secţii. Repartizarea organismelor acvatice pe secţii are la bază criterii ecologice şi biogeografice, iar în cadrul secţiilor la amplasarea diferitelor specii în bazine s-a respectat pe cât posibil, criteriul taxonomic.

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie

Obiective Turistice Constanța, Piata Ovidiu
Muzeul de Istorie Nationala si ArheologieMuzeul de istorie naţională şi arheologie Constanţa are o istorie de peste o sută de ani, perioadă ce poate fi împărţită în trei mari etape: perioada 1878 – 1957 – cea mai tulbure; apoi, 1957 – 1977 şi, în sfârşit, din 1977 până în prezent.

După 1877 lucrările de extindere ale oraşului Constanţa au dus la descoperirea unor însemnate vestigii ceramice, statuare, epigrafice, numismatice etc., toate atestând locul anticului Tomis în istoria veche a ţării.

PROGRAM:
Sezon
1 Mai - 30 Septembrie
Deschis zilnic 08 - 20

Extra sezon
Deschis 09 - 17
Inchis Luni, Marti

telefon 0241-618-763

Muzeul Marinei

Obiective Turistice Constanța, Str. Traian, nr. 53
Muzeul MarineiExpoziţia permanentă a Muzeul Marinei Române este organizată pe criteriul tematico-cronologic, în conformitate cu periodizările istoriografiei clasice şi are patru sectoare distincte - epocile Istorie veche, Istorie medievală, Istorie modernă şi Istorie contemporană - prezentate pe parcursul a 22 de săli (cu o suprafaţă activă de 10.775 m2), la care se adaugă spaţiul exterior dedicat expunerii permanente a unor obiecte originale de mari dimensiuni.
Modul de expunere folosit este modern, unitar - plafonul şi pardoseala împărţite pe aceiaşi moduli, circuitul de vizitare cunoscând un flux continuu, parter, etaj, parter - încheindu-se în parcul ce oferă privitorului obiecte originale de anvergură, imposibil de expus în sălile obişnuite de muzeu. Astfel ancore, elice, motoare, piese de artilerie navală şi antiaeriană, mine, nave militare scoase din uz îşi află locul în această expoziţie în aer liber, căreia poziţia sa îi conferă o cuprinzătoare şi superbă panoramă a portului Constanţa.

Telefon: 0241/619035

Delfinariu

Obiective Turistice Constanța, Bd. Mamaia, nr. 255
DelfinariuDelfinariul din Constanţa şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină şi în bazinul acoperit, se organizează demonstraţii cu delfini şi lei de mare.

Telefon: 0241481243

Planetariu

Obiective Turistice Constanța, Bd Mamaia, nr. 255
PlanetariuCa o fereastră deschisă permanent spre cer, Planetariul din Constanta este ca un "far" la malul Mării Negre. Primul obiectiv public de acest gen din ţara, luând fiinta în anul în care omul a reuşit sa "atingă" pentru prima dată cu piciorul Luna (1969), Planetariul destăinuie şi azi misterele greu de pătruns ale cerului.

Telefon: 0241481237

Partia Suior

Obiective Turistice Baia Sprie,
Partia SuiorPartii Suior
Locatie GPS
- N 47.672612
- E 23.781667

Partia 1 - Lungime 1500 metri - grad de dificultate mediu
Partia 2 - Lungime ~1250 metri - grad de dificultate mediu
Partia 3 - Lungime 900 metri - grad de dificultate mediu

Instalatii de nocturna
- Partia Suior 1

Instalatie de transport pe cablu
- Toate partiile sunt deservite de telescaun

Instalatie de Zapada Artificiala
- Partia Suior 1
- Partia Suior 2

Partia de Schi Cavnic

Obiective Turistice Cavnic, Str. Maramuresului
Partia de Schi CavnicPartiile din Cavnic se gases la iesirea din Cavnic spre Ocna Sugatag pe partea dreapta a directiei de mers catre Ocna Sugatag.

Partia Roata 1 - Lungime 900 metri - grad de dificultate - mediu
Partia Roata 2 - Lungime 1000 metru - grad de dificultate - usor
Partia Roata 3 - Lungime 900 metri - grad de dificultate - greu
Partia Icoana 1 - Lungime 800 metri - grad de dificultate - mediu
Partia Icoana 2 - Lungime 700 metri - grad de dificultate - mediu
Partia Tubbing - Lungime 120 metri - grad de dificultate - usor

Instalatii de transport pe cablu
- Partiile Roata 1, 2 si 3
- Partia Icoana

Instalatii de nocturna
- Partia Icoana 1
- Partia Tubbing
- Partia Roata 1
- Partia Roata 2

Cascada Varciorog

Obiective Turistice Arieșeni,
Cascada VarciorogCascada Varciorog se afla la aproximativ 5 Km de centru comunei Arieseni si la 3.5 Km de DN 75.
Cascada are o inaltime de 15 metri cu un debit mai mare primavara datorita topirii zapezii de pe Varful Piatra Graitoare.

Pestera de Sub Zgurasti

Obiective Turistice Garda de Sus,
Pestera de Sub ZgurastiPestera Zgurasti este o pestera activa, cu doua intrari, aproximativ 5,1 Km lungime si 80 metri adancime si in interior gasiti cel mai mare lac subteran din Romania.

Pestera se afla la o inaltime de 920 metri pe Valea Ordancusei, Coordonatele GPS NU sunt exacte

Pestera Scarisoara

Obiective Turistice Garda de Sus,
Pestera ScarisoaraPestera Scarisoara se afla la o altitudine de aproximativ 1150 metri pe raza comunei Garda de Sus.
Pestera este amenajata pentru vizitare cu ghizi autorizati si adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania.

Partiile Vartop

Obiective Turistice Arieșeni, DN 75
Partiile VartopPartiile Vartop se afla la 9 Km de comuna Arieseni

Partia Vartop - Lungime 1000 metri - Grad de dificultate - mediu
Partia Vartop 2 - Lungime 450 metri - Grad de dificultate - usor
Partia Graitoare - Lungime 1350 metri - Grad de dificultate - mediu

Instalatii de transport pe cablu
- Partia Vartop - teleschi
- Partia Vartop 2 - teleschi
- Partia Graitoare - telescaun

Instalatie de nocturna
- Toate partiile au instalatie de nocturna

Zapada artificiala
- Partia Vartop

Obiective turistice

Obiective Turistice Sărata Monteoru,
Obiective turisticeINFORMATII DESPRE STATIUNEA SARATA-MONTEORU (Sarata Monteoru):

Statiunea Sarata Monteoru se afla la 110 km de Bucuresti si 19 km de municipiul Buzau.

Statiunea beneficiaza de un climat sedativ, cu aer puternic ionizant negativ care are o actiune somniferica uimitoare, ajutand la o refecere rapida a organismului si mai ales a psihicului.

Cel mai important factor terapeutic de la Sarata Monteoru il reprezinta apa minerala cu un continut ridicat de mineralizare, utilizata in cura externa atat in complexele balneare, cat si pentru bazinul in aer liber.Izvoarele minerale clorurosodice, magneziene, sulfuroase, iodurate si namolul sapropelic sunt benefice in special in cazul afectiunilor reumatismale, ginecologice si digestive.

OBIECTIVE TURISTICE IN STATIUNEA Sarata Monteoru:


1. Strandul cu bazine cu apa sarata aflat in centrul statiunii la numai 5 minute de mers pe jos de pensiunea noastra.


2. Culmea Namolului (tratament cu namol)-izvoare sulfuroase clorurosodice concentrate,feriginoase,iodurate,argila si namol mineral.Vara ,in zilele calduroase ,zeci de vizitatori urca in aceasta zona pentru a beneficia de cura naturista in mijlocul unei paduri seculare.


3. Mina de pertrol-unica in Europa si o raritate in lume prin sistemul de exploatare al titeiului in amenajari miniere.


4. La Cetatuie-Santier arheologic unde s-au descoperit ruine si numeroase obiecte apartinand epocii bronzului.


5. Izvorul Minei de petrol - izvor de ochi.Acest izvor este folosit de cativa localnici pentru tratarea afectiunilor oculare.


6. La Cruce-crucea (inalta de 10 metri) este iluminata in timpul noptii si se poate ajunge in 30 min de la pensiunea noastra.


7. Ruinele Schitului Negoita-se afla in partea de nord-vest a statiunii la cca 1h de mers pe jos,acolo se gaseste un neasteptat platou pe care se afla Mastirea Negoita, atestata documentar la 1682.

Gradina Zoologica Sibiu

Obiective Turistice Sibiu, Str. Calea Dumbravii Nr. 142
Gradina Zoologica SibiuGradina zoologica din Sibiu s-a deschis in 1929 in padurea Dumbrava si a fost prima Gradina Zoologica din Romania.
In prezent Gradina Zoologica Sibiu are o suprafata de 15 ha adaposteste 187 de animale si pasari din 47 de specii.

Program :
Iarna 10:00 – 16:30 (oct-mar)
Vara 9:00 – 19:00 (apr-mai)
9:00 – 20:00 (iun - iul)
9:00 – 19:00 (aug-sep)

Tarife:
ADULTI: 3 lei
COPII, STUDENTI, ELEVI, PENSIONARI: 2 lei
Tariful pentru închirierea barcilor si hidrobicicletelor: 15 lei (pentru 1/2 ora, cu 15 lei garantie)
Persoanele cu handicap au intrarea gratuita

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA

Obiective Turistice Sibiu, Str. Pădurea Dumbrava, nr.16-20
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRALoc ideal pentru păstrarea spiritului românesc autentic, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului este aşezat într-un adevărat paradis, în rezervaţia naturală "Dumbrava Sibiului". Dispunând de un lac şi de peste zece kilometri de alei, muzeul prilejuieşte plimbări de tot felul, de la clasicul mers pe jos, până la un scurt tur cu trăsura, cu sania sau cu barca. Vegetaţia luxuriantă îi ajută pe oameni să respire aer curat, dar şi să ignore pentru câteva minute sau ore agitaţia obişnuită a oraşului.

Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Vizitatorii au la dispoziţie două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, 4 parcări, peste 10 km de alei, numeroase locuri de popas, spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să le facă şederea cât mai agreabilă.

Tel: 0269252999; 0269202447

Obiective turistice Chiojdu

Obiective Turistice Chiojdu,
Obiective turistice ChiojduChiojdu are avantajul de a fi sitaut in zona montană a Carpaţilor de Curbură, respectiv in zona Munţilor Buzăului .

Fauna caracteristică pădurii de făget care include specii de păsări cântătoare cu penaj viu şi colorat (piţigoi, ciocănitoare, mierlă, cuc, cinteză, codobatură, gaiţă, rândunică), păsări răpitoare de zi (uliul cenuşiu) şi de noapte (cucuvea, bufniţă); specii de mamifere (căprioară, cerb carpatin, urs brun, râs – mai ales în zona montană, vulpe, lup, mistreţ cu răspândire mai largă); specii de peşti (păstrăv, lipan, mreană etc.); o mare varietate de insecte, reptile contribuie la pitorescul zonal.

Potenţialul socio-cultural se refera la tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătorile religioase, de momentele importante din viaţa omului (naştere, căsătorie, moarte), de activităţile tradiţionale cu caracter ancestral (păstorit – transhumanţă) etc.; târgurile (caracteristice contactului marilor unităţi de relief), nedeile (în Munţii Buzăului); construcţiile cu caracter religios etc.

Potenţialul istoric este reprezentat atât de obiective foarte vechi, preistorice, situri arheologice aparţinând Culturii Monteoru din epoca bronzului, sau civilizaţiei ostrogote (sec. IV d.Hr.), cruci de piatră din sec. XVIII, cât şi de obiective mai noi cum ar fi Cimitirul Eroilor de la Tabla Buţii (Munţii Siriului), toate acestea atestând continuitatea multimilenară a locuitorilor acestor meleaguri.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Obiective Turistice Densuș, Densus, Jud. Hunedoara
Biserica Sfântul Nicolae din DensușBiserica Sfântul Nicolae este un lăcaș de cult din localitatea Densuș, județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. al IV-lea). De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni.

Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu.
Valoroasele fragmente de pictură murală, datând din 1443, opera unei echipe de maeștri în frunte cu Ștefan, unul din primii zugravi români cunoscuți, vădesc strânse legături stilistice cu picturile de epocă din Țara Românească.

Autorul fotografiei este Jancsi Farkas.

Echitatie Spiritul Cailor

Obiective Turistice Poiana Brașov, la 5 minute de POIANA MICA
Echitatie Spiritul CailorCentrul de echitatie ” Spiritul Cailor “- Poiana Brasov este un centru nou si diferit , un loc in care veti invatat sa interactionati , sa intelegeti si sa invatati sa iubiti natura alaturi de cei 10 cai cu boturi catifelate care va asteapta sa le dati morcovi si sa va poarte in excursii prin paduri , pe dealuri si pe campuri verzi pline de flori.

Va asteptam sa ne plimbam pe trasee diverse fie la pas pentru incepatori , trap si galop pentru avansati , sa coboram pe drumul vechi la Pietrele lui Solomon , sa urcam si sa admiram peisajul din Varful Postavarul sau sa ne relaxam in plimbari scurte pe traseele invecinate…

Centrul nostru se afla la 5 minute de POIANA MICA aproape de statia de AUTOBUZ ( click pe fotografia cu harta pentru a se mari ) , langa CABANA JUNILOR ( CAPRIOARA) , accesul facandu-se usor atat cu masina cat si cu autobuzul de Poiana . La centru de echitatie ” SPIRITUL CAILOR ” se vor organiza diverse concursuri cu tematica ecvestra , premiile canstand in ore de echitatie gratuite , bijuterii cu cai , sedinte foto calare sau cu porumbei ornamentali , de asemenea vom organiza si workshopuri de dresaj natural pentru doritori. Va asteptam sa ne urmariti activitatea si sa participati la concursuri.

Va invitam sa parcurgeti blogul nostru , sa descoperiti lucruri frumoase si noi despre cai , despre natura si despre sentimentul de libertate in pas de trap si galop.

Echitatia nu este doar un sport , este o relatie intre OAMENI si CAI!

Pentru detalii si rezervari : 0722760016 sau 0721599987

Mănăstirea Dealu

Obiective Turistice Aninoasa, Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005
Mănăstirea DealuPrintre monumentele de seamă ale patriei noastre, la loc de cinste se află şi biserica Mănăstirii Dealu – împreună cu întregul ansamblu arhitectural restaurat cu mai bine de cincizeci de ani în urmă. Ea îmbogăţeşte patrimoniul cultural românesc, numărându-se printre cele mai vechi ctitorii domneşti, suferind puţine modificări de-a lungul timpului, deşi nu a fost cruţată de vremurile vitrege ce au afectat Ţara Românească. 

Prima biserică datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, din timpul lui Mircea cel Bătrân. Pe locul ei domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) a construit o prea măreaţă biserică din cărămidă placată cu piatră şi împodobită în chip deosebit. 

Ea avea să fie luată ca exemplu de către urmaşul lui Radu, Neagoe Basarab (1512-1521), atunci când a ridicat biserica episcopală din Curtea de Argeş. Numai că sobrietatea clasică a vocabularului decorativ întâlnit la Dealu avea să fie abandonată în favoarea unei încărcături de tip baroc – dar care a încântat în chip deosebit pe contemporanii lui Neagoe şi pe urmaşi deopotrivă. 
Acesta a fost unul dintre motivele pentru care biserica Mănăstirii Dealu, comparativ cu cea a Mănăstirii Argeşului sau a altor ctitorii, s-a bucurat de mai puţină publicitate şi este mai puţin cunoscută. Dar, în toate studiile consacrate, este subliniată importanţa acestui locaş de rugăciune, puternic centru de artă şi de cultură, care a jucat un rol de seamă pe scena istoriei Ţării Româneşti, dovedindu-se demnă de atributul de ctitorie domnească.

Adresa: Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005

Mănăstirea Viforâta

Obiective Turistice Aninoasa, sat Viforâta,Comuna Aninoasa, Jud. Dambovita, 137005
Mănăstirea ViforâtaFoarte aproape de Târgovişte, se găseşte Mânăstirea Viforâta, o altă bijuterie a artei eclesiastice din Tara Românească, care alături de alte mănăstiri, precum Mânăstirea Dealu, Mânăstirea Stelea, Mânăstirea Nucet, etc. întregesc patrimoniul cultural bisericesc al acestor meleaguri pline de istorie. Aceste monumente de artă bisericească reprezentative ale Arhiepiscopiei Târgoviştei, unele dintre ele deja restaurate, iar alte în curs de restaurare, se constituie într-o frumoasă mărturie a bogăţiei vieţii spirituale şi culturale de pe aceste plaiuri încărcate de istorie, cultură, civilizaţie şi trăire în adevăratul duh al Ortodoxiei.

Sfânta Mănăstire Viforâta este situată la nordul oraşului Târgovişte, vechea Cetatea de Scaun a Ţării Româneşti, la o distanţă de 4 km, în partea de miazănoapte a satului cu acelaşi nume, comuna Aninoasa, judeţul Dâmboviţa.

Aici, printre dealuri, îmbrăcate cândva în livezi şi podgorii, locuitorii s-au adăpostit de viforul care uneori bântuia aprig această largă câmpie ialomiţeană şi mai cu seamă la adăpostul zidurilor mănăstirii. 

Ruinele și Biserica Brâncovenească din Doicești, Dâmbovița.

Obiective Turistice Aninoasa, comuna Doicești, județul Dâmbovița.
Ruinele și Biserica Brâncovenească din Doicești, Dâmbovița.Domnitorul Constantin Vodă Brâncoveanul a construit la Doiceşti şi Biserica Nașterea Maicii Domnului „…dă piatră, unde altădată n-au fost…”, construită în plan de navă dreptunghiulară şi boltită cu două calote semicilindrice.

Biserica Nașterea Maicii Domnului este construită în plan de navă dreptunghiulară, cu două calote semicilindrice. La vremea construirii, pictura exterioară plasa biserica din Doiceşti între cele mai frumos decorate lăcaşuri brâncoveneşti înveşmântate la exterior. La exterior, prezintă faţadele împarţite în doua registre, separate printr-un brâu median încadrat de doua şiruri de zimţi din cărămida. 

Din castelul lui Mateiaș, ridicat în 1706, au rămas numai ruine: fragmente din zidul de incintă al curții și fundațiile palatului. Cum toate castelele brâncovenești au elemente în comun, se presupune că și acesta a avut o scară impunătoare, foișor și loggie, pivnițe înalte, grădină, anexe, grajduri, baie. Încă se mai văd în vest urmele unde se aflau grajdurile și locuințele celor ce deserveau moșia. 

Biserica Medievala Ostrov

Obiective Turistice Râu de Mori, loc. Ostrov
Biserica Medievala OstrovBiserica Medievala din Ostrov este unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania.
Biserica a fost construita in secolul XIV si a fost închinată praznicului "Pogorârii Duhului Sfânt". Este înconjurată de 208 pitre romane cu epigrafe latine, deliberat rânduite într-o veritabilă colecție în prima jumătate a secolului al XVI-lea.
Lăcașul, fostă capelă de curte, are aspectul unei construcții dreptunghiulare alungite. Nava (4,50 x 5,20 m), boltită cu scânduri, este prelungită spre răsărit printr-o absidă semicirculară nedecroșată; la apus este mărginită de un turn suplu

Biserica Cnezilor Cândea

Obiective Turistice Hateg, Sântămăria-Orlea, Jud. Hunedoara
Biserica Cnezilor CândeaBiserica Reformată-Calvină Sântămăria-Orlea se afla pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara. Fosta biserica catolica este printre cele mai vechi din Romania fiind construita la sfarsitul secolului al XIII-lea.

Alcătuită dintr-o navă tăvănită, din turn pe fațada de vest și un altar dreptunghiular boltit în cruce pe ogive, prezintă forme arhitectonice specifice tranziției de la romanic la goticul timpuriu. În interior se află un valoros ansamblu de pictură murală.

Castelul Kendeffy

Obiective Turistice Hateg, Sântămăria Orlea, Jud. Hunedoara
Castelul KendeffyCastelul Kendeffy se află în localitatea Sântămăria Orlea din județul Hunedoara. A fost construit de către familia Kendeffy în 1782, o familie de nobili foarte bogați la acea vreme, care aveau nevoie de o reședință în Țara Hațegului. Edificiul a fost naționalizat în 1946 de către comuniști, iar din anul 1982 castelul a fost preluat de către administrația județeană Hunedoara și transformat în hotel.

Castelul este clasat pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara

Castelul Corvinilor

Obiective Turistice Orașul Hunedoara, Str. Castelului, nr. 1-3, Jud. Hunedoara
Castelul CorvinilorCastelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor, al Corvineștilor sau al Huniazilor, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în \"top 10 destinații de basm din Europa\"

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.
Sursa: Wikipedia

Contact: Tel: +40 786048718

Cascada Clocota

Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Geoagiu-Bai
Cascada ClocotaCascada se afla la cateva minute de Geoagiu Bai, pe raul Clocota.
Caderea de apa are aproximativ 43 metri inaltime si datorita izvoarelor termale pe care le colecteaza raul Clocota cascada nu inghiata.

Castrul Roman Germisara

Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Satul Cigmau, ~ 2 km de Geoagiu
Castrul Roman GermisaraCastrul roman Germisara, cunoscut de altfel ca și castrul roman de la Cigmău, a fost un castru de unitate auxiliară, alături de o așezare civilă, localizat la sud de satul Cigmău, în imediata apropiere de localitatea Geoagiu, județul Hunedoara.

Situl arheologic din epoca romană de la Cigmău - "Cetatea Uriașului" sau "Cetatea Urieșilor" - se află pe platoul Turiac, prima terasă a Mureșului, cca. 2 km de la Geoagiu spre Simeria, în satul Cigmău, pe malul drept al Mureșului.

Inițial, amplasamentul nu a putut fi determinat cu certitudine absolută, deoarece în zona în care există ruine antice romane nu au fost executate săpături sistematice.

Până în anul 1990 pe întreaga suprafață a castrului au fost efectuate lucrări agricole, ce au dus la distrugerea parțială sau în unele portiuni totală, a zidurilor. În decursul timpului, tot din această zonă, a fost recuperată piatră de către locuitorii așezărilor din apropiere. Abia în anul 2000 au început săpături la situl arheologic situat între localitățile Bobâlna și Geoagiu, pe malul drept al râului Mureș, la punctul Dealul Urieșilor, aflat la aproximativ 8 km de complexul termal roman Germisara, cunoscut și sub numele de "Thermae Dodonae".

În castru a fost cantonată unitatea militară Numerus Singulariorum Britannicianorum, precum și subunități ale Legiunii a XIII-a Gemina.

Sursa: Wikipedia

Cetatea Colt

Obiective Turistice Râu de Mori, Sat Suseni
Cetatea ColtCetatea se afla pe un colt de stanca la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri.

Cetatea dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendeffy.

Cetatea s-a degradat prin prăbușirea în vale a unor curtine, iar în prezent mai păstreză doar resturile de ziduri, fiind practic o ruină.

Cetatea Deva

Obiective Turistice Deva, Dealul Cetatii
Cetatea DevaCetatea romanică a Devei dateaza din anul 1269 si este declarata monument istoric.

Există trei incinte cu forme diferite, ocupând vârful și o parte din latura de Nord a înălțimii:

Prima incintă – formă ovoidală.
Incinta a doua – traseu ovoidal neregulat.
Incinta a treia – traseu aproximativ semicircular.

Ridicată în sec. XIII, devine o fortificație puternică în sec. XV, datorită lui Iancu de Hunedoara. Suferă transformări succesive sub stăpânirea lui Castaldo și Gabriel Bethlen și mai ales, prin lucrările executate de Habsburgi în sec. XVIII. Sub Gabriel Bethlen, este adăugat pe latura de SE un turn bastionar. Din 1713 încep lucrări de transformare a cetății într-o fortificație bastionară. 13 August 1849 – explodează depozitele de muniții, dărâmând toată latura de E a cetății.

Manastirea Prislop

Obiective Turistice Silvasul de Jos,
Manastirea PrislopManastirea Prislop se afla in apropierea satului Silvașu de Sus, jud. Hunedoara, este unul dintre cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica, ce datează din secolul al XVI-lea, este declarată monument istoric.

Se consideră că prima mănăstire cu acest nume ar fi fost construită de Nicodim de la Tismana. Există o singură mărturie care este consemnată despre prezența lui Nicodim de la Tismana, în Ungaria medievală. Ea este însemnarea de pe Evangheliarul său: \"Această Sfântă Evanghelie a scris-o popa Nicodim în Țara Ungurească în 6913 (1404-1405)\". Pe la jumătatea secolului XVI, Mănăstirea Prislop ajungând aproape în ruină, în anul 1564 a fost zidită \"din temelie\" de Zamfira, fiica lui Moise Voievod din Țara Românească.
Este posibil ca vechiul lăcaș, despre al cărui urme se scria la mijlocul secolului al XIX-lea, să fi existat undeva în pădure, în vecinătatea clădirilor actuale.

Muzeul Memorial Cezar Petrescu

Obiective Turistice Orașul Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2
Muzeul Memorial Cezar PetrescuSecţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul memorial “Cezar Petrescu” din Buşteni s-a deschis la 17 decembrie 1967, în casa în care scriitorul s-a statornicit în anul 1937.

Intrând în posesia casei, Cezar Petrescu îşi împlinea visul din tinereţe. Prozatorul Cezar Petrescu- care nu era numai nuvelist şi romancier, ci şi un gazetar şi publicist treaz la problemele epocii, a declarat nu odată că, dacă pentru meseria de ziarist oraşul îi era indispensabil ca \"post de observaţie\" pentru activitatea zilnică, în schimb, pentru opera de creaţie literară avea absolută nevoie de izolare şi reculegere. Aşa s-a făcut ca, în 1937 Cezar Petrescu a devenit proprietarul vilei de la Buşteni, după ce până la 45 de ani publicase peste 20 de volume şi depusese o vastă activitate în presă. În această casă, scriitorul a locuit în perioada 1937- 1960 şi a realizat mare parte din vasta sa operă.

Program de vizitare:
Marți-Duminică 9.00 -17.00
Luni: Închis

tel./fax: 0244 321 080

Biserica Domneasca

Obiective Turistice Orașul Bușteni, Bulevardul Libertatii, Jud. Prahova
Biserica DomneascaBiserica Domnească a fost construită în anul 1889, ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, se remarcă prin arhitectura deosebită, dotările interioare, icoanele din interior sunt originale fiind pictate de Gheorghe Tattarescu.

Cascada Urlatoarea

Obiective Turistice Orașul Bușteni,
Cascada UrlatoareaCascada urlatoarea se afla in apropierea orasului Busteni, pe paraul Urlatoarea, la o altitudine de 1100 metri.

În afara principalei căderi de apă (15 metri), există și alte căderi de apă mai mici, desfășurate pe câteva zeci de metri mai sus, pe cele două pâraie, Urlătoarea Mare și Urlătoarea Mică.

Babele

Obiective Turistice Parcul Natural Bucegi,
BabeleBabele sunt formațiuni stâncoase din Masivul Bucegi, formate prin erodarea eoliană diferențiată a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate (conglomerate cretacice) și se găsesc în imediata vecinătate a cabanei cu același nume.

Sfinxul din Bucegi

Obiective Turistice Parcul Natural Bucegi,
Sfinxul din BucegiSfinxul din Munții Bucegi este un megalit antropomorf aflat la 2.216 m altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu asemănărea Sfinxului Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene. Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi intr-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi măsoara 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

Pestera Ialomitei

Obiective Turistice Parcul Natural Bucegi,
Pestera IalomiteiPestera Ialomitei se afla la o altitudine de 1660 metri pe Muntele Batrana.
Se desfășoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit \"la Altar\" urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. Diferență de nivel este de 60 m. Este străbătută de un pârâu. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli.

Gura peșterii, în formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 m deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în Peșteră se află Mănăstirea Ialomiței

Cheile Tatarului

Obiective Turistice Parcul Natural Bucegi,
Cheile TataruluiCheile Tatarului fac parte dintr-o arie protejata de pe raul Ialomita din Parcul Natural Bucegi. In apropiere se afla Lacul Bolboci.

Crucea Eroilor

Obiective Turistice Parcul Natural Bucegi,
Crucea EroilorCrucea Eroilor Neamului sau Crucea de pe Caraiman este un monument dedicat eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.
Monumentul a fost construit intre anii 1926 - 1928 pe varful Caraiman la o inaltime de 2291 de metri.
Monumentul a fost cea mai înaltă construcție din lume la vremea respectivă, de acest fel, situată la o astfel de altitudine. Crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare.

Lacul Bolboci

Obiective Turistice Parcul Natural Bucegi,
Lacul BolbociLacul Bolboci este un lac de acumulare de pe raul Ialomita. Lacul are un volum de 13 milioane de metri cubi.
Barajul Bolboci se afla la ~ 8 Km de Sinaia

Tabara de Sculptura Magura

Obiective Turistice Măgura, In apropiere de Mănăstirea Ciolanu
Tabara de Sculptura MaguraTabăra de sculptură Măgura a fost organizată în perioada 1970 - 1985. Inițiativa a aparținut sculptorului Gheorghe Coman, sprijinit de Uniunea Artiștilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău.

Programul prevedea ca vreme de 16 ani, câte 16 sculptori, în fiecare an în majoritate alții, să vină la tabăra Măgura, în județul Buzău, unde, timp de două luni (august și septembrie), să creeze o sculptură, pe o temă la alegere, într-un bloc de piatră pe care îl primea prin tragere la sorți.

În cei 16 ani, la Măgura au lucrat 163 de sculptori, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră, donate județului de către creatori, în cadrul unei festivități, reprezentând cel mai mare ansamblu național de sculptură în aer liber din țară.

Tabăra se află în apropiere de Mănăstirea Ciolanu, sculpturile au fost făcute din piatră scoasă din carierele Noieni și Ciuta. A fost deschisă în 1970 și este un omagiu adus străvechii tradiții locale a cioplitului în piatră, mai este și unică în Europa.

Muzeul în aer liber (intrarea gratuită) conține peste 200 de piese, care sunt expuse pe aproximativ 21 hectare de teren.

Vulcanii Noroiosi - Paclele Mari

Obiective Turistice Buzău, leaga satul Policiori de Paclele.
Vulcanii Noroiosi - Paclele MariVulcanii Noroioși de la Pâclele Mari este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic faunistic și floristic), situată în Muntenia, pe teritoriul județului Buzău

Aria naturală se află în partea centrală a județului Buzău (la o altitudine de 322 m.), pe teritoriul administrativ al comunei Scorțoasa, în apropierea drumului județean DJ108 care leagă satul Policiori de Pâclele.


Vulcani noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani. Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din stratele de argilă.

Lacul Belis-Fântânele

Obiective Turistice Beliș,
Lacul Belis-FântâneleLacul Beliș-Fântânele este un lac de acumulare artificial din Munții Gilăului. A fost amenajat între anii 1970-1974 la o altitudine de 990 de metri pe cursul râului Someșul Cald și are o lungime de 13 km.

Lacul a fost amenajat pe locul fostei comune Belis, in perioadele secetoase, când nivelul apei scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.

Lacul Leșu

Obiective Turistice Remeți,
Lacul LeșuLacul Lesu este un lac de acumulare aflat pe Valea Iadului, la aproximativ 6 Km de Remeti.
Lacul are o suprafata de 148 hectare si a fost dat in folosinta in 1973.
Coada lacului este o zona de agrement preferata pe sezonul de vara.

Pestera cu Apa

Obiective Turistice Remeți, Bulz, 9Km de Remeti
Pestera cu ApaPestera cu Apa este o pestera activa aflata in dreptul localitatii Bulz și reprezintă exurgența apelor din Peștera-ponor Sâncuta și din Depresiunea Carstică Ponoare ce alcatuiesc unul dintre cele mai impresionante sisteme carstice din M. Pădurea Craiului.

Peștera este situată pe malul stâng al Văii Iadului, la o distanță de aproximativ 2 km amonte de confluența cu Crisul Repede.

Salina Turda

Obiective Turistice Turda, Aleea Durgău nr. 7
Salina TurdaSalina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în Salină (prin galeria de acces Franz Josef) se făcea până în anul 2010 din str. Salinelor 54A (cartierul Turda Nouă), în prezent prin noua și moderna intrare din centrul turistic Salina-Durgău (Aleea Durgău nr. 7).

Dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană (50 î.C.-106 d.C.). Romanii (106-274 d.C.) au exploatat sarea la Durgău în camere piramidale de 17-34 m adâncime si 10-12 m lățime. În afara masivului de sare de la Durgău, Romanii au exploatat si masivul de sare învecinat de la Băile Romane (în zona ștrandului actual). Volker Wollmann în monografia sa asupra mineritului subliniază prezența în imediata apropiere a zăcămintelor de sare, de fiecare dată, a unei fortificații romane. Castrul roman Potaissa a apărat exploatările de sare de la Turda. Romanii lucrau numai la suprafață, în gropi patrulatere, până la o adâncime de 12-15 m, de unde sarea se putea scoate ușor pe punți alunecoase și cu aparate simple de ridicat, după care o părăseau și începeau alta. Așa au extras romanii sarea peste tot în Ardeal, iar excavațiile părăsite au devenit lacuri.

Muzeul de Istorie

Obiective Turistice Turda, Str. Hașdeu, Nr. 2
Muzeul de IstoriePalatul Princiar din Turda (resedință princiară, azi Muzeul de Istorie) este cel mai valoros obiect de cultură și arhitectură medievală al Turzii.

Este cunoscut și sub numele de Cămara de Sare (probabil destinația originară a clădirii), Curia Casei Fiscului, Casa Fiscală, Casa Princiară, Casa Principilor, Palatul Voievodal, Conacul Princiar și Casa Bathory. El reprezenta odinioară reședința principelui Ardealului Sigismund Bathory (1581-1597 și 1599-1602). A fost destinat inițial de fapt pentru Vama Sării de la Turda.

Program de vizitare:

Iunie - August

Marţi-Vineri: 10:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: 11:00-19:00
Luni: închis

Septembrie - Mai

Marţi-Duminică: 10:00 - 17:00
Luni: închis

Ultimul acces cu 40 de minute înainte de închidere.


Tel/Fax: 0264 311 826

Castrul Roman Potaissa

Obiective Turistice Turda, Str. Castrului Roman
Castrul Roman PotaissaCel mai important monument istorico-arheologic al orașului Turda este castrul roman Potaissa al Legiunii a V-a Macedonica, de pe platoul numit Dealul Cetății. Castrul a fost construit de către această legiune în anul 168.

Pe Tabula Peutingeriana (Segmentum VIII) apare ca Patavissa, între Salinae (Ocna Mureș) și Napoca (Cluj-Napoca).

Începerea conflictelor marcomanice au determinat Roma să trimită în jurul anului 168 Legiunea a V-a Macedonica din Moesia, de la Troesmis, la Potaissa pentru a întări defensiva nord-vestică a Daciei romane. Leagiunea a construit aici cel mai mare castru cu funcționare îndelungată din această provincie romană.

Mormantul lui Mihai Viteazul

Obiective Turistice Turda, Aleea Obeliscului
Mormantul lui Mihai ViteazulMormântul lui Mihai Viteazul se află la cca 3 km sud de centrul municipiului Turda. Aici a fost îngropat trupul lui Mihai Viteazul (capul a fost dus la Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte, fosta capitală a Ţării Româneşti).

Iniţial, pe acest loc, soţia sa - Doamna Stanca -, cu învoirea principelului Transilvaniei Gabriel Báthory, a reuşit să ridice o capelă în stil bizantin, distrusă ulterior intenţionat de către naţionalişti fanatici maghiari. Capela a fost realizată sub forma unei troiţe, aşa cum este reprezentată pe o acuarelă realizată în 1820.

Spre sfârşitul secolului al XIX-lea, preotul unit Vasile Moldovan din localitatea Sânmihaiu, azi comuna Mihai Viteazu, a cumpărat terenul cu mormântul, spre a-l feri de alte profanări.

Pe locul fostei capele, a fost realizată în anul 1923 de către Comitetul Femeilor Române din Turda o troiţă din lemn, la recomandarea şi la dorinţa Regelui Ferdinand I, exprimată la vizita sa, împreună cu Regina Maria, prin Turda în anul 1919

Monumentul nou (obeliscul) a fost inaugurat pe data de 5 mai 1977. Înalt de 1601 cm (cifra evocă anul morţii 1601), obeliscul este opera sculptorului Marius Butunoiu

Mânăstirea Sfânta Ana

Obiective Turistice Orșova, Str. Pamfil Seicaru
Mânăstirea Sfânta AnaMănăstirea Sfânta Ana este situată în orașul Orșova pe defileul Dunării, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Ea este așezată pe coama Dealului Moșului, care domină orașul Orșova. A fost ctitorită de către ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat în zona Orșovei în calitate de sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie în Primul Război Mondial.

Grota Haiducilor

Obiective Turistice Herculane, ~ 30 minute de Baile Herculane
Grota HaiducilorGrota Haiducilor (denumirea autentica – Pestera Hotilor), situata imediat linga Hotel Roman, usor accesibila din sosea. Situata la aprox. 40 m intre stanci.

Statuia lui Hercules

Obiective Turistice Herculane, Piata Hercules
Statuia lui HerculesStatuia lui Hercules din Băile Herculane este un monument istoric aflat pe teritoriul orașului Băile Herculane.

Statuia, turnată în bronz în anul 1847 de maeștrii Ramelmayer și Glantz din Viena, îl reprezintă pe zeul Hercules purtând pe umărul stâng pielea leului Nemeea și o măciucă.

Statuia, montată în locul fântânii din marmură roșie care se afla în centrul stațiunii Băile Herculane, a fost donată de către arhiducele moștenitor Carol al Austriei ofițerilor și soldaților care păzeau granița Imperiului Austroungar.

Muzeul de Istorie Nicolae Cena

Obiective Turistice Herculane, Str. Cernei, nr. 6
Muzeul de Istorie Nicolae CenaMuzeul a fost înfiinţat la 28 iulie 1924, prin grija secţiunii regionale din Banat a Comisiunii Monumentelor Istorice. După 1960, muzeul a fost reorganizat. Aflat într-o clădire monument istoric, muzeul prezintă publicului descoperiri arheologice din zonă: piese de ceramică romană, monede, podoabe, altare votive, inscripţii, basoreliefuri din castrul Ad Mediam, arme şi piese de harnaşament.

Coloana Infinitului

Obiective Turistice Târgu Jiu, Parcul Coloanei fara Sfarsit
Coloana InfinituluiColoana Infinită este o sculptură a sculptorului român Constantin Brâncuși, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta sărutului și Masa tăcerii concepute și executate de acesta. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 16 moduli octaedrici suprapuși, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul. Modulii erau numiți „mărgele” de către autorul lor, Brâncuși.

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României. Denumirea originală era „Coloana recunoștinței fără sfârșit” și a fost dedicată soldaților români din Primul Război Mondial căzuți în 1916 în luptele de pe malul Jiului.

Poarta Sarutului

Obiective Turistice Târgu Jiu, Parcul Municipal Constantin Brancusi
Poarta SarutuluiPoarta sărutului este o sculptură în piatră, realizată de Constantin Brâncuși, parte a tripticului Ansamblului Monumental din Târgu Jiu.

Poarta sărutului, care se află amplasată pe aleea de la intrarea din parcul orașului, este dăltuită din piatră poroasă, extrasă din carierele aflate în împrejurimi, fiind alcătuită din coloane groase, paralelipipedice, ce sprijină o arhitravă cu dimensiuni mai mari decât ale coloanelor, având lățimea de 6,45m, înălțimea de 5,13m și grosimea de 1,69m

Pe fețele fiecărei coloane se regăsește simbolul sărutului, două jumătăți ale unui cerc, atât de caracteristic operei lui Brâncuși. Arhitrava are de asemenea încrustat acest simbol, ca un fel de filigran. În plus, tot în filigran se află încrustații ce aduc cu un fel acoperiș al porții, ca și când poarta ar fi acoperită cu șindrilă. Bolta porții are un ornament liniar delicat: este o continuitate de arcuri mici, iar mai sus, pe trei linii orizontale, întâlnim continuarea unor forme ovale identice, de parcă ar fi conturul feței și al umerilor.

Poarta sărutului arată ca un arc de triumf, simbolizând triumful vieții asupra morții.

Masa Tacerii

Obiective Turistice Târgu Jiu, Parcul Municipal Constantin Brancusi
Masa TaceriiMasa tăcerii, alături de Coloana Infinitului și Poarta Sărutului reprezintă una din cele trei piese de sculptură monumentală ale Ansamblului Monumental din Târgu Jiu a sculptorului român Constantin Brâncuși.

Masa tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării în bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este prezent, fiind reprezentat prin dispunerea circulară a celor 12 scaune-clepsidre, care îl măsoară. Totul decurge în tăcere.

Muzeul de istorie și arheologie Alexandru Ștefulescu

Obiective Turistice Târgu Jiu, str. Geneva, nr 8
Muzeul de istorie și arheologie Alexandru ȘtefulescuMuzeul Gorjului a luat naştere în oraşul de pe Jiu, la sfârşitul secolului al XIX-lea graţie unor oameni iubitori de cultură, al căror scop era ridicarea spiritualităţii gorjene. Instituţia se număra printre primele muzee din ţară şi îşi are originea în preocupările istorice ale aceluia care este fondatorul sau, institutorul Alexandru Ştefulescu (1856-1910), care în 1893 a întemeiat o colecţie istorică şi arheologică, a şcolii primare de băieţi din Targu-Jiu, unde funcţiona ca învăţător şi director. Pasionat de istorie, de trecutul acestui judeţ numit pe bună dreptate istoric şi pitoresc, Alexandru Ştefulescu a strâns în jurul său oameni de cultură, care l-au ajutat şi susţinut în iniţiativele sale precum profesorul Iuliu Moisil, inginerul Aurel Diaconovici şi artistul plastic Vitold Rola Piekarski. Colecţiile particulare ale acestuia s-au adăugat colecţiei Ştefulescu, ce a constituit de fapt nucleul muzeului. „Întemeiatu-s-a astăzi 16 iulie 1894 acest muzeu, spune actul de constituire în care vor găsi toţi, cărora le este scump neamul nostru românesc, trecutul istoric, etnografic, flora, fauna şi trecutul preistoric al Gorjului”. Pentru amenajarea expoziţiei muzeale au fost puse la dispoziţie doua încăperi mari de la parterul Palatului Administrativ (construit între 1870-1875). După doi ani de la întemeiere colecţiile tinerei instituţii vor fi mutate în clădirea Gimnaziului (casele lui Codin Crăsnaru din strada Unirii), iar în 1898 muzeul şi-a găsit spaţiu în clădirea nouă a Gimnaziului Tudor Vladimirescu, în sala cea mare a etajului.

În aprilie 1896 a apărut buletinul Publicaţiunile Muzeului Judeţean al Gorjului, tipăritură care s-a oprit la primul număr. Odată cu începutul secolului al XX-lea grupul principalilor animatori ai muzeului s-a destrămat, în 1910 stingându-se din viata Alexandru Ştefulescu.
Muzeul n-a dispărut, anii războiului i-au pus însă în pericol existenţa, o parte din colecţie fiind înstrăinata sau distrusă.
După război, piesele istorice rămase vor fi reorganizate într-o expoziţie la Liceul Tudor Vladimirescu. În 1925 din iniţiativa Ligii femeilor din Gorj şi a preşedintei acesteia Aretia Tatarescu, va fi deschisă o campanie de strângere de fonduri pentru construirea unei clădiri destinata muzeului, proiect încredinţat arhitectului Iulius Doppelreiter, întocmit după arhitectura culei Crăsnaru din Groterea Gorj şi ridicat în Gradina Publică a oraşului Târgu-Jiu. Noul muzeu va fi inaugurat la 5 septembrie 1926 si va funcţiona aici pana în 1954, când datorita spaţiului insuficient pentru colecţii, muzeul s-a mutat într-un imobil naţionalizat (casele avocatului Bicescu) de pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 73. Către finele anului 1974 muzeului i s-a găsit o nouă clădire, care să-i găzduiască tot mai numeroasa colecţie, respectiv cea a fostului Palat Administrativ din str. Griviţei (azi Geneva) nr.8, local unde şi debutase ca instituţie în 1894.
Din 1975 aici s-a reorganizat pe baze ştiinţifice noua expoziţie de istorie şi arheologie precum şi una de arte plastice.
În 1990, secţia de arte plastice a fost mutată într-un sediu nou, situat pe bulevardul Brâncuşi, lângă Gradina Publica (fosta reşedinţa Ceausescu). Aceasta a primit denumirea de Constantin Brâncuşi.
În 1996, secţia de istorie şi arheologie a Muzeului Judeţean Gorj şi-a luat numele lui Alexandru Ştefulescu, părintele istoriei Gorjului. În subordonarea acestei instituţii se afla: Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara, unde a fost mutată secţia de etnografie, care din 2002 şi-a îmbogăţit patrimoniul prin strămutarea Complexului Gheorghe Tătărescu aici, casele memoriale: Constantin Brâncuşi din satul Hobiţa, comuna Peştisani, Ecaterina Teodoroiu din Târgu-Jiu, Tudor Vladimirescu din comuna Vladimir şi Ion Popescu-Voiteşti, comuna Bălăneşti precum şi peştera de Polovragi.

Manastirea Tismana

Obiective Turistice Tismana,
Manastirea TismanaMănăstirea Tismana este cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, având un rol primordial în menținerea credinței ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Mănăstirea se află pe teritoriul orașului Tismana din județul Gorj, la 36 de km de orașul Târgu-Jiu.

Colectia Etnografica Felicia SI Dionizie Olenici

Obiective Turistice Rădăuți, sat Horodnic de Jos, Suceava
Colectia Etnografica Felicia SI Dionizie OleniciO afacere de familie
Dionizie Olenici este de-al locului, Felicia, soţia lui, din Bădeuţi, un sat la vreo 15 kilometri distanţă. Au lucrat la fabrica de vopsele din Rădăuţi până în 1998, când fabrica s-a desfiinţat. Felicia Olenici mai merge să muncească când şi când în străinătate, apoi se întoarce acasă. Dionizie Olenici ştie să facă draniţă şi dă cu păcură acoperişurile prin sat. Aşa a intrat prin poduri, prin magazii, şoproane şi, văzând obiecte vechi, le-a primit, le-a cumpărat sau le-a cerut în schimbul muncii sale şi le-a adăugat colecţiei

De altfel, toţi membrii familiei Olenici sunt oameni excepţionali. Mama, Valeria Olenici, ştie să spună basme, să cânte şi să-ţi descrie în amănunt obiceiurile de odinioară. Un frate, Dimitrie Olenici, este directorul Observatorului Astronomic din Suceava şi el a început întreaga aventură, când şi-a construit în curtea părintească un mic observator astronomic şi un planetariu şi a iniţiat Festivalul Perseidelor, care anul acesta a ajuns deja la a opta ediţie. Între 10 şi 14 august, când sunt ploi de stele căzătoare, vin la Horodnicu de Jos studenţi, profesori, membri ai unor asociaţii astronomice din Bârlad, Târgovişte, Oradea, vizitatori din străinătate, pentru observaţii astronomice.

Colecţia de etnografie a soţilor Dionizie şi Felicia Olenici a început să fie organizată din anul 2000. Cuprinde peste 500 de obiecte de port, uz casnic şi gosăpodăresc din localitatea Horodnic de Jos.

În colecţie se află şi câteva obiecte de la rude din alte localităţi: Bădeuţi, Brodina, Horodnic de Sus, Comăneşti etc.

Colecţia de etnografie este realizată în paralel cu planetariul şi observatorul astronomic privat amenajat de către prof. Dimitrie Olenici.

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Obiective Turistice Cluj Napoca, Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2
Muzeul National de Istorie a TransilvanieiMuzeul Național de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca, situat în clădirea cunoscută și drept Casa Petrechevich-Horvath este continuatorul primei asociații muzeale din Transilvania, Societatea Muzeului Ardelean, înființată la 23 noiembrie 1859, dispunând de colecții bogate de antichități, mineralogie, botanică, o pinacotecă, o colecție etnografică și zoologie.

Expoziţii temporare
- Marți, Joi, Vineri, Sâmbătă: 10.00-16.00
- Miercuri: 12.00-18.00
- Duminică, Luni: închis

Telefon: 0264 595 677

Muzeul de Istorie a Farmaciei

Obiective Turistice Cluj Napoca, Piaţa Unirii, nr. 28
Muzeul de Istorie a FarmacieiColecţia de Istorie a Farmaciei este găzduită de o clădire cu totul specială: casa Hintz, un monument istoric în sine, dar mai ales o clădire cu o semnificație specială, pentru că aici a funcționat prima farmacie existentă vreodată la Cluj. Este, prin urmare, locul firesc pentru a găzdui un Muzeu al Farmaciei.

Orar
Lu, Ma, Mi, Vi – 10.00-16.00, Jo- 12.00-18.00

Colecţia de Istorie a Farmaciei este deschisă pentru vizitare în ultima sambătă din fiecare lună, în intervalul orar 10.00-16.00. În ziua de luni, imediat următoare, colecţia este închisă pentru vizitare.

Cetatea Alba Carolina

Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. Alba
Cetatea Alba CarolinaCetatea Alba Carolina este o fortăreaţă cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în oraşul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificaţie strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman şi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local

Castrul Roman Apulum

Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. alba
Castrul Roman ApulumCastrul roman Apulum a fost unul dintre cele mai importante centre ale stăpânirii romane de pe teritoriul Daciei. El a fost construit în zona fostei așezări dacice Apoulon. Construirea castrului a fost determinată de cantonarea în această zonă a Legiunii a XIII-a Gemina (106-271), dislocată din Vindobona, actualul oraș Viena. Legiunea avea rolul de a păzi ținutul aurifer și drumul de transport al aurului către Roma.

Dimensiunile castrului erau 400 x 400 metri, în timp ce clădirile adiacente castrului, așa-numitele canabae legionis, se extindeau pe o suprafață de aproximativ 500 x 700 de metri pătrați.

Castrul roman Apulum a fost reședinta guvernatorului Daciei Superior și apoi a Daciei Apulensis.

Palatul apor

Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. Alba
Palatul aporPalatul Apor este un monument istoric aflat pe strada Gabriel Bethlen din interiorul cetatii Alba Carolina in vecinatatea Bibliotecii Bathyaneum. Palatul a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, între anii 1670-1690 la ordinele contelui Stefan Apor.

La începutul secolului al XVIII-lea, comandantul trupelor imperiale din Transilvania, contele de Steinville, a avut reședința în palat. În aceeași perioadă au fost construite portalurile interioare, cu arhitectură barocă, de inspirație militară, decorate în stil austriac.

Palatul Principilor

Obiective Turistice Alba Iulia, Jud. Alba
Palatul PrincipilorPalatul Principilor din Alba Iulia este situat în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice. A fost construit în secolul al XV-lea, având rolul de reședință a principilor Transilvaniei, fiind modificat și extins în secolele al XVI-lea–al XVII-lea. Inițial, clădirea a avut drept destinație de reședință pentru capitulul episcopal, adică locul unde se redactau și se autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reședință princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 și 1600, edificiul a servit ca reședință a voievodului Mihai Viteazul.

Muzeul National al Unirii

Obiective Turistice Alba Iulia, Str. Mihai Viteazu nr. 12 - 14
Muzeul National al UniriiMuzeul deține două clădiri cu valoare de monument istoric. Clădirea Babilon a fost construită între 1851 - 1853, în spiritul arhitecturii romantice. A fost folosită ca pavilion de locuințe pentru ofițeri, iar în 1967 - 1968 a fost reamenajată ca spațiu muzeal. Sala Unirii a fost construită între 1898 - 1900, având inițial destinația de cazinou militar, fiind restaurată în 1922 și între 1967 - 1968. Este clădirea unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu România.

Muzeul din Alba Iulia a fost inaugurat în 1888 din inițiativa Societății de istorie, arheologie și științele naturii din Comitatul Alba Inferioară, avându-l ca director pe renumitul arheolog Adalbert Cserny

Muzeul Principia

Obiective Turistice Alba Iulia, Piata Cetatii
Muzeul PrincipiaMuzeul Principia din Alba Iulia este situat in Piata Cetatii, intre Universitatea \"1 Decembrie 1918\" si Muzeul National al Unirii.

Muzeul detine o parte din fosta cladire a castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina.
Principia este o cladire impunatoare care are o lungime de 80 metri si o latime de 60 metri.

Vizitatorii vor vedea in noul muzeu locul unde erau depozitate finantele legiunii precum si birourile ofiterilor. Hipocaus este o instalatie de incalzire romana care poate fi vazuta in interiorul muzeului. Curtea adaposteste vestigii romane care au fost descoperite in zidurile castrului roman Apulum de catre arheologi.

Program de vizita
Luni - Duminica intre orele 09:00 - 21:00

Turnul Octogonal

Obiective Turistice Sebeș, Str. Penes Curcanul, nr. 6
Turnul OctogonalEste situat langa Manastirea Franciscana, in partea de nord-est a cetatii. Dateaza din anul 1678 si este alcatuit din parter si 2 nivele.

Turnul Studentului (Turnul Croitorilor)

Obiective Turistice Sebeș, Str. Traian, nr. 2
Turnul Studentului (Turnul Croitorilor)Cunoscut si sub denumirea de turnul croitorilor, este asezat în coltul de sud-est al orasului. A fost construit in sec XV-lea, de forma paralelipipedica, fiind confectionat din piatra bruta de râu, legata cu mortar de var. Zidul are o grosime de 1 m.

Turnul are parter si patru nivele, sustinute pe grinzi de lemn. Primele doua nivele apartin fazei incipiente, iar celelalte au fost adaugate ulterior, probabil în secolele XV-XVI.

Denumirea de turnul studentului vine de la evenimentul petrecut la Sebes legat de atacul turcesc din anul 1438 când întreg sudul Transilvaniei, din Tara Hategului si pâna în Tara Bârsei, este devastat. Sebesul este pradat, incendiat, distrus de sultanul Murad al II-lea, iar multi locuitori ai urbei sunt ucisi si dusi în robie. Din grupul de localnici care au rezistat pâna la sfârsitul bataliei, facea parte si un elev, cunoscut sub denumirea de studentul din Romos. O scrisoare din San Michele, datata 12 decembrie 1458, aminteste de aceste evenimentele din viata tânarului \"Captivus Septemcastrensis\", dus în robie de catre turci, unde este tinut prizioner 20 de ani, vândut si închis de mai multe ori, pâna când a fost eliberat de ultimul sau stapân. Studentul isi povesteste viata in \"Tratat despre datinile, moravurile, conditiile de viata si rautatea turcilor\", carte aparuta în prima editie la Roma în anul 1475. Lucrarea respectiva a fost considerata în trecut de unii autori ca fiind primul incunabul românesc si va ajunge sa fie tiparita, pâna în 1560, în 25 de editii, devenind o curiozitate bibliofila a acestui incontestabil umanist din secolul al XV-lea.

Halele Breslelor

Obiective Turistice Sebeș, Piata Primariei
Halele BreslelorHalele Breslelor se afla la este de Biserica Evanghelica, pe zidul de incinta ce înconjoara acest complex monumental medieval. Fatada halelor se afla spre vechea piata a orasului. Halele Breslelor se pare ca au fost ridicate în secolul al XVII-lea si au servit ca loc de reclama si de desfacere a produselor mestesugaresti si servesc in continuare drept spatii comerciale.
Conform unei inscriptii, rezulta ca au fost renovate prin grija breslei macelarilor, in anul 1838.

Biserica Evanghelica

Obiective Turistice Sebeș, Piata Primariei, nr. 5
Biserica EvanghelicaAnsamblul bisericii evanghelice din Sebeș este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Sebeș.

Ansamblul este format din următoarele monumente:
- Biserica evanghelică
- Capela \"Sf. Iacob\"
- Casa parohială evanghelică, azi casa clopotarului (în substrucții turn și vechea capelă \"Sf. Iacob\")
- Zid de incintă

Bazilică romanică, înc. sec. XIII, cu trei nave, cor pătrat cu absidă semicirculară. În 2/4 sec. 13 extinsă cu două travee spre vest. Tot atunci a început construcția a două turnuri pe vest și a celor două capele care încadrau corul. Pe la 1255 biserica a fost transformată în stil gotic timpuriu – nava mediană a primit bolți în cruce, absida a devenit poligonală. Pe la 1370 construirea corului gotic, cu deambulatoriu, terminat pe la 1380. Sacristia terminată în 1383. Cele 2 turnuri de vest nu au mai fost construite, fiind înlocuite cu un turn-clopotniță median, dreptunghiular.

În a doua jumătate a sec. 15 navele laterale au fost lărgite, iar nava mediană a fost supraînălțată. Biserica a devenit unul monument ilustrativ pentru goticul transilvănean.

În sec. 18 și 19 au fost adăugate pridvoarele de pe sud, dispărute la restaurare.

Muzeul Municipal Ioan Raica

Obiective Turistice Sebeș, Str. Mihai Viteazul, nr. 4
Muzeul Municipal Ioan RaicaLa 7 noiembrie 1956 muzeul şi-a deschis oficial porţile pentru vizitatori şi a funcţionat sub numele de Muzeul Raional Sebeş, Muzeul Mixt Sebeş şi Muzeul Orăşenesc Sebeş, până în septembrie 2001, când a primit numele ctitorului său Ioan Raica, devenind Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeş.

Primele exponate care au stat la baza constituirii colecţiilor au fost obiectele muzeale primite de la Şcoala Germană (Colecţia Franz Binder) şi de la Biserica Evanghelică CA, iar mai apoi materialul arheologic primit de la şantierele de la Căpâlna, Petreşti, Câlnic, Tărtăria şi care erau deţinute de Muzeul Regional Alba Iulia, de la care primeşte şi colecţiile lui Karl Haldenwang şi Ion Raica.

Colecţiile muzeului sunt adăpostite de Casa Zápolya sau Könighaus (Casa regească), monument istoric ridicat la sfârşitul secolului al XV-lea şi care a fost martorul multor evenimente politice ale vremurilor, aici murind Ioan Zápolya în 1540.

Treptat, muzeul şi-a îmbogăţit patrimoniul, prin achiziţii, donaţii şi cercetări de teren, acesta deţinând în prezent peste 20000 de bunuri culturale grupate pe domenii: arheologie, istorie, numismatică, etnografie, artă plastică, documente şi carte veche şi ştiinţele naturii, cu piese valoroase între care amintim aici doar tablourile pictorului Sava Henţia şi colecţia de etnografie africană a lui Franz Binder.

Program:
marti - vineri: 8-16;
sâmbata - duminica: 10-16;
luni: închis

Cetatea Aiudului

Obiective Turistice Aiud, Piata Cuza Voda
Cetatea AiuduluiÎn mijlocul orașului Aiud se păstrează una din cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania (sec. XIII-XVI), Cetatea Aiudului.

Actuala Cetate are drept principale componente biserica reformată calvină și biserica evanghelică, înconjurate de o incintă fortificată. Cetatea a fost construită în secolul XIV, datorându-și aspectul actual modificărilor din secolele XVI și XVII. Cercetările arheologice au descoperit, sub actuala cetate, o așezare daco-romană, suprapusă de o fortificație de pământ.

Muzeul de Stiintele Naturii

Obiective Turistice Aiud, Str. Bethlen Gabor, Nr. 1
Muzeul de Stiintele NaturiiMuzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud este una din cele mai vechi instituţii de acest gen din ţara. Atestat documentar încă din anul 1796, muzeul funcţionează în incinta Colegiului Bethlen Gabor Aiud.

Cele mai multe piese pe care muzeul le deţine sunt expuse în patru săli, fiecare având un specific al său. O plimbare prin sălile muzeului vă poartă de la cele mai primitive forme de viaţa până la marea diversitate a lumii animale din zilele noastre.

Din 2013 muzeul este in renovare.

Ruinele Dacice

Obiective Turistice Cugir, Dealul Cetate
Ruinele DaciceÎncă din 1868 pe acest loc s-a descoperit un tezaur compus din câteva sute sau mii de monede de argint. O descoperire importatntă este un mormânt princiar de incinerație. Inventarul său funerar conținea oasele incinerate ale unui bărbat matur și a trei cai, un coif, o armură din zale, un scut, o sabie lungă, un pumnal și o lance, toate din fier; piese de podoabă din argint și aur și anexele din bronz ale unui car de luptă. Alături de resturile cinerare așezate în groapa sepulcrală s-a mai depus o situlă de bronz și o fructieră din lut nears. Mormântul a fost atribuit unui nobil războinic dac din sec. I î.e.n.

Se poate ca aceste ruine sa apartina localitatii Singidava, care a fost o localitate dacică situată, potrivit coordonatelor date de Ptolemeu, în vestul României

Cetatea Fagarasului

Obiective Turistice Făgăraș, Piata Mihai Viteazul, nr. 1
Cetatea FagarasuluiCentrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, cetatea Făgăraşului a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi mai cu seamă în secoul al XVII-lea, reşedinţă nobiliră şi princiară importantă.

Construirea unui punct fortificat la Făgăraş trebuie pusă în legătură cu poziţia sa strategică - la jumătatea drumului comercial dinspre Sibiu şi Braşov şi în vecinătatea Ţării Româneşti (de a cărei istorie a fost legată), stăpânirea cetăţii dovedindu-se foarte importantă pentru voievozii şi principii Transilvaniei. Ştefan Mailat şi Gaşpar Becheş au folosit-o ca piesă de sprijin în lupta pentru tronul Transilvaniei, Mihai Viteazul a considerat-o \"cetate de scaun\", principele Gabriel Bethlen i-a acordat întâietate faţă de Alba Iulia în modernizarea fortificaţiilor, iar Mihail Apafi o va transforma, datorită poziţiei sale întărite, în reşedinţă princiară. Aici, în cetatea Făgăraşului s-au ţinut între 1670 şi 1691 11 Diete şi 18 delegaţii (reuniuni mai restrânse), în timp ce la Alba Iulia 15 Diete şi 3 delegaţii.

Manastirea Sambata de Sus

Obiective Turistice Sâmbăta de Sus,
Manastirea Sambata de SusMănăstirea Sâmbăta este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Sâmbăta de Sus, județul Brașov.
Mănăstirea Sâmbăta, cunoscută și sub denumirea Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, este un așezământ monahal de călugări. Inițial, a avut o biserică de lemn având dublu hram (Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii), fiind construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii 1696 - 1707 s-a construit o biserică de zid, prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. Picturile murale interioare au fost executate în 1766, de zugravii Ionașcu și Pană. Mănăstirea a fost dărâmată cu tunul de generalul habsburgic Preiss în 1785, în timpul răzmerițelor religioase din Ardeal.

Mitropolitul Nicolae Bălan a început restaurarea bisericii în anul 1926, iar sfințirea a fost făcută în 1946, în timpul lui Mihai I, Regele Românilor, al cărui portret îl putem vedea pictat în interiorul bisericii, Regele Mihai I, fiind un al doilea ctitor al mănăstirii.

Biserica Fortificata

Obiective Turistice Crit,
Biserica FortificataPe locul actualei biserici se găsea o biserică veche, din piatră, consemnată documentar pentru prima dată în 1270. Vechea biserică a fost demolată în 1810 și în 1814 a început construcția actualei biserici, în stil neoclasic.

În secolul XV a fost ridicat un zid de incintă cu contur oval neregulat. Se mai păstreză patru din cele cinci turnuri inițiale. În sec. XIX a fost demolat zidul interior, iar în 1909 au fost demolate parțial magaziile pentru provizii. În 1908, s-a practicat o poartă prin turnul de vest, pentru a permite trecerea dricului. De aceea, turnul se numește în prezent Leichenturm (turnul cadavrelor).

Turnul din sud, în care se găsea poarta principală, fusese prevăzut cu ghidaje pentru poarta buscată. Acesta s-a năruit în 1925. În 1955 s-a năruit și turnul din nord, dar a fost reconstruit în 1957, cu două etaje.

În biserică se găsesc lăzi datate 1666 și 1724. Băncile pictate datează din anul 1793. Pe clopote sunt inscripționați anii 1549 și 1551.

Biserica Fortificata din Viscri

Obiective Turistice Viscri,
Biserica Fortificata din ViscriBiserica evanghelică fortificată din Viscri, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric. Din anul 1999 biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Biserica-sala a fost construita de secui si ulterior a fost preluata de sași. Biserica a fost fortificata in secolul al XV-lea si transformata intr-o biserica fortificata cu turnuri, bastioane si doua ziduri de apărare.

Biserica Fortificata Bunesti

Obiective Turistice Bunești,
Biserica Fortificata BunestiBiserica a fost construita in secolul XIV si fortificata la inceputul secolul XVI.

Biserica-cetate din comuna Bunesti (germana: Bodendorf) din comitatul Tarnava Mare, in prezent se gaseste in judetul Brasov, este fortificata print-un simplu zid de aparare circular, prevazut cu mai multe bastioane.

Nava bisericii are deasupra contrafortilor, arcade caracteristice pentru scopuri defensive, in timp ce corul dispune de orificii pentru turnat smoala situate pe doua nivele.

Aceasta este o bazilica in stilul de tranzitie de la romanic la gotic. Altarul este realizat din lemn, in stil clasicist sau neoclasic, dateaza din anul 1805 si este acoperit cu picturi murale in vopsea tempera, deasupra caruia este construita orga in stil rococo. In interiorul bisericii se pastreaza mobile din secolul XVII - galerii si balcoane.

sursa text: wikipedia

Muzeul Flori de Mina

Obiective Turistice Cheia,
Muzeul Flori de MinaEşantioane de flori de mină din minele Maramureşului, dar şi din altele, inclusiv din America de Sud, de o mare valoare ştiinţifică şi muzeografică, expuse în vitrine, însoţite de informaţia necesară etalată pe panouri mobile.

Muzeul de Antropologie Francisc Rainer

Obiective Turistice Cheia,
Muzeul de Antropologie Francisc RainerMuzeul este fosta casă de vacanţă a savantului Francisc Rainer (1874 - 1944). Exponatele prezintă viaţa şi opera marelui savant, medic, profesor Francisc Rainer, întemeietorul antropologiei româneşti.

Tel: 0244.294.264
Program:
9:00 - 17:00, luni: închis

Manastirea Cheia

Obiective Turistice Cheia,
Manastirea Cheia
Mănăstirea Cheia este o mănăstire de călugări cu hramul Sfânta Treime, situată în partea de sud-est a localității Cheia.
Atestată începând cu 1770, a fost distrusă de turci, reconstruită, apoi mistuită de un incendiu.

Biserica actuală a fost construită din cărămidă între anii 1835-1839 și pictată de Gheorghe Tattarescu în 1837.

Mina Unirea Slanic Prahova

Obiective Turistice Slănic Prahova, Str. Salinei, nr. 1
Mina Unirea Slanic PrahovaMina Unirea (Salina Slănic Prahova), situată la o adâncime de 208m, pe o suprafaţă de 53.000mp, a fost deschisă vizitării după anul 1970. Circuitul turistic parcurge un traseu care permite evidenţierea unor elemente spaţiale de interes turistic în structura internă a masivului de sare, reprezentate prin cute cu dezvoltare pe zeci de metri, marcate prin alternanţe de benzi divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb, diverse caracteristici mineralogice (structură, textură, mod de cristalizare) şi prin puritatea deosebită a sării.

Programul de vizitare al punctului turistic Mina Unirea incepand cu 19.09.2015 este urmatorul:
» Luni : INCHIS
» Marti – Vineri: 8.00(prima plecare) – 14.30 (ultima plecare) - ultimul transport din subteran este la ora 15.30
» Sambata – Duminică: 9.00(prima plecare) – 15.45 (ultima plecare) - ultimul transport din subteran este la ora 16.45

*Transportul turiștilor în/ din Salina Slănic Prahova se face cu microbuze la intervale de 30 min. Revenirea la programul normal va fi comunicată pe site în timp util.

Muntele de Sare

Obiective Turistice Slănic Prahova,
Muntele de SareMuntele de Sare Slănic Prahova monument al naturii, este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală, tip geologic), situată în județul Prahova, pe teritoriul administrativ al orașului Slănic Prahova.

Rezervația naturală are o suprafață de 2 ha, și reprezintă un monument natural format prin prăbușirea unei galerii de exploatare a sării (odată cu aceasta antrenând o alunecare de teren și dezgolind muntele), alcătuit din masivul de sare și lacul din mijlocul acestuia.
(Sursa text: Wikipedia)

Muntele de sare face parte din Complexul Baia Baciului alături de Grota Miresei și Baia Miresei, Lacul Mare (numit și Baia Baciului cu o suprafață de 5.100 mp, adâncime maximă 7 m, hipersalinic, cu o concentrație de 300%) și Baia Porcilor (suprafață de 1.460 mp și adâncime sub 1 m, conținând nămol terapeutic).

Fantana Rece

Obiective Turistice Slănic Prahova,
Fantana ReceIzvor cu apă calcică și clorosodică.

In zona Slanic Prahova (30 minute de mers pe jos), gasiti diferite izvoare cu ape sulfatate sau calcice: Fântâna lui Dușman, Fântâna Gogon.

Muzeul Sarii

Obiective Turistice Slănic Prahova, Str. 23 August, nr. 19
Muzeul SariiMuzeul Sării din Slănic Prahova este organizat în Casa Cămărășiei, clădire monument istoric construită la începutul secolului al XVIIl-lea, reședința funcționarului domnesc care se ocupa cu strângerea taxelor pe sare, monopol domnesc.
Casa a fost recent restaurată, muzeul fiind deschis în mai 2003. Sunt expuse documente și reconstituiri privind istoria prelucrării sării la Slănic, unelte și utilaje, cristale de sare, planșe geologice; floră și faună din zonă. Într-una din încăperile de la etaj a fost reconstituit biroul cămărașului.

Program:
9:00 - 17:00;
luni: închis

Muzeul Memorial Nicolae Iorga

Obiective Turistice Vălenii de Munte, Str. George Enescu nr. 3
Muzeul Memorial Nicolae IorgaProfesor de istorie universală la Universitatea din Bucureşti, membru al Academiei Române, savant recunoscut în toată lumea şi membru al unor instituţii culturale şi ştiinţifice de prestigiu, doctor honoris causa a 10 universităţi străine, Nicolae Iorga a scris peste 1.250 de cărţi şi 25.000 de articole. A publicat numeroase lucrări privitoare la istoria popoarelor sud-est europene, asupra slavilor de apus şi răsărit, a Imperiilor bizantin şi otoman. A fost un militant neobosit în cadrul Ligii pentru unitatea culturală a tuturor românilor, conferenţiar în ţară şi în lume despre istoria şi cultura românească, organizator de congrese internaţionale şi întemeietor de instituţii româneşti atât în ţară, cât şi peste hotare. Nicolae Iorga a locuit şi a creat la Vălenii de Munte între anii 1907 - 1940, în clădirea care a devenit muzeu, inaugurat la 28 noiembrie 1965. Atestată documentar in 1833, casa construită de polcovnicul Panca, este monument de arhitectură datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, caracteristic zonei subcarpatice prahovene. Clădirea a fost restaurată în 1977. Casa a fost cumpărată, de Iorga, în 1908.

Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajanului

Obiective Turistice Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.1
Muzeul de Etnografie al Vaii TeleajanuluiMuzeul de Etnografie al Văii Teleajănului este un muzeu județean din Vălenii de Munte, amplasat în str. George Enescu nr.1. În toamna anului 2001, după mai mulți ani de la elaborarea proiectului tematic, au început lucrările de organizare a Muzeului de etnografie al Văii Teleajenului. Muzeul funcționează în sediul refăcut al clădirii anexe a “Școlii de misionare”, școală înființată de Nicolae Iorga în anul 1922. Valea Teleajenului are un fond folcloric extrem de bogat și variat. Căile comerciale prin care se realizau schimburile de mărfuri între Transilvania și Țara Românească au atras oameni veniți din diferite regiuni geografice, încât cu timpul în această regiune, s-a realizat o interferență de datini, tradiții și concepții determinând o bogată viața spirituală.

Sursa text: Wikipedia

Muzeul Ceasului

Obiective Turistice Ploiești, Str. Radu Stanian
Muzeul CeasuluiMuzeul Ceasului din Ploiești este unicul muzeu de acest fel din România, și cuprinde o bogată colecție de ceasuri făurite de meșteri vestiți din Europa, cele mai multe fiind adevărate opere de artă. Organizat din inițiativa profesorului N.I. Simache, ca secție a Muzeului de Istorie, el datează din 1963.
A fost instalat mai întâi într-o sală din Palatul Culturii, până când, prin achiziții, a căpătat un patrimoniu atât de bogat încât a avut nevoie de un local propriu.
I s-a pus atunci la dispoziție Casa Luca Elefterescu, care a fost adaptată noului scop; lucrările de amenajare s-au terminat în anul 1971 și muzeul s-a deschis în ianuarie 1972.
Sursa text: Wikipedia

Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova

Obiective Turistice Ploiești, Str. Toma Caragiu nr. 10
Muzeul de Istorie si Arheologie PrahovaMuzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova este amplasat în Str. Toma Caragiu nr. 10. Clădirea în care funcționează muzeul istoriei prahovene a fost construită în stil neoclasic după planurile arhitectului Al. Orăscu, autorul proiectelor Universității din București, a Librăriei Academiei, etc. Grație valențelor sale artistice și istorice, clădirea se înscrie în categoria monumentelor de arhitectură din România. De la punerea pietrei de fundație la 31 mai 1865 și finisare în 1867 și până în 1970, data la care a devenit adăpost al muzeologiei prahovene, aici au funcționat instituții de învățământ de prestigiu, începând cu primul gimnaziu ploieștean – “Sf. Petru și Pavel”, din timpul domniei lui Al. I. Cuza. În decursul timpului clădirea a fost de mai multe ori restaurată, fiecare intervenție fiind marcată de grija pentru conservarea caracteristicilor inițiale ale monumentului. Ultima restaurare, de mare amploare, a avut loc între anii 1990 și 1995. Cu acest prilej, respectându-se cu rigurozitate personalitatea arhitecturală a monumentului, clădirea a beneficiat de consolidările și modernizările cerute de noua concepție tematică a Expoziției permanente.
Sursa text: Wikipedia

Muzeul National al Petrolului

Obiective Turistice Ploiești, Str. Doctor Dumitru Bagdazar
Muzeul National al PetroluluiMuzeul Național al Petrolului a fost inaugurat la 8 octombrie 1961, ca urmare a sărbătoririi centenarului industriei petroliere românești, în 1857. Este singurul muzeu de acest fel în țară și printre puținele din Europa. Găzduit de un frumos edificiu care a permis amenajarea unor săli și cu o curte care a fost transformată într-o expoziție în aer liber.
Patrimoniul muzeului a crescut de la 800 piese în 1961, la peste 8.000 în 1994. Este singurul muzeu de acest gen din România, înființarea sa la Ploiești fiind o recunoaștere a statutului orașului în cadrul industriei petroliere din țara noastră.

Muzeul de Arta

Obiective Turistice Ploiești, B-dul. Independentei
Muzeul de ArtaMuzeul de Artă Ploieşti îşi are originea în Pinacoteca Municipiului Ploieşti, înfiinţată în noiembrie 1931 în urma eforturilor consecvente ale unui grup de vază de intelectuali ploieşteni, între care avocatul, omul politic şi colecţionarul de artă Ion Ionescu-Quintus, arhitectul Toma T. Socolescu, istoricul Dumitru Munteanu-Râmnic, cu sprijinul autorităţilor locale şi în cadrul Aşezămintelor Culturale Nicolae Iorga.

Ateneul Roman

Obiective Turistice București, Piata George Enescu
Ateneul RomanAteneul Român este o sală de concerte din București, ce adaposteste și sediul Filarmonicii George Enescu.
Clădirea, care este realizată într-o combinație de stil neoclasic cu stil eclectic, a fost construită între 1886 și 1888, după planurile arhitectului francez Albert Galleron.

Circular, dominat de o mare cupolă, cu fațada principală în stil neoclasic, Ateneul are aspectul unui templu ionic, cu șase coloane frontale și două laterale. La intrarea principală, cele opt coloane ionice au proporții similare coloanelor templului Erechteion de pe Acropole. Împrejurul marii cupole a edificiului se pot vedea, săpate în zid, numele unor învățați cunoscuți. Printre ele, cel al lui Miron Costin, Gheorghe Șincai, Dimitrie Cantemir, Ion Heliade Rădulescu, Timotei Cipariu.

Fațada este un peristil cu lățimea de 48 m. Sub peristil se află cinci medalioane în mozaic care îi reprezintă pe cinci mari domnitori ai țării: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I al României, Vasile Lupu și Matei Basarab. Înălțimea totală a clădirii până în vârful cupolei este de 41 m.

În interior, sala de concerte, cu un diametru de 28,50 m, și o înălțime de 16 m, are 600 de locuri la partere și 52 de loji (în total aproximativ 794 de locuri).
Sursa text: Wikipedia

Muzeul National de Arta

Obiective Turistice București, Piata Revolutiei
Muzeul National de ArtaMuzeul Naţional de Artă are trei galerii de artă şi o istorie regală.
Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Românească Modernă însumează opere expuse într-o manieră atractivă şi modernă, orice vizită fiind un mod agreabil şi instructiv de a petrece timpul.

Începând din anul 1948, Muzeul Național de Artă ocupă clădirea fostului Palat Regal din București construit în anul 1937.

Palatul Cotroceni

Obiective Turistice București,
Palatul CotroceniPalatul Cotroceni este sediul Președinției României. O parte a palatului este deschisă vizitelor publicului din 27 decembrie 1991, când a fost inaugurat Muzeul Național Cotroceni.

În 1862 Alexandru Ioan Cuza a hotărât să utilizeze Mănăstirea Cotroceni ca reședință domnească de vară.
La începutul domniei, Principele Carol I al României primește ca reședință de vară vechile case domnești de la Cotroceni. Carol I hotărăște să construiască în incinta mănăstirii un palat, în folosința moștenitorilor Coroanei, care să-i servească drept reședință oficială în București. Planurile edificiului au fost realizate de arhitectul Paul Gottereau în stil clasic venețian.

În mai 1883 se deschide Guvernului un credit de 1 700 000 de lei pentru dărâmarea vechilor case domnești și construirea palatului de la Cotroceni. Construcția a început în anul 1888. Mai târziu, arhitectul român Grigore Cerchez a reconceput aripa nordică în stil național romantic, adăugând o sală mare, cu o terasă deasupra și două foișoare cu coloane, dintre care unul era replica faimosului foișor de la Mănăstirea Hurezi. Principesa Maria și Principele Ferdinand s-au mutat la Cotroceni în martie 1896.

Între anii 1949 - 1976, Palatul Cotroceni a devenit Palatul Pionierilor. Avariat în timpul cutremurului din 1977, lucrările de restaurare au durat aproximativ 10 ani, fiind coordonate de arhitectul Nicolae Vlădescu.

În anul 1984, la ordinul președintelui Nicolae Ceaușescu a fost demolată biserica mănăstirii, ridicată de Șerban Cantacuzino.

Palatul Cotroceni a devenit după Revoluția română din 1989 reședința oficială a Președintelui României.

Sursa text: Wikipedia

Gradina Botanica

Obiective Turistice București, Șoseaua Cotroceni, nr. 32
Gradina BotanicaGrădina Botanică Dimitrie Brândză a Universității din București, numită după fondatorul ei, Dimitrie Brândză, este situată în cartierul Cotroceni din București, România. Acoperă o suprafață de 17,5 hectare (inclusiv 4.000 m patrati de sere) și are peste 10.000 specii de plante.

Prima grădină botanică din București a fost întemeiată în 1860, lângă Facultatea de Medicină, de către Carol Davila. Grădina a fost mutată în spațiul actual în 1884 de către Dimitrie Brândză, un botanist român, și de către Louis Fuchs, un arhitect peisagist belgian. Grădina a fost inaugurată în 1891.
Sursa text: Wikipedia

Palatul Voievodal

Obiective Turistice București, Str. Franceza
Palatul VoievodalMuzeul Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii istorice din Bucureşti, care datează din secolul al XIII-lea. Dar cel mai important lucru îl reprezintă continuitatea locurii acestui spatiu timp de peste 500 de ani. Foarte puţine locuri din Bucureşti au această valoare istorică. Muzeul este organizat in incinta Curţii Domneşti, reşedinţă a principilor Ţării Româneşti începând din secolul al XIV-lea. Muzeul Curtea Veche este cel mai vechi monument medieval din Bucureşti. Între anii 1459-1660, Bucureştiul a fost reşedinţa domnitorilor Ţării Româneşti, în paralel cu vechea capitală a Târgoviştei iar după anul 1660 a rămas capitală unică.

Perioada de glorie a Curţii Domneşti a fost în timpul domniei lui Constantin Bracoveanu (1688-1714), când suprafaţa palatului si a grădinilor însumau 25 ooo mp., într-un perimetru delimitat azi, la sud, de râul Dâmboviţa, la vest de străzile Smârdan şi Şelari, la nord de artera comercială Lipscani, iar la est de bulevardul I.C. Brătianu. După anul 1798 acest perimetru este licitat iar pe locul său au apărut străzi şi cartiere moderne. Muzeul a fost amenajat între anii 1969-1974 şi păstrează în cea mai mare parte amprenta istorică a secolului al XVIII-lea precum şi fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Ţepeş (1456-1462), alături de fundaţiile primei reşedinţe din secolul al XIV-lea.
Sursa text: muzeulbucurestiului.ro

Muzeul National de Istorie a Romaniei

Obiective Turistice București, Calea Victoriei nr.12
Muzeul National de Istorie a RomanieiInstituţia a apărut în 1970, ca cel dintâi muzeu de arheologie şi istorie din ţară; dintâi – nu într-o perspectivă cronologică, ci sub aspectul reprezentativităţii.

În consecinţă, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, în singurul loc public unde securitatea şi vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeaşi măsură. De asemenea, o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică au poposit în expoziţiile Muzeului Naţional, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multă acurateţe, istoria de atunci.

Expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie, aşa cum a rezultat, era întinsă în 49 de săli, la care se adăugau Cabinetul Numismatic, Lapidarium-ul şi Tezaurul Istoric.

Palatul Parlamentului

Obiective Turistice București,
Palatul ParlamentuluiPalatul Parlamentului din București, (cunoscut înainte de revoluție sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), măsoară 270 m pe 240 m, 86 m înălțime, și 92 m sub pământ. Are 9 nivele la suprafață și alte 9 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume.

Cladirea a fost finalizata in 1997. În 1989 costurile clädirii erau estimate la 1.75 miliarde dolari SUA, iar în 2006 la 3 miliarde Euro.
Din 1994 în clădire funcționează Camera Deputaților, după ce sediul inițial al instituției, Palatul Camerei Deputaților, a fost donat de stat Bisericii Ortodoxe Române. Începând din 2004 aici se află și Senatul României, inițial fiind găzduit în fosta clădire a Comitetului Central al Partidului Comunist Român. De asemenea, Palatul Parlamentului găzduiește în numeroasele sale săli și saloane, o întreagă varietate de evenimente, expoziții sau întâlniri.

Sursa text: Wikipedia

Muzeul Satului Dimitrie Gusti

Obiective Turistice București, Soseaua Kiseleff
Muzeul Satului Dimitrie GustiPe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX; construcţii reprezentative provenite din importante zone etnografie au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti.

Expoziţia în aer liber

Intrare prin Șos. Kiseleff Nr. 28
Luni - Marţi 9.00 – 17.00
Miercuri - Duminică 9.00 – 19.00

Intrare prin Șos. Kiseleff Nr. 30
Luni - Marţi 9.00 – 17.00
Miercuri – Duminică 09.00 – 19.00

Intrare prin Poarta Miorița (Parcul Herăstrău)
Miercuri – Duminică 11.00 – 19.00*
*începând de vineri, 3 aprilie 2015

Sursa text: muzeul-satului.ro

Muzeul de Istorie Naturala Grigore Antipa

Obiective Turistice București, Piata Victoriei
Muzeul de Istorie Naturala Grigore AntipaMuzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale.

Regele Carol al II-lea a decis ca muzeul să poarte numele organizatorului său, Grigore Antipa.

În perioada postbelică muzeul a continuat să se dezvolte, iar activitatea de cercetare ştiinţifică a luat amploare, începând cu perioada în care la conducerea sa a fost Acad. dr. Mihai Băcescu (1964-1988). De remarcat sunt expediţiile internaţionale la care au participat specialiştii muzeului: Tanzania (1973), Indonezia (1991) şi Brazilia (1994).

După numirea ca director al Muzeului a Dr. Dumitru Murariu (1988), pe lângă cercetarea ştiinţifică, s-a avut în vedere modernizarea evidenţei patrimoniului, ca şi diversificarea activităţilor cu publicul. Numărul expoziţiilor temporare organizate anual este în creştere, ca şi numărul vizitatorilor de toate vârstele şi categoriile, care vin la Muzeu individual, cu familia sau prietenii. În ultimii ani s-au înmulţit şi programele educaţionale de amploare, fapt ce contribuie la afirmarea şi recunoaşterea muzeului ca una dintre cele mai importante instituţii de ştiinţă, educaţie, cultură, dar şi de divertisment din ţară. În anul 2009 expoziţia publică se închide pentru a se demara un ambiţios proiect de modernizare.

Sursa text: antipa.ro

Muzeul Taranului Roman

Obiective Turistice București, Şoseaua Kiseleff 3
Muzeul Taranului RomanMuzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Este un muzeu naţional aflat sub autoritatea Ministerului Culturii. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o cladire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului EMYA - European Museum of the Year Award. Stilul original de expunere se prelungeşte şi în publicatiile muzeului, în acţiunile de tip Muzeul Misionar, Şcoala Satului sau în evenimente ca vernisaje, concerte, conferinţe.
Sursa text: muzeultaranuluiroman.ro

Muzeul National de Geologie

Obiective Turistice București, Soseaua Kiseleff, nr. 2
Muzeul National de GeologieClădirea impunătoare, declarată monument de arhitectură, a fost construită în stil neo-brâncovenesc după proiectul renumitului arhitect Victor Ștefănescu la începutul secolului XX și a fost destinată inițial găzduirii Institutului Geologic. Carol I a semnat în 1906 decretul regal de înființare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului. Acum un secol, pe lângă activitatea de cercetare desfășurată aici, existau și colecții de roci și minerale care puteau fi vizitate de public – un muzeu incipient organizat în sala Colecțiuni de la parter.

Programul de vizitare:
Luni – Duminică: 10:00 – 18:00
(ultima intrare se face la ora 17:00) Informatii la
Sursa text: geology.ro

Arcul de Triumf

Obiective Turistice București, Piața Arcul de Triumf
Arcul de TriumfArcul de Triumf este un monument ce comemorează victoria României în Primul Război Mondial. Monumentul, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922, renovat în perioada 1935-1936, și din nou renovat în perioada 2014-2015.
Arcul de Triumf are 27 m înălțime, cu o singură deschidere și este de formă paralelipipedică. Machetele au fost executate de artiști plastici, iar pentru cioplirea marmurei de Rușchița, pe lângă sculptorii autohtoni, s-a apelat și la un număr de zece sculptori din Italia.

Arcul de Triumf adăpostește un mic muzeu, care poate fi vizitat doar cu anumite ocazii speciale. Vizitatorii pot vedea patru expoziții: Marele Război al Reîntregirii Neamului (fotografie și film), Heraldica Marilor Familii Boierești (efigii din bronz, fotografii), Arcul de Triumf în Imagini (fotografii, machete), Marea Unire de la 1918 ( unde se găsesc și coroanele și sceptrul regal reproduse 1:1, fotografii) și pot urca pe terasa superioară
Sursa text: Wikipedia

Muzeul Militar

Obiective Turistice București, Str. Mircea Vulcănescu
Muzeul MilitarMuzeul Militar Naţional joacă un rol important în cunoaşterea tradiţiilor istorice ale Oştirii române. Înfiinţat în 1923 printr-un decret semnat de regele Ferdinand, această instituţie s-a bucurat de-a lungul timpului atât de atenţia binevoitoare a Casei Regale, care a făcut numeroase donaţii, cât şi de sprijinul unor personalităţi importante ca Radu Rosetti, Vasile Pârvan, Alexandru Tzigara-Samurcaş, Nicolae Iorga etc.

Valorosul patrimoniu al Muzeului este ilustrat prin obiecte legate de domeniul militar, fără să se limiteze exclusiv la acesta. Prezentarea care urmează este o invitaţie adresată tuturor celor care împărtăşesc pasiunea pentru un alt fel de istorie, cea guvernată de zeul Marte.

O vizită la muzeul Militar Naţional înseamnă o călătorie în timp şi în spaţiu, un prilej de a descoperi şi admira modul în care sunt recreate diferite epoci istorice. Vă aşteptăm să ne fiţi alături în întâlnirea cu vremurile trecute. Deci, bun venit la Muzeul Militar Naţional!
Sursa info: smg.mapn.ro

Foisorul de Foc

Obiective Turistice București, Str. Traian
Foisorul de FocLa 17 septembrie 1963, în Cartea de onoare a Muzeului Pompierilor, pe prima pagină s-a înscris: \'\'Deschis în cinstea Zilei Pompierilor din Republica Populară Română, ca semn de cinstire a tradițiilor glorioase de luptă ale pompierilor și de înaltă prețuire a muncii contra incendiilor\'\'. Muzeul Pompierilor constituie o realizare importantă pe tărâmul educației cetățenilor, un mijloc important de popularizare a regulilor și măsurilor de pază contra incendiilor.
La mai mult de 4 decenii de la inaugurarea muzeului, considerăm ca o datorie de a ne referi la câteva aspecte privind realizarea și evoluția prestigioasei instituții, care, prin exponate de certă valoare, redă trecutul glorios al pompierilor, chemați să lupte cu flăcările mistuitoare sau stihiile naturii, pentru apărarea vieții oamenilor, a avutului privat și public, a valorilor culturale și spirituale și, la nevoie, cu arma în mână, pentru apărarea idealurilor de libertate națională și socială, a independenței și suveranității patriei.

În anii 1891-1892, în mijlocul Bucureștiului, la intersecția Bulevardului Ferdinand I cu Strada Traian s-a realizat noul Foișor de foc, loc anume ales, de unde se realiza supravegherea și anunțarea posturilor de pompieri, prin mijloace specifice epocii, despre apariția unor incendii nu numai în centrul urbei, dar și în cartierele ei.
Realizat după planurile arhitectului George Mandrea, edificiul era nu numai un post de observație și anunțare, dar și de intervenție, deoarece - pe lângă turnul de observare și anunțare - în construcția sa dispunea de un rezervor cu o importantă cantitate de apă, spații pentru cazarea efectivului unei secții de pompieri, iar la parter erau adăpostite pompe de incendiu și caii necesari pentru transportul acestora.
Foișorul de Foc avea să-și îndeplinească rolul pentru care a fost construit mai bine de 42 de ani, până la modernizarea posibilităților de anunțare a incendiilor, prin apariția și dezvoltarea posturilor telefonice, când nici spațiul pentru adăpostirea subunității de pompieri și a mijloacelor de luptă nu mai corespundeau.

Program de vizitare în perioada 15 iunie - 15 octombrie 2015:

- Luni: ÎNCHIS
- Marți - Vineri: 09:00 - 17:00
- Sâmbătă - Duminică: 10.00 - 14.00.
Sursa text: muzeulpompierilor.ro

Muzeul Aviatiei

Obiective Turistice București, Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4
Muzeul AviatieiMuzeul s-a deschis în anul 1993, în 5 corturi de campanie pe aerodromul militar de la Otopeni. În anul 1995, Comandamentul Aviaţiei Militare a repartizat muzeului un spaţiu în faţa Aeroportului Internaţional Băneasa. Aici, a funcţionat până în anul 1998. Ulterior, Statul Major al Forţelor Aeriene a repartizat un nou spaţiu de expunere lângă Aeroportul Internaţional Otopeni, inaugurarea a avut loc în ziua de 2 martie 2000.

Din anul 2006, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române este amplasat în zona de nord a Bucureştiului, în hangarele care în prima jumătate a secolului al XX-lea se aflau pe latura de sud a aerodromului militar Pipera. Acest aerodrom s-a înfiinţat în 1915 pentru perfecţionarea piloţilor absolvenţi ai Şcolii Militare de Pilotaj de la Cotroceni.

Spaţiul expoziţional al Muzeului Naţional al Aviaţiei Române cuprinde două clădiri tip hangar şi o expoziţie în aer liber.

Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Obiective Turistice București, Bd. Lascăr Catargiu
Observatorul Astronomic Amiral Vasile UrseanuObservatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este singurul observator astronomic din capitală deschis publicului. Își datorează existența în primul rând amiralului Vasile Urseanu dar și popularizatorului de astronomie și știință Victor Anestin.
Istoria Observatorului astronomic începe în 1908 când Victor Anestin în cooptează pe amiralul Urseanu în Societatea Astronomică Română „Camille Flammarion”. Amiralul devine președintele societății astronomie a cărei scop era înființarea unui observator astronomic popular care să servească la propagarea astronomiei în rândul maselor.

Amiralul Vasile Urseanu demarează lucrările de construire, prin eforturi financiare proprii, a unei clădiri din București, pe bulevardul Colței, actualul bulevard Lascăr Cartagiu, despre care obisnuia să spună: “Mi-am construit casa în formă de yacht, având o cupolă de observator, ca în același timp, când fac observații cu luneta, să am senzația că plutesc pe mare.”

Observatorul amiralului a devenit un simbol al pasionaților de astronomie, înființarea sa fiind salutată în publicațiile de la 1910. A fost dotat cu o luneta Zeiss de 150 mm diametru și distanță focală de 2,7 metri. Luneta era a treia ca mărime din țară la data aceea.

După 1990 în clădire a fost sediul Agenției Spațiale Române iar în 1996 Observatorul a fost reinaugurat ca „Observator Astronomic Municipal”

Din 2008, grație unei donații Alpha Bank, Observatorul a fost dotat cu un telescop MEADE LX200R de 30 cm în diametru și cu o lunetă care permite observarea Soarelui în altă lungime de undă. Astfel vizitatorii pot observa erupțiile solare și corpurile cerești mult mai bine decât o puteau face până atunci.

Din 2009 s-a inaugurat prezentarea Călătorie prin Univers, o călătorie virtuală prin Cosmos la care au participat câteva mii de oameni.

Sediul Observatorului din Bd. Lascăr Catargiu este în renovare.

Observatorul Astronomic este deschis accesului public, putând fi vizitat de către grupuri organizate sau persoane individuale.
Mai multe informatii pe site-ul observatorului.

Sursa Text: astro-urseanu.ro

Gradina Zoologica

Obiective Turistice București, Strada Vadul Moldovei
Gradina ZoologicaGrădina Zoologică București a luat ființă în anul 1955 sub formă unui serviciu al Sectunii Gospodăriei Comunale din cadrul Sfatului Popular al Capitalei.

La acea dată, mici efective de animale erau răspândite în parcurile Cișmigiu, Carol I, Herăstrău și în Pădurea Băneasa.

Între anii 1955-1959 are loc o concentrare progresivă a animalelor în cadrul Colțului Zoologic Băneasa, unde la 1 Mai 1959 s-a deschis primul sezon de vizitare.

Începând din 1962, titulatura instituției a devenit Grădina Zoologică București și în același an, a fost inclusă în Anuarul Internațional al Grădinilor Zoologice (Internațional Zoo Yearbook, editat de Societatea de Zoologie din Londra).

Grădina zoologică, având suprafață totală de 5,85 ha, este un așezământ public care întreține și expune colecții de animale vii, sălbatice, indigene și exotice, în vederea realizării a două principale deziderate: conservarea faunei (având prioritate speciile amenințate cu dispariția) și instruirea, educarea și recreerea publicului vizitator.

Sursa text: wikipedia

Program de iarna:
Luni-Duminica:
09:00 – 17:00
Program de vara:
Luni-Vineri:
09:00 – 19:00
Sambata-Duminica:
08:00 – 18:00

Circul de Stat Bucuresti

Obiective Turistice București, Aleea Circului
Circul de Stat BucurestiCircul de Stat este o clădire din București, Sector 2, sediul Circului Globus, construită în 1960–1961 după planurile arhitecților Nicolae Porumbescu, Nicolae Pruncu, Constantin Rulea. Clădirea este rezultatul conceptului de culturalizare a cartierelor muncitorești și de creare a unor spații recreative, adoptat de regimul socialist din România. Circul de stat a fost declarat monument istoric în anul 2010.

Sursa Text: wikipedia

Informatii Circul Globus
Telefon: 021 210 5152

Palatul Snagov

Obiective Turistice Snagov,
Palatul SnagovPalatul Snagov a fost construit in anii 30 de catre Printul Nicolae si extins in anii 80 de familia Ceausescu. Aceasta resedinta se afla pe malul lacului Snagov, fiind in present destinata oaspetilor veniti la invitatia unor institutii importante precum: presedentia, parlamentul sau guvernul. Schitele initiale apartin fiicei scriitorului Delavrancea, Henriette Delavrancea Gibory, fiind cunoscuta drept cea mai mare arhitecta a Romaniei in acea perioada. Resedinta a fost finalizata in 1932, fiind formata dintr-un hol mare la parter si cateva camere la etaj.
Palatul nu a fost locuit mult timp, datorita neintelegerilor dintre Printul Nicolae si fratele sau. In cronicile vremii se spunea ca aceasta casa era deschisa politicienilor, artistilor si scriitorilor.

Extinderea si amenajarea Palatului Snagov au durat aproape sapte ani, facandu-se dupa planurile profesorului Nicolae Vladescu, iar majoritatea materialelor de constructie si a decoratiunilor provin din Romania. Ceausescu insa, nu a locuit niciodata in Palat, ci peste lac, intr-un complex de case construite peste niste foste ferme. Drumul de acasa pana la Palat era facut de cuplul presidential cu vaporul, de aceea constructia a fost completata cu un ponton de pe care astazi se trage cu artificii la nunti.

INFORMATII SI REZERVARI: 021.320.89.54
E-mail: office@palatulsnagov.ro
Sursa text: palatulsnagov.ro

Manastirea Snagov

Obiective Turistice Snagov,
Manastirea SnagovMănăstirea Snagov este un important monument istoric și de artă feudală din Țara Românească, care se găsește pe insula situată în partea nordică a lacului Snagov, din apropierea localității Snagov. Mănăstirea este probabil una din ctitoriile domniei târzii a lui Mircea cel Bătrân, fiind prima dată atestată documentar în 1408. A fost refăcută de mai multe ori de alți domnitorii, printre care se pot menționa Vlad Țepeș și Mircea Ciobanu.

Sursa text: wikipedia

Biserica Arbore

Obiective Turistice Arbore,
Biserica ArboreBiserica \"Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul\" din Arbore (cunoscută și ca Biserica Arbore, deși nu este singura biserică din localitate) este o biserică ortodoxă construită în anul 1502 în satul Arbore din comuna omonimă (județul Suceava) de către hatmanul Luca Arbore. Ea se remarcă prin pictura murală exterioară. Biserica Arbore are hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (sărbătorit în fiecare an pe 29 august).

Ansamblul bisericii Arbore a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul de clasificare SV-II-a-A-05487 [1] și fiind format din două obiective:

Biserica \"Tăierea Capului Sf. Ioan\" - datând din 1502
Turnul clopotniță - datând din 1867

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica Arbore, împreună cu alte 6 biserici din nordul Moldovei (Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava (\"Sf. Ioan cel Nou\") și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei.

Sursa: Wikipedia

Salina Cacica

Obiective Turistice Cacica,
Salina CacicaSalina Cacica este situată în localitatea cu acelaşi nume, în partea central-estică a judeţului Suceava, la poalele estice ale Obcinei Mari.

Mina de sare de la Cacica, reprezintă un obiectiv turistic ce se vizitează de la jumătatea sec. al XIX-lea, pe un traseu scurt, care s-a păstrat până în prezent.

Salina Cacica este deosebită prin vechime, simplitate şi spaţii generoase, pregătite pentru vizitare, dispuse pe mai multe orizonturi.

Aerosolii salini cu efecte terapeutice, temperatura constantă de cca. 14 grade celsius, puritatea şi frumuseţea locului, recomandă salina în orice anotimp pentru relaxare şi agrement. Prin galeriile săpate manual în masivul de sare, se ajunge la adâncimea de 44m, în Grota Piticilor şi în Sala de Bal, săpate manual, fără utilaje.

Casa Memoriala Mihail Sadoveanu

Obiective Turistice Fălticeni, Str. Ion Creangă nr. 68
Casa Memoriala Mihail SadoveanuCasa memorială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni este un muzeu memorial înființat în anul 1987 în municipiul Fălticeni, județul Suceava, în casa în care a trăit între 1909-1918 scriitorul român Mihail Sadoveanu. Casa a fost construită la începutul secolului al XX-lea, după planurile scriitorului Mihail Sadoveanu (1880-1961), pe locul cumpărat de la fiica farmacistului Carol Vorel, văduva inginerului Engel, care construise linia ferată dintre Dolhasca și Fălticeni.

Muzeul Arta Lemnului

Obiective Turistice Câmpulung Moldovenesc, Calea Transilvaniei, nr. 10
Muzeul Arta LemnuluiMuzeul este adăpostit într-o clădire monument de arhitectură (construită în 1900) şi care a folosit ca sediu pentru prefectura judeţului. Cuprinde piese de interior din lemn (mobilier, unelte şi ustensile pentru ocupaţii şi meşteşuguri), instalaţii tehnice (manuale şi mecanice): prese de ulei, teasc pentru stors struguri şi alte fructe, ciocane pentru bătut pănura, mori manuale şi de apă, roţi cu cupe care transmit forţa apei pentru şteamp aurifer, precum şi alte instalaţii complexe. În curtea muzeului există o mică secţie în aer liber: case, porţi şi truse gospodăreşti din lemn.

Tel: 0230.311.378

Muzeul Lingurilor de Lemn - Ioan şi Elisabeta Ţugui

Obiective Turistice Câmpulung Moldovenesc, str. Gheorghe Popovici, nr. 1
Muzeul Lingurilor de Lemn - Ioan şi Elisabeta ŢuguiColecţia de linguri de lemn \"Ioan şi Elisabeta Ţugui\" de peste 6.000 de linguri de lemn a fost adunată de fostul profesor de istorie Ion Ţugui şi cuprinde linguri de diferse mărimi, şi utilizări, din diferite specii de lemn. Majoritea exemplarelor din colecţie sunt autohtone dar există si exemplare exotice. Un loc aparte îl ocupă lingurile folosite la stână. Muzeul cuprinde si o colectie de stergare (peste 500 exemplare), cusături, ceramică şi numismatică.

Tel: 0723.559.790

Pârtii de Schi

Obiective Turistice Cârlibaba,
Pârtii de SchiStațiunea de ski și snowboard Cârlibaba are în componență 2 pârtii: Pârtia Măgura 1 și Pârtia Măgura 2.

Pârtia Măgura 1 - 1000 metri lungime - grad de dificultate Mediu - diferenta de nivel 207 metri.
Pârtia Măgura 2 - 535 metri lungime - grad de dificultate Mediu - diferenta de nivel 125 metri.

Tunuri de zapada
- 2 tunuri de zapada.

Instalatii de transport pe cablu
- Teleski monopost

Casa Muzeu Țăran Leontina

Obiective Turistice Ciocănești,
Casa Muzeu Țăran LeontinaSatul Ciocanesti, prin frumusetea de unicat a caselor sale, este o adevarata localitate-muzeu. Chiar daca Ciocanestiul pare un simplu sat de munte, locuitorii au facut din comuna lor un adevarat obiectiv turistic. Calatorii care au trecut pe aici au ramas impresionati de Muzeul Satului, o casa veche care apartine batrânei Leontina.

Între zidurile decorate cu motive populare sunt asezate la loc de cinste covoare, carpete si stergare lucrate într-o viata de taranca. Micul muzeu cuprinde si costume populare traditionale din zona Bucovinei, pastrate cu grija de gazda. Pe mesele din cele doua camarute sunt expuse fotografii înramate cu grupurile de straini care au trecut pragul muzeului.

Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate

Obiective Turistice Ciocănești, Str. Principala
Muzeul Naţional al Ouălor ÎncondeiateMuzeul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti este unul din putinele muzee de acest fel din România în care sunt expuse ouă încondeiate de maeștri și artiști din toată țara. Colecțiile cuprind peste 3000 de ouă încondeiate care provin atât din Ciocănești și alte părți ale Bucovinei, cât și din alte zone ale țării.

Telefon: 0744.589977

Prețul biletelor:
Adulți – 2 lei
Copii – 1 lei
Grupuri – 1,5 lei

Programul de vizită: zilnic între orele 08.00-16.00

Muzeul Etnografic Vatra Dornei

Obiective Turistice Orașul Vatra Dornei, Str. Mihai Eminescu nr. 17
Muzeul Etnografic Vatra DorneiProiectată să ofere o imagine de ansamblu a creaţiei populare din judeţul Suceava, expoziţia reprezintă cursiv domeniile principale ale artei populare, structurate sub forma zonelor etnografice montane. Sunt ilustrate preocupările de vârf ale creatorilor de frumos de pe aceste meleaguri, reuşind să producă, în ansamblu, o prezentare cvasicompleta a fenomenului artistic popular atât de variat în forme şi valoros în reuşite. Ulterior, prin extinderea spaţiului de expunere, s-au ilustrat două dintre ocupaţiile specifice zonei Domelor - creşterea animalelor şi plutăritul; au fost organizate, de asemenea, doua interioare tradiţionale din zonă, chemate să restituie vizitatorilor armonia şi farmecul organizării interiorului casei ţărăneşti.

Tel: 0230.371.720

Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Cinegetică

Obiective Turistice Orașul Vatra Dornei, Str. Unirii, nr. 3
Muzeul de Ştiinţele Naturii şi CinegeticăÎnfiinţat în 1952, muzeul a fost deschis oficial în 1957. Este constituit din 2 secţi : Secţia de Faună şi Floră din zona Dornelor şi Secţia de Cinegetică din Judeţul Suceava Exponatele de faună şi floră sunt prezentate redând aspecte din mediul lor natural ceea ce dă un plus de atractivitate pentru publicul vizitator. Sunt abordate probleme de ocrotire a naturii de taxonomie, filogenie şi ecologie. Animalele vertebrate sunt prezentate în ordine evolutivă : peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere. Diorama cu cerbul atacat de o haita de lupi iarna este unică în România. Flora zonei dornelor este foarte bogată în specii. În expoziţii prezentăm specii rare, endemice, relicte glaciare. Parterul muzeului prezintă colecţia cinegetcă. Această expoziţie se justifică ţinând cont că peste 50 % din suprafaţa judeţului Suceava este acoperită de păduri care adăpostesc un vânat bogat în specii cu valoare cinegetică deosebită.

Ultima sală este Sala Trofeelor unde sunt expuse trofee de blană, trofee de coarne şi trofee de colţi de mistreţ, unele chiar medaliate. Periodic se organizează în cadrul muzeului şi expoziţii temporare

Tel: 0230.371.368

Pârtii de Schi

Obiective Turistice Orașul Vatra Dornei,
Pârtii de SchiStatiunea Vatra Dornei dispune de 4 partii de schi: Partia Dealul Negru, Partia Veverita, Partia Parc 1 si Partia Parc 2.

Partia Dealul Negru - 3200m lungime, grad de dificultate Mediu, diferenta de nivel 400m.
Partia Veverita - 850m lungime, grad de dificultate Mediu, diferenta de nivel 180m.
Partia Parc 1 - 900m lungime, grad de dificultate Mediu, diferenta de nivel 160m
Partia Parc 2 - 550m lungime, grad de dificultate Usor, diferenta de nivel 100m


Instalatii de transport pe cablu
- Telescaun Dealul Negru
- Teleschi Partia Veverita
- Teleschi Parc 1

Instalatie de nocturna
- Partia Veverita
- Partia Parc 1

Tunuri de zapada
- Partia Veverita
- Partia Parc 1

Mânăstirea Putna

Obiective Turistice Putna,
Mânăstirea PutnaMănăstirea Putna este un lăcaş monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase şi artistice româneşti. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” (Mihai Eminescu).

Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de oraşul Rădăuţi, în judeţul Suceava, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise şi au fost realizate miniaturi preţioase. Lăcaşul deţine un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Sursa text: wikipedia

Castelul Banffy de la Bonțida

Obiective Turistice Cluj Napoca, Bonțida ~ 20km de Cluj-Napoca
Castelul Banffy de la BonțidaCastelul Bánffy de la Bonţida este unul dintre cele mai semnificative ansambluri arhitecturale din Transilvania. Ansamblul cunoscut odinioară ca Versailles-ul din Transilvania a ajuns la sfârşitul anilor nouăzeci într-o stare precară. Încă de la înfiinţare, Fundaţia noastră urmăreşte soarta castelului.

Scurt istoric al castelului Bánffy din Bonțida


Proprietarul castelului este Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, care trăieşte în Maroc. În anul 2009 contesa şi Fundaţia Transylvania Trust au încheiat un contract concesional pe 49 ani, conform căruia Fundaţia va reabilita castelul şi în clădiri va înfiinţa un centru cultural şi de specializare.
Ca urmare a înaintării noastre, ansamblul a fost inclus pe lista celor mai periclitate 100 de site-uri, întocmită de World Monuments Watch în 2000. Datorită dimensiunilor, valorii arhitecturale şi istorice, respectiv nivelului de degradare, restaurarea şi folosirea castelului este o sarcină complexă, care poate fi efectuată cu succes numai prin aplicarea unei strategii potrivite de lungă durată, şi prin colaborare internaţională.

Începerea lucrărilor de reabilitare a fost posibilă datorită acordului semnat în 1999 de către Ministerul Culturii şi Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. Ministerul Culturii a sprijinit şi reabilitarea parţială a şarpantei clădirii principale.
Fundaţia noastră, începând cu anul 2001, organizează în castel programul de specializare, iar cursanţii efectuează lucrări de consolidare la clădiri, ca urmare a acestui program.

Amenajarea Cafenelei Culturale în bastionul fostei clădiri ale bucătăriei a fost efectuată în 2001.
În 2003, cu sprijinul organizaţiei World Monuments Fund s-a consolidat structura şi s-a finalizat acoperişul castelului Miklós, iar în 2004-2005 s-a deschis în această clădire Centrul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit datorită sprijinului acordat prin programul Cultura 2000. În castel sunt amenajate momentan: sală de conferinţă, bibliotecă, birou. Cu sprijin Phare 2002 s-a mobilat parţial clădirea, şi s-au efectuat câteva lucrări de finisaj.

Cascada lui Ciuca

Obiective Turistice Voineasa, 1 ora de mers pe jos de Pensiunea Paradis din Malaia
Cascada lui CiucaCascada lui Ciuca se afla la 1 ora de mers pe jos de Pensiunea Paradis din Malaia, proprietarul unitatii de cazare, dl. Pavel Ciuca, fiind cel care a amenajat, promovat si marcat cu punct rosu, drumul catre cascada.

Aceasta se compune din 3 cascade si 2 praguri care insumate au 110 m, una dintre ele inregistrand cea mai inalta inaltime de catarare pe gheata - 70 m.

Pârtie de Schi

Obiective Turistice Miercurea Ciuc,
Pârtie de SchiLungime 300 m.
Dificultate uşoară.
Program:
Luni - Vineri între orele 13-17 şi 18-21.
Sâmbătă - Duminică înter orele 9-17 şi 18-21.
Preţuri:abonament pentru o zi 40 Ron, abonament pentru 1/2 zi 25 Ron, o urcare 2 Ron.

Info Tel. 0724 277 799

Castelul Miko

Obiective Turistice Miercurea Ciuc, Piata Cetatii, nr. 2
Castelul MikoCastelul Mikó, cu plan geometric regulat și bastioane italienești, ridicat în stilul renașterii târzii, este cel mai vechi și mai important monument istoric al orașului Miercurea Ciuc. Poartă numele constructorului, Ferenc Hidvégi Mikó (1585-1635), în documentele vremii fiind menționată și ca noul castel al lui Mikó. Construirea castelului a început în primăvara anului 1623, la zece ani după ce proprietarul, Ferenc Mikó, a devenit căpitan suprem al scaunelor secuiești Ciuc, Gheorgheni și Casin.

Sursa Wikipedia

Muntele Verde

Obiective Turistice Slănic Prahova, DJ 100N
Muntele VerdeMuntele Verde, cunoscut și sub numele de Piatra Verde, este format din tuf zeolitifer cu un mare continut de clinoptilolit, o rocă formată prin acumularea și consolidarea cenușii provenite din erupțiile vulcanice. După ploaie, culoarea acesteia capătă o nuanță mult mai intensă.

Crucea Eroilor Neamului

Obiective Turistice Orașul Bușteni, Varful Caraiman, 2291m
Crucea Eroilor NeamuluiCrucea Eroilor Neamului este un monument construit între anii 1926-1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuţi în Primul Război Mondial. La baza vârfului Caraiman se află oraşul Buşteni.

Denumirea monumentului este Crucea Eroilor Neamului, dar popular este denumit Crucea de pe Caraiman, fiind trecut pe lista monumentelor istorice cu codul PH-IV-m-A-16887.

Acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Sursa: Wikipedia

Telecabina Busteni-Babele

Obiective Turistice Orașul Bușteni, Str. Telecabinei
Telecabina Busteni-BabeleLeagă orașul Bușteni de platoul Bucegilor, mai exact de cabana Babele. Este deosebit de utilă turiștilor care anual, în sezonul de vară, încearcă să ajungă cât mai devreme la Babele, la Crucea Eroilor Neamului (Crucea Caraiman) sau la Vârful Omu.

Lungime traseu 4350m
Durată transport: 12 minute, 40 secunde


Program de lucru:
Vara: zilnic 08:30 - 18:00 * ***
Iarna: zilnic 08:30 - 16:00 *

Revizie tehnica: marti 08:00 - 12:00

* Programul este oficial si se respecta intocmai in conditiile in care starea vremii permite transportul de persoane in conditii de maxima siguranta.

*** Acolo unde este necesar si cand este cazul, programul se prelungeste pana cand toate persoanele sunt transportate la statia de plecare

Sfinxul din Bucegi

Obiective Turistice Orașul Bușteni, Platoul Bucegi, 2216m altitudine
Sfinxul din BucegiSfinxul din Munţii Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2216 m altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorată asemănării sale cu un cap uman, mai exact cu Sfinxul Egiptean, formarea lui fiind datorată eroziunii eoliene (vântului). Format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi, măsoară 8 metri în înălţime şi 12 metri în lăţime.
Sursa: Wikipedia

Babele din Bucegi

Obiective Turistice Orașul Bușteni, Platoul Bucegi
Babele din BucegiBabele sunt formațiuni stâncoase situate în apropiere de vârful Baba Mare (2292 m), situat în masivul Bucegi din Carpații Meridionali.

Babele sunt „martori de eroziune”, formate prin erodarea eoliană diferențiată a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate (conglomerate cretacice) și se găsesc în imediata vecinătate a cabanei cu același nume.
Sursa: Wikipedia

Izbucul Tăuzului

Obiective Turistice Garda de Sus, Muntii Bihorului, în estul satului Hodobana
Izbucul TăuzuluiLa baza unui perete stâncos ce se îndreaptă aproape vertical către cer, apa care a intrat circa 2.5 km mai la deal prin imensul portal al peșterii Coiba Mare iese in sfarșit la lumină, prin Izbucul Tăuz.

Accesul catre micul ochi verde de apă este relativ ușor. Din centrul comunei Gârda de Sus se urmează cursul Văii Gârda… până la izbuc. Ce se ascunde sub oglina apei e o altă poveste…

Primele tentative de depășire a izbucului și pătrunderea în acest mare sistem de peșteri, din care mai fac parte și peșterile Coiba Mare și Coiba Mică, au fost făcute in 1982, când scufundatorul maghiar Czako Laszlo, sprijinit de Liviu Vălenaș și Halasi Gábor, reușește să treacă de primul sifon, ajunge intr-un clopot de aer și parcurge și al doilea sifon până la adâncimea de 47 m. Reușește să mai vadă continuarea până la cota de -55 m. Peștera atinge o lungime scufundata de 105m.

Sursa: Wikipedia

Peștera Hodobana

Obiective Turistice Garda de Sus,
Peștera HodobanaPeștera Hodobana este o peșteră activă, de mari dimensiuni din Munții Bihorului, Apuseni.
După descrierea făcută de Paul Damm și Călin Pop, intrarea peșterii a fost descoperită de F. Păroiu (Focul Viu București) și N. Sasu în luna aprilie a anului 1979, explorându-se atunci doar 25 m din galeria de la intrare. În luna august a aceluiași an, cei doi speologi amintiți, împreună cu Eva Győrfi, parcurg mai multe sute de metri de galerii, atingând prin Puțul Speranței un sifon situat la cota -119, respectiv o strâmtoare severă la +54 în Galeria Coralitelor.

Din septembrie 1979 coordonarea explorărilor este preluată de către Liviu Vălenaș. Alături de Eva Győrfi, el descoperă, cu plecare din baza Puțului Speranței, direcția principală de înaintare spre amonte. Parcurg apoi Sala Dante, urmată de Marile Meandre și se opresc în Sala Mamut, la baza unui perete. Cercetările sunt reluate în luna octombrie a aceluiași an, când L. Vălenaș, Dorel Pop, Horia Mitrofan și Nicolae Sasu descoperă un nou parcurs activ, situat sub Sala Mamut, dar din păcate fără continuare. Este descoperit și un sistem de galerii polietajat, care avea să ofere iarăși continuarea. Cu ocazia Revelionului din 1980, L. Vălenaș, Nicolae și Rodica Stoica-Negulescu și Costică Gagea (CSER București), descoperă Marele Râu, unde după un parcurs de 860 m, înaintarea le este oprită în Sala Finală, de către o cascadă înaltă de peste 20 m. În cadrul aceleiași tabere, în colaborare cu numeroși speologi de la CSER București, Flacăra Iași și ZKTJ din Polonia, sunt descoperite mai multe rețele laterale dintre care mai importante sunt Canionul Sclavilor, Marele Canion al Vântului și Galeria Dan Nanu.

Sursa: Wikipedia

Salina Praid

Obiective Turistice Praid, str. Garii nr. 44
Salina PraidVă invităm într-un mediu de climat unic. Recomandăm pentru toată lumea, şi nu este un secret faptul că şederea în microclimatul salinei este benefic în anumite probleme de sănătate.

Pentru persoanele sănătoase mediul subteran ajută la relaxare, la înfrumuşirea pielii şi la revigorare.

Baza de agrement este amenajată la "Orizontul 50", care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement.

Odata ajunşi la nivelul Bazei de agrement, vă puteţi bucura de prezenţa tuturor dotărilor specifice unei mici comunităţi: sistem de iluminat, wireless şi televiziune, terenuri de joacă pentru copii, spaţii de creaţie şi agrement, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D şi o farmacie cu produse naturiste. Toate acestea având menirea de a oferi o recreere pentru cei care vor să petreacă clipe plăcute într-un mediu plăcut si inedit.

Temperatura medie anuală din subteran este de 16 grade Celsius.

Pe traseul de ieşire din Baza de agrement la "Orizontul 60" găsiţi zona de vizitare Panorama Belvedere "Mina Iosif". Tot la acest nivel puteţi face o degustare de vinuri şi puteţi servi masa bucurându-vă de un meniu variat de produse preparate în restaurantul propriu.

În decursul unei an ne vizitează aproximativ 400 000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul persoanelor care intră în incinta salinei ajunge pâna la cifra de 2500-3000/zi.

În perioada de vară după vizita din subteran vă aşteptăm şi la ştrandul nostru.

Contraindicaţii la vizită:

tuberculoză
bolile acute respiratorii
tensiune mare (faza a treia)
cardiopatie ischemică
boala Basedow
boala sistemului nervos manifestată prin leşinări şi ameţeli
claustrofobie
sarcină avansată


Tel: 0266 240200

Mânăstirea Cozia

Obiective Turistice Calimănești-Căciulata,
Mânăstirea CoziaMănăstirea Cozia este un complex monahal medieval, situat în orașul Călimănești, pe malul râului Olt. Este o ctitorie a domnului Mircea cel Bătrân, extinsă și renovată de-a lungul istoriei sale multiseculare.
Sursa: Wikipedia

Castrul Roman Arutela

Obiective Turistice Calimănești-Căciulata,
Castrul Roman ArutelaCastrul roman Arutela este un monument istoric, situat între localităţile Păuşa şi Căciulata, în punctul „Poiana Bivolari”, lângă oraşul Călimăneşti, fiind trecut în lista monumentelor istorice din 2004 datând din epoca romană anii 137–138 d.C. Construcţia se găseşte pe malul stâng al Oltului, în vecinătatea Mănăstirii Cozia şi în ambianţa complexului hidroenergetic Turnu.

Datarea s-a făcut pe baza unei inscripţii, descoperită în dublu exemplar în faţa a două dintre porţile castrului, din care rezultă că acesta a fost construit în vremea împăratului Hadrian, de un detaşament de arcaşi sirieni (Suri Sagittari), în anul 138, din ordinul lui Titus Flavius Constans, procurator şi guvernator militar al Daciei Inferior. Ultima monedă, ca datare, descoperită la Arutela, a fost emisă între anii 220–223 d.C. La Arutela a existat şi o aşezare dacică, care şi-a prelungit existenţa sub stăpânirea romană.
Sursa: Wikipedia

Baile Termale Romane

Obiective Turistice Geoagiu-Bai, Str. Germisara
Baile Termale RomaneBaile Termale Romane, numite si Termae Dodonae se afla in Geoagiu-Bai, in punctul numit Dambul Romanilor. Mamelonul de travertin si tuf calcaros pe care au fost identificate termae-le are o forma circulara cu diametrul de 90-95m. În perioada romana complexul a functionat în doua faze: una exclusiv de suprafata si a doua în subteran si suprafata.

În centrul mamelonului se afla o cavitate naturala, rezultat al activitatii apelor termale din subteran, ce în antichitate era plina cu apa termala. Romanii au amenajat o retea de canale de dirijare a apei de la sursa spre bazinele sapate în pamânt si captusite cu scândura, aflate la baza mamelonului sau în imediata vecinatate. Din acest moment lacul devine un loc de cult, aici fiind descoperite statui, mai multe monede de bronz si argint si opt placute din aur dedicate zeitatilor tamaduitoare si protectoare ale apelor termale.

Drumul Roman

Obiective Turistice Geoagiu-Bai,
Drumul RomanPorțiune din vechiul drum roman, care avea rol de legătură cu castrul roman de la Cigmău, fiind un drum pavat cu dale poligonale (latină via silica strata) iar în unele locuri arheologii au descoperit ca adâncimea drumului are şi 70 cm, fapt care explică păstrarea intactă până acum. Drumul era prevăzut şi cu rigole care colectau apele pluviale. Porțiunea bine conservată, cu lungimea de 165 m, din vechiul drum roman se află în paralel cu drumul ce leagă stațiunea Geoagiu-Băi de cătunul Poienari si poate fi vizitata de turisti.

Sursa: Wikipedia
GPS
45.9278
23.1856

Cetatea Orastie

Obiective Turistice Orăștie, Str. Nicolae Balcescu
Cetatea OrastieCetatea Orăștie este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Orăștie.
Cuprinde un spațiu restrâns, încât poate fi considerată mai degrabă o biserică fortificată decât o incintă orășenească. Incintă din piatră de formă rectangulară, prevăzută cu turnuri, șanț cu apă și pod ridicător.
Biserica fusese proiectata sa fie la fel de mare ca Biserica Neagra din Brasov. A avut initial si un turn înalt de aproape 60 de metri (prabusit în secolul XlX în urma unui cutremur). A doua biserica a fost ridicata de sasi, pe la 1830, dupa ce maghiarii nu i-au mai primit în vechea biserica. Ambele edificii sunt adevarate valori istorice, culturale si arhitecturale.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara

Obiective Turistice Orăștie, Piata Aurel Vlaicu, nr. 1
Muzeul de Etnografie si Arta PopularaSituat în centrul orașului, Piața Aurel Vlaicu, nr.1, muzeul din Orăștie a fost înființat în vara anului 1952, din inițiativa unui grup de entuziaşti locali care s-au constituit într-un "colectiv voluntar". Patrimoniul inițial cuprindea cca 800 de exponate rezultate din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de viață a locuitorilor acestor meleaguri.

Tel: 0254 247 300

Grota Urșilor

Obiective Turistice Borsec,
Grota UrșilorGrota Urșilor este o formațiune carstică reprezentată de un ansamblu de coridoare adânci, formate prin fenomenul de eroziune naturală a calcarelor sub acțiunea apelor de infiltrație. Situl respectiv este localizat în porțiunea sudică dinspre Valea Vinului, a celei mai mari depuneri de travertine din Depresiunea Borsec. Obiectivul face parte din ansamblul carstic al Scaunului Rotund.

Aspectul este cel al unor culoare înguste cu aspect de defileu care te poartă către capătul unei peșterii fără tavan. De-a lungul culoarelor se identifică mai multe trasee de escaladă.

În apropiere se află o formațiune carstică similară numită "Cerdacul Iadului" unde se găsesc cîteva mici peșteri sau adîncituri în stîncă, accesibile.

Traseul este accesibil tot timpul anului, gradul de dificultate fiind unul ușor și distanțele necesar a fi parcurse fiind destul de mici, ceea ce îl face oportun în vederea curei de teren inclusiv pentru turiștii de vârsta a III-a.

Sursa: Wikipedia

Mofeta Borsec

Obiective Turistice Borsec,
Mofeta BorsecÎn anul 2010, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi a Consilului Judeţean Harghita a fost reconstruită mofeta.

Vechea construcţie a fost demolată şi a fost reconstruită sub forma unei filigorii lângă noua şi moderna construcţie deasupra gazelor ce emană din pământ.

Astfel, în noua clădire pot face tratamente până la zece persoane odată.

A fost reamenajată aleea începând de la intrarea în Scaunul Rotund până la mofetă, a fost amenajată de asemenea poiana mofetei de unde se poate ajunge pe cărări bine puse la punct la vechea mină de calciu, la punctul belvedere de la vechea carieră de travertin, precum şi la peştera de gheaţă.

De-a lungul aleilor au fost montate bănci, mese, coşuri de gunoi, în poiană au fost amenajate locuri speciale pentru foc, iar pe lângă liziera pădurii au fost montate toalete şi pubele.

Program vizitare: Zilnic între orele 11:00 - 12:00 şi 18:00 - 19:00 .

Bilet de intrare 5 lei/persoană.

Peștera de Ghiață

Obiective Turistice Borsec,
Peștera de Ghiață"PEȘTERA DE GHEAȚĂ" s-a format într-o grotă a masivului de travertin și este denumită astfel deoarece infiltrațiile de apă îngheață sub forma unor stalactite și stalagmite care se îngroașă pe timp de iarnă și se topesc primăvara târziu sau vara. Are o lungime de 60 m dar numai porțiunea inițială de la intrare este accesibilă turistic.
Sursa: Wikipedia

Izvoarele Minerale

Obiective Turistice Borsec,
Izvoarele MineraleIzvoarele de apă minerală din Borsec sunt numeroase şi renumite.
Dintre acestea se imbuteliaza apa a 5 izvoare. Principalele izvoare din Borsec sunt: Izvorul Central, IzvorulBoldizsar (Ivz.3), Izvorul László (izv.5), Izvorul Lázár (izv.6), Izvorul Republica, Izvoarele Horea, Cloşca, Crişan, Izvorul Pierre Currie, Izvorul Kossuth (izv.10), Izvorul Petőfi (izv.11).

Se pot face cure interne prin consumul direct al apei minerale, masaje hidroterapeutice, electroterapie, mofete.

Slanic Moldova

Obiective Turistice Slănic Moldova,
Slanic MoldovaSlănic-Moldova (în trecut Băile Slănic) este un oraș în județul Bacău, Moldova, România, format din localitățile componente Cerdac, Cireșoaia și Slănic-Moldova (reședința).
Orașul face parte din generația localităților moderne ce își are originea în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Începutul organizării nucleului actualului oraș este datorită descoperirii, în anul 1800 de către serdarul Mihăilucă a două izvoare minerale.

La Slănic-Moldova se află cazinoul construit în 1894, monument istoric de arhitectură de interes național. În rest, alte două obiective din oraș sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Bacău ca monumente de interes local: fosta primărie din strada Vasile Alecsandri nr. 2 (construită între 1870 și 1890) este clasificată ca monument de arhitectură; iar plăcuța memorială de la Izvorul 1 (plasată în 1927) este clasificată ca monument memorial sau funerar.

Stațiunea Slănic Moldova este renumită pentru izvoarele sale de ape carbonate, bicarbonatate, ușor sulfuroase, clorate, sodice, hipertonice, hipotonice și oligominerale, izvoare descoperite încă din anul 1801. În 1852 s-au efectuat primele teste chimice, iar în 1877 au apărut primele instalații balneare. De-a lungul timpului, calitățile apelor minerale descoperite aici au fost confirmate prin medaliile obținute la expozițiile internaționale de la Paris, Viena sau Frankfurt pe Main. Specialiștii le-au comparat cu apele minerale de la Karlovy Vary, Vichy, Aix-les-Bains etc.

Sursa: Wikipedia

Partia de schi Nemira

Obiective Turistice Slănic Moldova,
Partia de schi NemiraPartia de schi Nemira este o partie de nivel usor, are o lungime de 1414 metri, 38 metri latime si o diferenta de nivel de 240 metri.

Partia este dotata cu instalatie de transport pe cablu, instalatie de iluminare pe timp de noapte si instalatie de zapada artificiala.

Rezervatia de Zimbri Silvut

Obiective Turistice Hateg,
Rezervatia de Zimbri SilvutRezervaţia din pădurea Slivuţ este printre puţinele locuri din Europa unde trăieşte zimbrul (bison bonasus).
A fost înfiinţată în toamna anului 1958, când o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – a fost adusă din Polonia. Acesta a fost primul loc de pe teritoriul României unde zimbrul european şi-a făcut apariţia.

Accesul la rezervaţie se face de pe drumul naţional E79 dintre Haţeg şi Simeria, pe sensul de mers dinspre Simeria. De la drumul naţional mai ai de mers încă vreo 3 km până la parcarea de la intrarea în Rezervaţie unde laşi maşina.

Muzeul Oului

Obiective Turistice Vama Suceava, Str. Garii, nr. 20, 727590, Vama, jud. Suceava
Muzeul OuluiMuzeul Oului din Vama este cel mai mare muzeu de acest gen din România, fiind unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor. Muzeul reuneşte peste 7000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.

Colecţia aparţine prof. Letiţia Orşivschi, artist român recunoscut la nivel naţional şi internaţional, reprezentantă a României la târguri, saloane şi expoziţii internaţionale, multiplă laureată la concursurile internaţionale şi colaborator a numeroase muzee şi instituţii de cultură din ţară şi străinătate.

Detalii contact
Muzeul oului Vama
Strada Gării, 20
Vama, Suceava, 727590
Mobil: +40 745 869 529
Fix: +40 230 239 212

Program:
10 -> 18 in fiecare zi

Muzeul Oualor Lucia Condrea

Obiective Turistice Moldovița, Str. Stadionului, nr. 87, Jud. Suceava
Muzeul Oualor Lucia CondreaDintre toate obiceiurile romanesti, cel al inchistririi oualor de Pasti este de departe cel mai gingas si mai cald. Nicaieri ca in Bucovina, oul nu este privit cu atat de multa dragoste si nici obiceiul ”scrierii” lui nu este ridicat la nivel de arta ca aici.

Cele mai vechi si mai sugestive oua inchistrite, purtatoare de simboluri vechi, precrestine sunt ouale ce provin din teritoriile locuite de hutuli. La Moldovita - Bucovina, localitate in care s-a salasluit etnia hutula din timpuri stravechi, aceasta traditie este la ea acasa.

Artista Lucia Condrea, fiica a acestui tinut binecuvantat de Dumnezeu, este cea care a dus faima locului in care s-a nascut si a Bucovinei peste tot in lume.

In 2007, artista Lucia Condrea a inaugurat la Moldovita un muzeu ce-i poarta numele, unic in tara si poate in lume prin valoarea artistica deosebita a exponatelor. Ideea realizarii acestui muzeu a aparut ca o consecinta fireasca a multor ani de truda artistica si din dorinta de a lasa generatiilor urmatoare aceste valori unice ale artei.

Muzeul cuprinde peste 11000 de exponate, asezate artistic si este structurat in 3 sectiuni.

- lucrarile unicat ale Luciei Condrea, cele mai numeroase dintre exponate;
- oua incondeiate foarte vechi, colectionate din localitatile locuite de etnia hutula;
- lucrari colectionate de autoare de la creatori din diverse tari ale lumii (colectie internationala).


Programul de vizitare al muzeului este: 09-20

Telefon: 0230 336 312
GSM: 0723 541 643
GSM: 0723 180 286

Sursa text: Muzeul oualor "Lucia Condrea"

Mocanita Hutulca

Obiective Turistice Moldovița, nr. 395
Mocanita HutulcaCalea ferata cu ecartament ingust de la Moldovita a fost construita de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, si data in folosinta in anul 1888 pentru transport de masa lemnoasa de la padure la gater. In anul 1909 linia a fost preluata de la fondul bisericesc care a schimbat ecartamentul liniei de la 800mm la ecartament standardizat 760mm. Initial, traseul mocanitei avea 23,9 kilometri, de la Moldovita la Rososa, insa in decursul anilor s-a mai construit o multime de variante si tot sistemul a ajuns in anul 1987 cu infiintarea portiunii Rascovei - Rasca dreapta + Arsuri la o lungime de 73km.

Linia de la Moldovita a fost folosita pana in anul 2001 pentru transport de masa lemnoasa. Incepand cu Iulie 2005 administram aceasta linia. La ora actuala linia are 12km.


Tel: 0745 363780

Sursa: CFI Calea Ferata Ingusta SRL

Parcul National Defileul Jiului

Obiective Turistice Târgu Jiu, E 79
Parcul National Defileul JiuluiParcul Național Defileul Jiului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc național), situată în sud-vestul țării, pe teritoriile județelor Gorj și Hunedoara.

Aria protejată se află în extremitatea sudică a județului Hunedoara (pe teritoriile administrative ale orașelor Aninoasa, Petroșani și Vulcan) și cea nordică a județului Gorj (pe teritoriul orașului Bumbești-Jiu și al comunei Schela)[3] și este străbătută de drumul național DN66 care leagă municipiul Deva de orașul Filiași.

Sursa: Wikipedia

Muzeul Mineritului

Obiective Turistice Petroșani, Str. N. Bălcescu nr. 2
Muzeul MinerituluiSediul muzeului este într-o clădire construită în 1920, care este monument istoric (HD-II-m-B-03409). Sunt prezentate piese care atestă istoria mineritului în Valea Jiului: documente originale, fotocopii, schiţe, aparate, utilaje miniere, insigne, obiecte specifice vieţii din regiune. Cuprinde o secţiune de geologie reprezentată prin roci şi fosile vegetale şi animale, evoluţia tehnicii miniere în Valea Jiului reprezentată prin unelte şi maşini alături de diferite aparate de profil. Toate acestea se completează cu prezentarea evoluţiei vieţii sociale din Valea Jiului din cele mai vechi timpuri până în prezent, evidenţiată prin documente, fotografii şi carte veche.

Program 9:00 - 16:00; luni: închis

Muzeul Momârlanului

Obiective Turistice Petroșani, Str. Slătinioara, nr. 64
Muzeul MomârlanuluiÎntr-un peisaj neschimbat de generaţii, în satul Slătinioara, situat pe coasta Parângului şi anexat între timp oraşului din punct de vedere administrativ, Muzeul Momârlanului îşi aşteaptă vizitatorii. Momârlanii de pe Valea Jiului, populaţia de păstori ce trăia pe dealuri după cutumele străvechi, într-o evidentă distanţare faţă de oamenii veniţi din toate părţile să lucreze la mină, şi-au găsit o bună reprezentare la Muzeul Momârlanului din Slătinioara. Soţii Elena Mălinesc şi Petru Gălăţan sunt momârlani din Livezeni şi respectiv Dâlja Mare, sate din jur care au fost încorporate în municipiul Petroşani.

Deschis abia în 2005, Muzeul Momârlanului mai are multe de arătat. Proprietarii doresc să integreze în muzeu o cămară tradiţională, construită pe o fundaţie de piatră cu beci, odată cu casa, o bucătărie de vară cu afumătoare, ca să poată transforma, cu încetul, Muzeul într-un ecomuzeu. Mai este prevăzută transformarea unui garaj într-o sală cu multiple funcţii, conţinând un punct de informare, o sală pentru expoziţii temporare, care să pună în valoare şi alte exponate, deocamdată ţinute în depozit, şi un punct unde localnicii meşteri să poată vinde turiştilor obiecte locale. Tot pentru a înzestra Muzeul cu cele necesare, proprietarii au ridicat şi câteva căsuţe din lemn, unde să-i poată caza pe cei dornici să rămână o vreme, să cunoască mai bine viaţa momârlanilor.

Informatii 0723 290 175

Sursa: cimec.ro

Peștera Bolii

Obiective Turistice Petroșani,
Peștera BoliiPeștera este situată în partea de nord orașului Petroșani, la 6km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.
Numele peșterii vine probabil de la familia Bolia care a avut înca din secolul XV-lea proprietăți de pământ și păduri în zonă.

Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza și 10 m înalțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevarate săli spațioase. Formațiuni de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboara dor 3 m. La eșire din peștera pârâul poartă numele de Galbina.

Prin anii '60 peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu dar ele au fost distruse în timp. Peștera a fost abandonată până de curând când speologii locali de la Asociația PETRO-AQUA, au trecut la reamenajare. Au fost montate podețe care ușurează parcurgerea întregului gol subteran fără pericol.

Tarife actualizate incepand cu 01.03.2018: adulți 10 lei, pensionari și studenți 5 lei, elevi 2,50 lei

PROGRAMUL DE VIZITARE zilnic intre orele 9.30 - 18.30

Sursa: Wikipedia

Cheile Rudăriei

Obiective Turistice Eftimie Murgu,
Cheile RudărieiCheile Rudăriei alcătuiesc o arie protejată de interes național situată în sudul Banatului. Aria naturală se află în Munții Almăjului (grupare montană a Munților Banatului ce aparțin lanțului carpatic al Occidentalilor), la o altitudine cuprinsă între 350 și 900 m, pe valea Rudăriei (pe a cărui curs sunt amplasate vechi mori de apă) pe teritoriul județului Caraș-Severin.

Aria naturală dispune de patru habitate naturale (Păduri ilirice de Fagus sylvatica-Aremonio-Fagion; Păduri din Tilio-Acerion pe versanți abrupți, grohotișuri și ravene; Comunității rupicole calcifile sau pajiști bazifite din Alysso-Sedion albi și Versanții stâncoși cu vegetație chasmofitică pe roci calcaroase), care adăpostesc o gamă floristică diversă și asigură condiții de viețuire mai multor specii din fauna Banatului.

Flora rezervației este constituită din arboret de fag (Fagus sylvatica), tei (Tillia), cer (Quercus cerris), gârniță (Quercus frainetto); și arbusti de: cărpiniță (Carpinus orientalis), mojdrean (Fraxinus ornus), sânger (Cornus sanguinea), scumpie (Cotinus coggygria), alun (Corylus avellana) sau liliac sălbatic (Syringa vulgaris).

Fauna sitului are în componență câteva specii de mamifere, reptile, amfibieni, pești și insecte; dintre care unele protejate sau aflate pe lista roșie a IUCN.

Sursa: Wikipedia

Rezervatia Mulinologica Cheile Rudariei

Obiective Turistice Eftimie Murgu,
Rezervatia Mulinologica Cheile RudarieiCele 22 de mori de apă cu ciutură reprezintă cea mai întinsă rezervaţie mulinologică din Europa de est.

Localizarea rezervaţiei
Rezervaţia mulinologică "Cheile Rudariei" se află situată pe teritoriul comunei Eftimie Murgu din judeţul Caras-Severin, în partea de sud-vest a României pe valea râului Rudăria.

Pe cursul acestui râu, localnicii au construit mori de apă cu ciutură pentru măcinarea grăunţelor folosind forţa apei. Debitul constant al apei pe tot parcursul anului şi diferenţa de nivel au făcut posibil acest lucru. În perioada interbelică existau 48 de mori, după venirea comunismului şi colectivizarea agriculturii au mai rămas doar 22, funcţionale toate.

Morile se află în proprietatea a 15-20 familii care le întreţin şi transmit proprietatea rândul la moară din generaţie în generaţie.

Atracţia acestor mori de apă cu ciutură este dată de legendele fiecărei mori, modul arhaic de funcţionare precum şi peisajul sălbatic al zonei.

Sursa: rudaria-turstica.ro

Castelul Mikes Zăbala

Obiective Turistice Zăbala, Zăbala, nr. 437 Jud. Covasna
Castelul Mikes ZăbalaZăbala (în maghiară Zabola) este o comună în județul Covasna, Transilvania, România, formată din satele Peteni, Surcea, Tamașfalău și Zăbala (reședința).

Cladiri istorice în Zăbala:
Biserica Reformată-Calvină
Biserica Ortodoxă din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului - monument istoric, 1828.
Biserica Romano-Catolică
Castelul Mikes

Biserica reformată este una dintre elementele specifice ale arhitecturii gotice din Transilvania, se presupune că a fost construită din pietrele unei vechi cetăţi, aflate în acest loc. Zidul de cetate din jurul bisericii a fost construit în secolul al XV-lea. Până în secolul al XVIII-lea zidul era înconjurat de un şanţ de apă, peste care un pod ducea până la clădire. Biserica –cetate avea un rol important în apărare până în secolul al XVIII-lea. Intrarea de sud şi de vest a sanctuarului este împodobită de rame de uşi cu închidere liniară sculptate în stil renascentist, care sunt considerate cele mai frumoase în Ţinutul Trei Scaune. Biserica a fost deteriorată de-a lungul timpului de mai multe cutremure, ultimul fiind în 1977.

În spatele bisericii reformate se află o capelă reformată, nu departe de acestea se vede biserica romano-catolică.Biserica romano-catolică a fost înălţată în 1860, în cinstea Sfintei Cruci, până atunci credincioşii foloseau capela de lângă castelul Mikes, capelă demolată în anii 1950. Biserica a fost construită de Mikes Benedek, folosind pietrele fostei capele. Clădirea parohială este donaţia conţilor Mikes, care a fost reconstruită între 1984-1990.

În anul 1832 s-a construit biserica de lemn a ortodocşilor de dimensiuni reduse, în care se găsesc icoane foarte valoroase. Datorită creşterii numărului de localnici români s-a construit o nouă biserică ortodoxă între 1939-1942, în faţa intrării în parcul Mikes.

Atracţii ale aşezării sunt muzeul etnografic al ceangăilor şi casa secuiască- muzeu. Vizitatorii pot vedea aici tradiţiile locale, elementele culturii arhitecturale locale, porturi populare secuieşti şi româneşti, obiecte de ceramică.Casa-muzeu a fost înfiinţată de dr.Pozsony Ferenc în 1974, pe teritoriul căreia într-o clădire ca o şură în septembrie 2003 s-a deschis expoziţia cu caracter permanent, cu tema arta populară tradiţională a maghiarilor ceangăi ,în organizarea Sociatăţii Etnografice Kriza Janos. În sala mare a clădirii un bogat material fotografic şi cartografic prezintă structura satelor maghiare moldoveneşti, şi arhitectura tradiţională. La parter poţi vedea interioare de case din Gorzafalva, Leszped şi Pusztina, precum şi obiecte de ceramică renumite în lumea întreagă, s-a expus totodată şi dotarea originală a unui atelier de olărit şi uneltele de lucru.În galeria de la etaj vizitatorii pot face cunonoştinţă cu obiecte de uz casnic de la Ghimeş şi piese din portul popular.

Cele mai cunoscute atracţii ale Zăbalei sunt castelul şi parcul Mikes. Parcul Mikes are o suprafaţă de 14 hectare. Iniţiatorul şi administratorul arboretului a fost contele Mikes Armin, care a adus specii rare din străinătate. Azi în parc se găsesc aproape 170 de specii de plante. Castelul familiei Mikes, cu valoare de monument se înălţa deja la începutul secolului al XVII-lea. De-a lungul secolelor a fost reconstruit de mai multe ori. Printre proprietari era şi Mikes Pal, tatăl lui Mikes Kelemen. Aprodul lui Rakoczi Ferenc al II-lea, autorul scrisorilor din Turcia aici şi-a petrecut copilăria. În anul 1867 contele Mikes Benedek a reconstruit castelul în stil elveţian, atunci şi-a căpătat castelul aspectul actual.

Între Tamaşfalău şi Zăbala se află muntele Tatarhalom, având o altitudine de 567 metri. Acest munte este o rezervaţie arheologică. Muntele se numeşte Tatar ( tătar) deoarece aici a avut loc un însemnat eveniment istoric. Tătarii au invadat Ardealul în 1658, pustiind totul în calea lor. Localnicii de la Zăbala şi cei din regiune s-au refugiat pe muntele Tatarhalom, luptând vitejeşte şi reţinându-i pe tătari , salvând astfel o parte a Ardealului de duşmani.

Text și poze: pagina primăriei Zăbala; wikipedia

România
languages ro en de hu fr es it